|
|
Suyun Servise Hazırlanması |
|
bin nur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.04.2014
Mesajlar: 47 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97946
Gönderme Tarihi: 04.May.2014
1,308 defa indirildi / yazdırıldı
|
Suyun canlı yaşamındaki önemi herkesçe bilinmektedir.
İçme suyu yeraltı kaynağından çıkan, tortusuz, renksiz ve tatsız sudur.
İçilebilecek suda bu özelliklerden başka sağlığa zararlı bakteriler, yabancı maddeler de bulunmamalıdır. İçme suları piyasaya şişe suyu adı altında renksiz cam, pet şişe ve damacanalarla sürülebilir. Suyun ağzı dış ortam ile teması kesecek şekilde plastik veya folyo kapakla kapatılmalıdır. İçecek servisinde ve buz yapımında kullanılacak olan suyun sertlik derecesi ve kireçli olup olmadığı önemlidir.
Suyun servise hazırlanmasında dikkat edilecek noktaları şöyle sıralayabiliriz:
Su servisi konuğun sağ tarafından yapılmalıdır.
Su servisi yapılırken peçete sol elde taşınmalı, bir konuktan diğerine geçerken, sürahi ağzından akan sular silinmelidir.
Servis edilecek su, yeterince soğuk veya konuğun isteğine uygun bir ısıda olmalıdır.
Şişe ile yapılan su servislerinde gerek cam şişe folyosu, gerekse plastik şişe kapağı konuğun gözü önünde açılmalıdır.
Gerek sürahi ile yapılan serviste gerekse şişe ile yapılan serviste sürahi veya şişe bardağa değdirilmeden bardağın 2/3ü doldurulmalıdır.
|
Su Servisi |
|
asude
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2014
Mesajlar: 49 Şehir: Torbalı İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97985
Gönderme Tarihi: 05.May.2014
1,898 defa indirildi / yazdırıldı
|
Su servisine, konukların siparişleri alındıktan sonra başlanır. Su servisi genellikle sürahi ve şişeyle yapılır. Şişeler cam olabilir. Günümüzde daha çok pet şişeler kullanılmaktadır. Su servisinde çeşitli bardaklar kullanılmaktadır. Bu bardaklar, ayaklı ve ayaksız çeşitte olabilir. Su bardaklarının şekli, masadaki diğer bardaklarla uyum göstermelidir. Su bardakları hacim olarak ortalama 22-35 cl arasında değişmektedir. Bütün su bardaklarının ortak özellikleri, insanı suya kandırabilecek kadar hacme sahip olmaları ve içindeki sıvının kolayca içilebileceği gövde yapısına sahip olmalarıdır. Su bardaklarının gövdelerinin aşırı uzun, gövdesinin geniş ağzının dar, hacminin gerekenden daha fazla olması gerekmemektedir.
Konuklarımıza sağlıklı ve temiz yiyecek sunmak kadar sağlıklı ve temiz su servisi yapmakta önemlidir. Ülkemiz su kaynakları bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir.
Birçok yöremizde, evlerdeki ve işyerlerindeki musluklardan sağlıklı su akmaktadır. Ancak çevresel kirlilikler ve insanların sağlıklı ve temiz su konusunda bilinçlenmesi, paketlenmiş sağlıklı suya olan ihtiyacı artırmıştır.
Özellikle turizmin yoğun olduğu merkezlere gelen turistler, hijyenik koşullarda, el değmeden doldurulmuş ve özel ambalaj olan pet şişelerdeki suları tercih etmektedir. Pet şişelerde piyasaya 0,5 litre, 1,5 litre ve 5-10 litrelik şişeler halinde piyasada satılmaktadır.
İşletmeler daha çok 1,5 litrelik ve daha büyük miktarlarda olanları tercih etmektedir.
Suyun sürahilerle servisi daha yaygın olduğu için şişedeki sular sürahiye alınır. Sular, yazın soğuk olmaları açısından dolaplardan mümkün olduğunca geç çıkarılmalıdır.
Sürahiyle su servisi şu şekilde yapılmaktadır:
Alt tabağın üzerine bez peçete ve bunun üzerine sürahi konulur.
Tabağı sol ele alıp taşımak, servanta veya servis masasına bırakmak gerekmektedir.
Alt tabağı ile hazırlanan sürahiden su servisi için, sürahi alt tabağın üzerinde servant veya servis masasından alınır.
Uygun şekilde konuğun sağına yaklaşılır.
Sol elde tabak üstünde olan sürahinin sapı sağ elle kavranır ve her ikisi ön taraftan su bardağının yanına kadar getirilir.
Sürahinin tabakla ilişkisini kesmeden eğerek su bardağına ¾ oranında su doldurulur. Tabağı bu şekilde tutmaktaki amaç sürahiden damlayacak suların masaya dökülmemesini sağlamaktır.
Sürahiyi düzeltip geri çekilmek gereklidir.
Başka bir konuğa geçilerek, sırasıyla su servisine devam edilir.
Bazı durumlarda da sürahi servanttan alınırken tabak alınmaz. Sol elde servis peçetesi bulundurulur. Su doldurulurken tabak yerine peçete tutulur.
Kadeh doldurulup sürahi kaldırılırken peçete ile sürahi ağzındaki su damlaları hafifçe değdirilerek kurulanır.
Sürahi servanttaki tabak üzerine bırakılır.
Su dolu sürahiler, servant veya geridon da bekletilirken üzerleri bir peçete ile örtülmelidir.
|
|
Suyun Servise Hazırlanması Tarifleri Sofra Düzeni ve Servis
|
|