|
|
Talaş Böreği (peynirli) |
|
Gülali
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.06.2011
Mesajlar: 22 Şehir: Ayaş |
Kısa URL: https://ml.md/lc64725
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2011
3,999 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
2 adet yumurta
Yarım tatlı kaşığı kırmızıbiber
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 adet yufka
Peyniri ezin. Maydanozu yıkayıp, ayıklayıp, ince ince doğrayın. Yumurtayı kırın, beyazını maydanoz ve kırmızıbiberle birlikte peynire katıp karıştırın. 30 santim çapta bir tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlaym. Kalan yağı ve yumurta sarılarını süte katıp karıştırın. Yufkaların yansını her katın arasına sütlü karışımdan sürerek tepsiye 4 kat koyun, içi düzgünce yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde yerleştirin, üzerine yine sütlü karışımdan sürün. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkarın, sıcakken 1 yemek kaşığı su serpin, üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin. (Yufkaların arasına ve üzerine sürmek için süt yerine yoğurt karışımı, iç malzemesi olarak da beyaz peynir yerine çökelek veya lor kullanılabilir.)
|
Peynirli Talaş Böreği |
|
Aydın havası
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2011
Mesajlar: 55 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc65024
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2011
3,132 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 fincan un
250 gr. eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 adet yumurta şansı
Yarım çay kaşığı tuz
PEYNİR HARCİ İÇİN:
500 gr. kuşbaşı et
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates püresi
1 adet soğan
2 fincan sıcak su
Tuz ve karabiber
Unu bir karıştırma kabına alın, ortasını açın yoğurt, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Bir miktar su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Nemli bir beze sarıp 15 dakika dinlendirin. Hamuru 25 cm. çapında açın. Üzerine tereyağı sürün, yufkayı paket gibi katlayın, üzerini hafifçe unlayın ve yaklaşık 35 cm uzunluğunda tekrar açın. Yufkaları ikiye katlayın, bir kenara ayırıp 20 dakika dinlendirin. Unlayıp, tekrar uzunlamasına açın. Aynı şekilde 20 dakika daha dinlendirin. Bu işlemi 2 kez daha tekrarlayın. Sonunda 3 mm. kalınlığında bir kez daha açın ve 12x12 cm.lik kareler halinde kesin.
Eti ve iyice doğranmış soğanı 1 çorba kaşığı tereyağında pişirin. Domates püresini ekleyin ve karıştırın. 2 fincan sıcak su ekleyin, tuz ve biber katarak etler yumuşayıncaya dek pişirmeye devam edin. Soğuduğunda yağını süzün.
Tüm yufkaların ortasına bir miktar et koyun ve yufkaları köşelerinden tutup ortada birleşecek şekilde katlayıp paket yapın. Tüm börekleri fırın tepsisine katlı yerleri alta gelecek şekilde dizin.
Yumurta sarısını çırpın ve böreklerin üzerine sürün. Fırında börekleri altın sarısı renk alıncaya dek pişirin.
|
Peynirli Talaş Böreği |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170584
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2023
595 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
Alabildiği kadar un
Arası için:
200 gr. yumuşatılmış tereyağı
İçi için:
Çökelek peyniri
Maydanoz
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
Bir yoğurma kabına, tuz, su, sıvı yağ ve şeker eklenir, iyice karıştırılır.
Üzerine azar azar un eklenir, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur.
Hamurun üzeri streçle kapatılarak bir süre dinlendirilir.
Bir süre dinlenen hamuru iki ayrı bezeye ayırılır, bezeler un serilmiş yüzey üzerinde merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
Açılan birinci hamurun üzerine yumuşak tereyağı eşit kalınlıkta düzgün bir şekilde sürülür.
Onun da üzerine açılan ikinci hamur konur, bastırarak hamur kenarlarından iyice yapıştırılarak biraz genişletilir.
Bu şekilde üzeri örtülerek bir süre daha dinlendirilir.
Dinlenen hamur elle büyütülür, üzerine azar azar yumuşak tereyağı parçaları konarak elle yayılır.
Hamur bir ucundan itibaren sıkı bir rulo yapılır, rulo ortadan eşit olarak iki parçaya kesilir.
Streçlenerek buzluğu kaldırılır 10 dakika bekletilir.
Bu arada kıyılmış maydanoz ve çökelek peyniri karıştırılarak içi hazırlanır.
Buzluktan alınan hamur ruloları elle bastırılarak yassıltılır ve her rulo 5 eşit parçaya kesilir.
Her parça unlu zeminde merdane ile kare şeklinde açılır.
Hazırlanan içlerden kare açtığımız hamurların içine bir miktar konur.
Kare hamurlar sivri uçlarından ortaya doğru katlanarak, zarf şekline getirilir.
Kağıt serilmiş fırın tepsisine; ek yerleri alta gelecek şekilde dizilir.
Üzerine fırça ile çırpılmış yumurta sarısı sürülür.
200 derece fırında kontrollü olarak pişirilir.
|
|
Talaş Böreği (peynirli) Tarifleri Etli Börek Tarifleri
|
|