|
|
Talaş Böreği |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc1481
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2006
3,782 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un (yarım bardak açma payı ayrılacaktır.)
1 Büyük paket margarin (yumuşak, 250 gr.)
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 bardaktan az su
1 yumurta sarısı (üzeri için)
Yarım kg. koyun kuşbaşı et (küçük doğranmış)
1 kaşık yağ
1 kaşık salça
1 soğan
Tuz
Karabiber
Et, küçük doğranmış soğan, yağ ile kavrulur. Salça, konur, biraz karıştırılır. İki bardak kadar su konup
et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyunca salçasından süzülür.
Börek hamuru aynen yapılır.
Son olarak 3 mm. inceliğinde açılıp 10- 12 cm parçalara kesilir.
Salçasından süzülen et hamurların ortasına konup bohça gibi kapatılır. Kat yeri alta getirerek tepsiye dizilir. (Et sıcak olmamalıdır.)
Üzerine yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.
ML® Talaş Böreği için tıklayın
|
Talaş Böreği |
|
Nimet Hanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2006
Mesajlar: 149
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7680
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2006
2,883 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
400 gram margarin
500 gram un
çeyrek limonun suy
Üzerine sürmek için:
1 adet yumurtanın sarısı
Harcı için:
500 gram yağsız kuzu eti
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet küçük boy patates
1 adet küçük boy havuç
1 su bardağı bezelye konservesi
Birkaç dal maydanoz
Karabiber
Tuz
Uygun büyüklükte bir kabın içinde un, tuz ve limon suyunu iyice karıştırın. İçine azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 10-12 dakika kadar dinlemeye bırakın. Dinlenmiş olan hamuru alıp içini açarak margarini koyun. Merdane ile açabildiğiniz kadar büyükçe açıp tekrar tekrar katlayın. Bu işlemi 30-35 dakika arayla 3-4 defa daha tekrarlayın. Tencereye sıvıyağ ile doğradığınız eti koyun ve kavurun. İçine ince ince doğranmış soğanları da ilave edin. Bir müddet daha kavurduktan sonra ince doğranmış havuç ve patatesleri de ilave edin. 5-6 dakika kadar sote etikten sonra bezelye ve ince ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Hamuru işleyebileceğiniz büyüklükteki parçalara ayırarak, un ile 2 milimetre kalınlığında açın. Açtığınız hamurun tamamını 5 cm' halinde bölün. Böldüğünüz 5 cm2 halindeki hamurların içine hazırladığınız harcı eşit oranda koyun. Katladıktan sonra ters çevirerek yağlanmış tepsiye düzenli bir şekilde yerleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürerek, önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirip sıcak servis yapın.
ML® Somun Böreği için tıklayın
|
Talaş Böreği |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc8870
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2006
2,814 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 Bardak Un
5 yemek kaşığı Yağ
1 fincan Zeytinyağı
½ bardak Su
Yeterince Tuz
TALAŞ İÇİN GEREKENLER
½ kg Kuşbaşı Koyun Eti
2 adet Kuru Soğan
1 yemek kaşığı Yağ
1 adet büyükçe Domates
½ kaşık Salça
1 bardak Su
1 Yumurta Sarısı
Maydonoz
Tuz
Karabiber
Kekik
Tencereye, kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde doğranmış etler konur. Üstüne çentilmiş soğan, bir kaşık yağ, dökülüp ateş üzerinde suyu çekilinceye kadar kavrulur.
Kavrulmuş etin üzerine hem domates hem de salça konulup biraz daha kavrulur. Bir bardak su ilavesi ile kapağı kapatılmış olarak etler iyice pişirilir. Suyunu çektikten sonra kapağı açılarak üzerine tuz, maydanoz, karabiber, kekik serpilir, karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta, 4 bardak elenmiş una, tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilerek, ılık su ile katıca bir hamur tutulur. üzerine nemli bir bez örtülerek onbeş dakika dinlendirilir.
Bu hamur 6 eşit parçaya bölünür. Herbir parça merdane ile açılır, üzerine yağ sürülür. Biraz daha dinlendirilir. Elde uçlarından çekerek, hazır yufka ıncelıgıne kadar açılır. Ortalarına içler eşit miktarda konularak, bohça gibi dört tarafından dürülerek, yağlanmış tepsiye sıralanır. Üzerlerine çırpılmış yumurtanın sarısı sürülerek fırına verilir. üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınır ve kesilerek servis yapılır.
|
Talaş Böreği |
|
DeliDana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2006
Mesajlar: 72 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc9626
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2006
2,934 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 kg. un 800 gr. margarin
2 çay kaşığı tuz
1/2 limon suyu
400 gr. soğuk su
İçi için:
2 büyük soğan (piyaz doğranmış)
1 kg. kemiksiz kuzu eti (ince doğranmış)
1 demet dereotu 100 gr. iç bezelye
1 bardak su
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
İçi için, bir tencerede doğranmış etleri suyunu çekinceye kadar kavurun. Doğranmış soğanları ilave edin. 10 dakika daha karıştırarak kavurun. Suyu koyup tuzu, biberi ilave edin, pişinceye kadar kaynatın. Ateşten indirdikten sonra soğumaya bırakın. Doğranmış dereotunu, kekiği ve bezelyeyi ilave edin.
Hamur için, mermerin üzerine unu eleyip, ortasını havuz gibi açın. Tuzu, limon suyunu ve suyu koyup karıştırarak yoğurun. Hamuru top haline getirin, üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirin. Sonra mermerin üzerine un serpin ve merdane ile 2 cm. kalınlığında açın. 800 gr. SANA'-yı bütün olarak hamurun ortasına koyun, dört tarafını kapatarak merdane ile 4 cm. kalınlığa kadar açın. Üzerini nemli bir bezle örtün. 20 dakika buzdolabında dinlendirin. Tekrar mermerin üzerinde merdane ile açıp 3 cm. kalınlığında incelterek 2'ye katlayın. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp tekrar buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru mermerin üzerine un serperek 1 cm. kalınlığına gelinceye kadar açın. Açılan hamuru 10 cm. kare şeklinde kesin ve elinizle yuvarlayıp top şekline getirin. Rafine yağında 1 saat buzdolabında bekletin. Sonra topları merdane ile tek tek açıp hazırlanan iç malzemesini hamurun içersine koyup, bohça gibi dürün. Dürü-len kısımları alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirdikten sonra kızgın fırında 30 dakika pişirilir.
|
Talaş Böreği |
|
Meriç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2007
Mesajlar: 43 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc20664
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2008
2,649 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
125 gr. yumuşak margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu
1 yumurta sarısı
İçi için :
1/2 kg. yumuşak kuşbaşı et
1/2 çorba kaşığı salça
4-5 orta boy soğan
8-10 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Eti kibrit çöpü şeklinde doğrayınız. Salça ve 1 su bardağı su katarak hafif hararetli ısıya koyunuz. Yumuşamasına yakın halka şeklinde doğranmış soğan ve tuz ilave ederek pişiriniz. Karabiber ve kıyılmış maydanoz katıp karıştırınız.
Et pişerken hamuru hazırlayınız. Una, tuz, limon suyu ve 1 su bardağı ılık su ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yapınız. Özleştirerek nemli bez altında 10 dakika dinlendiriniz.
Hamuru 2-3 mm. kalınlığında daire şeklinde açınız. Yağın 4/5'nü eritmeden hamurun üzerine sürünüz. Kavuşturarak üçe katlayıp, üzerini yağlayınız. Yufkanın diğer kenarlarını da tekrar üçe katlayarak kare şekline getiriniz. Üzerine nemli bir bez örterek serin bir yerde 1/2 saat bekletiniz.
Hamur sertleşince dikdörtgen açıp, kavuşturmaca üçe katlayınız. Tekrar aksi yönde açarak üçe katlayınız. Et pişip soğuyuncaya kadar hamuru dinlendiriniz.
Hamuru 30x40 cm. boyutlarında dikdörtgen açınız. 40 cm. lik kenarı 2, 30 cm. lik kenarı 3 eşit parçaya bölerek altıya ayırınız. Ortalarına 1/6 iç koyup yayınız. Karşılıklı kısa kenarları 1 cm. üst üste gelecek şekilde kapatınız. Kapatılan uçları alta gelmek üzere tepsiye yerleştiriniz. Üzerine yumurta sarısı sürerek orta hararetli fırında pembe renkte pişiriniz.
|
Talaş Böreği |
|
fatmaeryaman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.02.2008
Mesajlar: 42 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc22954
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2008
2,559 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg. un
1 paket margarin
1 su bardağı su
1,5 limon suyu
Tuz
İçi için:
250 gr. kuzu eti
1 adet domates
1 adet soğan
1,5 demet maydanoz
1 adet havuç
1 kaşık margarin
Tuz
Biber
Biraz dolmalık fıstık
Kuş üzümü
1 kaşık margarini eritip, küçük doğranmış etleri, suyunu çekene kadar kavurun. Etlerin içine soğanı ince doğrayıp kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup, küçük küçük dilimleyin. Onu da kavurun. Havucun kabuklarını kazıyıp, ince ince doğrayıp, kavurun ve fıstıkları ilâve edin. Tuz, karabiber ve maydanozu kıyıp, ilâve edin. En son üzümleri koyup, karıştırın ve ateşi kapatın. Hamurun ortasını açıp, tuzu, limon suyunu ve bir bardak suyu koyup, iyice yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp, yarım saat dinlendirin. Hamurun arasını açıp, 1 paket margarini koyup, merdane ile açın. Bohça şeklinde kapatıp, bir bez örtün. 1 saat buzdolabında dinlendirin. 3 defa daha açıp, aynı şekilde 10'ar dakika dinlendirin. Sonra incecik açıp kare şeklinde küçük parçalar kesin. Hazırladığınız içi koyup, bohça şeklinde kapatın. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp, fırına verin.
|
Talaş Böreği |
|
katre
Aşçı
Kayıt: 07.12.2009
Mesajlar: 19 Şehir: Amsterdam |
Kısa URL: https://ml.md/lc44309
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2009
2,483 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 limon suyu
400 gram margarin
Harcı için:
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1/2 kg kuzu eti
1 soğan
1 küçük patates
1 küçük havuç
1 su bardağı konserve bezelye
Birkaç sap maydanoz
Tuz
Karabiber
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
Un, tuz ve limon suyunu karıştırın. İçine azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirin. İçini açıp, margarini yerleştirin. Merdaneyle açabildiğiniz kadar açm. Tekrar katlayın. Bu işlemi yarım saat ara ile 3 defa tekrarlayın. Harcı için küçük küpler halinde doğradığınız eti, sıvı yağla birlikte bir tencereye koyun. Arasıra karıştırarak kavurun. İçine yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Tavla zarı iriliğinde doğranmış havuç ve patatesi ilave edin. 5 dakika daha sote ettikten sonra bezelye ve maydanozu ekleyin. Hamuru bezelere ayırıp, 2 mm kalınlığında açın. Her kenarı 5 cm olan karelere kesin. İçine yeterince harç koyun. Katlayıp, ters çevirerek tepsiye yerleştirin. Tüm börekleri bu şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz üzerine susam serpin. 180 derecelik fırında yarım saat pişirin.
|
Talaş Böreği |
|
çiçekçi kız
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2010
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc58869
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2010
2,673 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. ince doğranmış koyun eti
1 kaşık vita
3 soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Biraz tuz ve karabiber
500 gr. un
375 gr. sana
1 fiske tuz
Biraz su
Etle yağı, soğanı ve tuzu hafif ateşte biraz pişirin. Yarım bardak su katın, suyunu çekince indirin, maydanozu ilave edip bırakın.
Unu eleyin ortasına su ile tuzu koyun, yoğurup 15 dakika dinlendirin. Dikdörtgen şeklinde açın. Yarısına soğutulmuş sana koyun. Boş kısmını üstüne katlayın, 1 santim kalınlığında açın. üçe katlayın 10 dakika ara ile hamuru bu şekilde 3 defa açın. Birini tepsiye koyun içi üzerine yayın. Diğer hamuru üzerine kapatın, kenarlarını yapıştırın. Hamur zarfın üzerine çatalla delikler açın, yumurta sürün, sıcak fırında 30 dakika pişirin.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.07.2021
|
Talaş Böreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116213
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
1,500 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vedat Başaran
500 gr. kuzu kuşbaşı et
16 adet milföy hamuru / 4 adedi dekor için
100 gr. tereyağı
1 demet maydanoz
100 gr. haşlanmış iç bezelye
1 adet kuru soğan
2 diş sarmısak
1 adet havuç
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber / Arzuya göre
Havucu soyup, ortadan ikiye bölün. Uzunlamasına üç eşit parçaya ayırın ve küçük küçük doğrayın. İki diş sarmısağı ince ince kıyın. Kuru soğanı, piyaz doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Tereyağını tavada eritip kızdırın. Sarmısakları katıp, şöyle bir çevirin. Havuçları ilave edip, renkleri hafifçe dönünceye kadar kavurun. Doğradığınız soğanları da 2 dakika kavurup, kuş- başı doğranmış etleri tavaya boşaltın. Karıştırarak 4-5 dakika pişirin. Bezelyeleri ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin. Yeterince karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı kekik ekip, karıştırarak biraz daha kavurun. Ocağı söndürüp, hazırladığınız harcı geniş bir kaba boşaltın. Kıydığınız maydanozları ilave edip harmanlayın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Küçük bir kabın içine 1 yumurta kırıp çırpın. Bir fırça ile milföy hamurlarının kenarlarına sürüp, ortalarına da hazırladığınız harcı koyup, uçlarını bohça şeklinde birleştirin. Açılmaması için yumurta sürdüğümüz milföy hamurlarının kenarlarını iyice birbirine yapıştırın ve ters çevirerek tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sürün. Bir milföy hamurunu 1 santim eninde şeritler oluşturacak şekilde kesin ve böreklerin üstüne çapraz olarak yerleştirin. Üstlerine tekrar yumurta sürün. Önceden 200 C derecede ısıtılmış fırının orta rafında 20 dakika pişirin.
|
Talaş Böreği |
|
semagül
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.03.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc141283
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2019
1,872 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
500 gram koyun eti
2 adet soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 bardak su
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
4 su bardağı un
2 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz
Kuşbaşından daha küçük doğranmış etleri bir tencereye koyun. Üzerine ince doğranmış soğanı ve bir kaşık margarini ilave edin. Ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin. Küçük küçük doğranmış domatesleri ve salçayı koyun, biraz daha pişirin. Bir bardak su ilave edin, kapatın, yumuşayıncaya kadar tutun, açık olarak suyu çektirin. Üzerine tuz, kıyılmış maydanoz, karabiber ve kekik ilave edip karıştırın, soğumaya bırakın.
Hamuru için un, tuz, bir kaşık ayçiçeği yağı ve ılık suyu karıştırarak katı bir hamur haline getirin. Üzerine nemli bir bez örtün ve 15-20 dakika dinlendirin. Bu hamuru altı parçaya bölün, parçaları merdane ile açın, yağ sürün ve biraz daha biraz dinlendirin. Elle hazır yufka inceliği kadar açın, ortalarına içleri eşit olarak koyun, bohça gibi kapatın. Kapatılan yer alta gelecek şekilde ayçiçeği yağı ile yağlanmış tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürerek fırına verin, üstü kızarıncaya kadar pişirin.
|
Talaş Böreği |
|
gerilla
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2020
Mesajlar: 25 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc152655
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2020
450 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
500 gram sote kuşbaşı
1 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2 adet orta boy haşlanmış havuç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı dağ kekiği
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı sıcak su
10 adet milföy hamuru
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı çörek otu
2 yemek kaşığı ayıklanmış ay çekirdeği ya da susam
Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sote kuşbaşı etleri mümkün olduğunca küçültün.
Ayıklanmış bezelye tanelerini kaynar suda haşlayın. Renk ve besin değerlerini kaybetmemesi için soğuk-buzlu suya atıp şoklayın. Suyunu süzüp bekletin.
Kabuğunu soyduktan sonra kısa bir süre haşladığınız havucu minik küpler halinde kesin.
Tereyağı ve zeytinyağını küçük bir tencerede eritin. Sote kuşbaşı etleri yüksek ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun. Kuru soğanları ekleyip pişirme işlemini sürdürün.
Domates salçasını katıp karıştırın. Haşlanmış bezelye, havuç ve sıcak suyu ekledikten sonra kapağı kapalı tencerede etler yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çeken etli iç harcı tuz ve dağ kekiğiyle lezzetlendirin. Ilınması için dinlendirin.
Oda ısısında çözdürdüğünüz milföy hamurlarının orta kısımlarına hazırladığınız etli iç harçtan koyun. Üçgen ya da kare şeklinde kapatın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörek otu ve ay çekirdeği içi serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.
Not: Haşlanmış bezelye ve havuç fırında da pişmeye devam edeceği için çok fazla yumuşamamalarına dikkat edin. Havucu bütün olarak haşlayıp sonrasında doğrayın.
|
Talaş Böreği |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157076
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2021
258 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. un
2 paket margarin
1 yumurta
1/2 kaşık limon suyu
1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
750 gr. yağsız kuzu budu
1 demet maydanoz
1/2 kg. soğan
Karabiber
Tuz
Tarçın
Yağsız kuzu budu kuşbaşı kıyılır, biraz margarin konularak kavrulur.
Soyulmuş soğan piyaz doğranır, suyunu çekmiş olan etlerin içine konarak karıştırmadan iki su bardağı un dökülür ve pişmeye bırakılır.
Suyunu çektikten sonra maydanoz, tuz, karabiber, toz tarçın katılarak karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Sonra hamur tutulur. Elenmiş unun ortası açılır, limon suyu, yumurtanın beyazı, çiçek yağı, tuz dökülerek ılık su ile yoğurulur. Yarım saat dinlendirilir. Sonra açılır.
Margarin el ile küçük parçalar halinde hamura sürülerek katlanır, 15 dakika ara ile iki defa açılır, son açılışında porsiyon parçalara bölünerek yuvarlak sarılır.
Parçalar yağ ve merdane ile açılarak ortasına hazırlanmış et konulur, bohça gibi bir kaç defa sarılır üstü altına gelecek şekilde altı yağlanmış tepsiye konularak üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir.
Altı kızarınca pişmiş olur ve fırından çıkarılır, sıcak servis yapılır.
|
|
Talaş Böreği Tarifleri Kol Böreği Tarifleri
|
|