|
Tam Buğday Unlu Ekmek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169395
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2022
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur:
4 - 4,5 su bardağı tam buğday unu
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3,5 çay bardağı ılık su
Üzeri için:
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Unu çırpma kabına alın, üzerine mayayı ilave edin ve karıştırın. Toz şeker, tuz ve ılık suyu ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Fırın tepsisini yağlayın veya pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
Süre sonunda mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun. Unlanmış tezgahta yuvarlayarak ekmek şekli verin ve fırın tepsisine alın. Üzerine su sürüp yulaf ezmesini serpin. Üzerini kapatıp 20 dakika daha bekletin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35 - 40 dakika
Fırından çıkarıp mutfak havlusu ile üzerini kapatın ve soğumaya bırakın.
|
Tam Buğday Ekmeği |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157059
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2021
386 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ılık süt
1/2 (yarım) su bardağı su
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 paket Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek Harcı (Esmer Ekmekler için)
4 su bardağı tam buğday unu
Ilık süt, su, sıvı yağ, tuz, şeker yoğurma kabına alarak çırpalım.
Ardından pakmaya ekşi mayalı ekmek harcını ilave ederek çırpalım.
Yavaş yavaş tam buğday unundan ekleyerek hamuru yoğuralım.
Toplamda yaklaşık 4 su bardağı un yeterli olacaktır.
Hamurumuzun üzerini streç filmle örterek, 1 saat mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamuru tezgaha alalım.
Yapışmaması için tezgaha çok az sıvıyağ sürebilirsiniz.
Hamurun üzerine elimizle bastırarak açalım pişirme kalıbınız genişliğinde açalım.
Bir ucundan başlayarak rulo şeklinde saralım.
Uç kısımlarını altta kalacak şekilde saklayalım.
Hafifçe yağladığımız baton kalıbımıza, tost ekmeği hamurunu yerleştirelim.
Üzerine streç filmle örterek, tekrar 1 saat mayalanması için dinlendirelim.
Mayalama süresinin sonunda hamurumuzu, 200 derece fırına yerleştirerek yaklaşık 40 dakika pişirelim.
Fırından aldıktan sonra bir telin üzerine soğuması için çıkartalım.
Elinizle ekmeğin üzerine birkaç damla su serperek temiz bir bez örtelim.
Ekmeğimiz iyice soğuduktan sonra dilimleyerek dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
|
Tam Buğday Ekmeği |
|
lütfiye sevim
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.02.2017
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc123393
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2017
1,095 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.vzug.com
Pişirilen kısım:
50 g tam buğday unu
0,75 dl su
Hamur:
450 g tam buğday unu
3,3 dl su
¼ küp maya
10 g tuz
Tam tahıllı unu ve suyu sürekli karıştırarak, katı bir kitle oluşana kadar kısaca kaynatın.
Ardından pişirilen parçayı şeffaf folyoyla örtün ve tamamen soğumaya bırakın.
Tam tahıllı un, su, maya, tuz ve soğutulmuş parçayı yavaş kademede 10 dakika yoğurun.
Ardından hızlı kademede 5 dakika genleşir bir hamur halinde yoğurun. Üstü nemli bir bezle kapatılmış kabın içinde hamurun oda sıcaklığında 2 saat boyunca iki kat hacme ulaşana kadar kabarmasını bekleyin.
Hamuru uzun somun haline getirin ve yağlanmış kek kalıbına yerleştirin. Tam tahıllı ekmeğin üstünü nemli bir bezle örtün, bir kez daha 25 dakika kabarmasını bekleyin.
Kek kabını ısıtılmamış fırının içindeki ızgaranın üzerine yerleştirin. Fırınlayın.
Not: Tam tahıllı ekmek iyi şekilde dondurulabilir. İyi ambalajlandığında derin dondurucuda uzun süre kalabilir. Yemeden önce buzunu çözdürün ve ısıtılmış fırında 200 °C sıcak havada 68 dakika ısıtın.
|
|