|
|
Tandır |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178700
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2024
57 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bazı yörelerde mutfak içinde, bazı yerlerde ise tandır odası, tandır evi denilen ayrı bir bölümde yer almaktadır. Tandır yere gömülmüş, çömlek biçiminde, Gav denilen yağlı, killi kırmızı topraktan hazırlanan çamur ile yüksek ısıya dayanıklı olan tandır taşlarının örülmesi ile yapılan fırın olarak tanımlanabilir.
Tandır; küçük, orta ve büyük olmak üzere üç çeşittir. Küçük tandır daha çok ocak olarak kullanılır, ekmek pişirilmez. Orta tandır ise en sık kullanılan çeşididir. Bu tandırda ekmek pişirildiği gibi diğer işler içinde kullanılmaktadır.
Büyük tandır ise iki sıra lavaş ekmeği alabilecek büyüklüktedir. Genelde kalabalık ailelerin tercih ettiği bir çeşittir. Büyük tandırın kullanıldığı yerlerde çoğunlukla küçük ya da orta tandır da bulundurulmaktadır.
|
Tandır Nedir? |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172327
Gönderme Tarihi: 28.May.2023
122 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tandır, yere çukur kazılarak yapılan bir tür fırındır. Tandır ekmeği, gömme tandır denilen tandırlarda yapılır.
Gömme tandır, pişmiş topraktan yapılmış, tabanı geniş ve düz, ağzı dar yarım koni biçiminde büyük bir küpe benzer.
Tandır başka coğrafyalarda küp gibi ayakta duran formlarda olsa da, Anadolu’da ısıyı kaybetmemek için toprağa veya üstünde oturulup çalışılabilen bir seki içine gömülü olarak inşa edilir.
Tandırda çalı çırpı yakılabildiği gibi genellikle tezek yakılır. Ateş tandırın taban kısmında yakılarak duvarları ısınır.
Hamur tandırın duvarında düşmeden kalabiliyor ise tandır tavında demektir.
|
|
Tandır Nedir? Tarifleri Diğer Konular
|
|