|
|
Tarçınlı Çörek |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2038 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180618
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2024
29 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.haberturk.com
Hamur İçin:
½ su bardağı tuzsuz tereyağı (eritilmiş)
2 su bardağı tam yağlı süt (ılık)
½ su bardağı toz şeker
2 ¼ çay kaşığı aktif kuru maya
5 su bardağı un (bölünmüş)
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
İç Malzeme:
¾ su bardağı tereyağı (yumuşatılmış)
¾ su bardağı açık kahverengi şeker
2 yemek kaşığı öğütülmüş tarçın
Süsleme:
Krem peynir (113 g), yumuşatılmış
2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
2 yemek kaşığı tam yağlı süt
1 çay kaşığı vanilya özü
1 su bardağı pudra şekeri
Büyük bir kasede, ılık sütü, eritilmiş tereyağını ve şekeri çırpın. Karışımın sıcaklığının 37-43 derece arasında olmasına dikkat edin. Eğer daha sıcaksa, hafifçe soğumasını bekleyin. Ardından, aktif kuru mayayı karışımın üzerine serpin ve 1 dakika bekletin.
4 su bardağı unu ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kaseyi bir havlu veya streç filmle örtün ve 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın. Bu sürenin sonunda hamur neredeyse iki katına çıkmış olmalıdır.
Mayalanmış hamurun üzerine ¾ su bardağı un, kabartma tozu ve tuz ekleyerek karıştırın. Hamuru unlanmış bir yüzeye alın ve yapışkanlığı gidene kadar hafifçe yoğurun. Daha sonra, hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Kenarları düzeltin ve eşit bir dikdörtgen elde edin.
Yumuşatılmış tereyağını hamurun üzerine eşit şekilde sürün. Ardından esmer şekeri ve tarçını karışımın üzerine serpin ve hafifçe bastırarak tereyağına yapışmasını sağlayın.
Hamuru uzun kenarından başlayarak sıkıca rulo haline getirin ve bir kütük oluşturun. Dikiş yerini sıkıştırarak kapatın ve her iki ucundaki pürüzleri kesin. Ruloyu ikiye bölün, ardından her parçayı 7 eşit dilime ayırın.
Yumuşatılmış tereyağını hamurun üzerine eşit şekilde sürün. Ardından esmer şekeri ve tarçını karışımın üzerine serpin ve hafifçe bastırarak tereyağına yapışmasını sağlayın. Hamuru uzun kenarından başlayarak sıkıca rulo haline getirin ve bir kütük oluşturun. Dikiş yerini sıkıştırarak kapatın ve her iki ucundaki pürüzleri kesin. Ruloyu ikiye bölün, ardından her parçayı 7 eşit dilime ayırın.
Fırını 180 dereceye önceden ısıtın. Mayalanmış çöreklerin üzerindeki streç filmi çıkarın ve fırına verin. Çörekleri 25-30 dakika, altın rengi kahverengi olana kadar pişirin.
Orta boy bir kapta krem peynir, tereyağı, tam yağlı süt, vanilya özü ve pudra şekerini pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Fırından çıkan sıcak çöreklerin üzerine hazırladığınız krem peynir sosunu gezdirin.
|
Tarçınlı Rulo |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2038 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180511
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2024
34 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
3,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1/4 su bardağı toz şeker
1 paket kuru maya (instant)
1/4 su bardağı tereyağı (eritilmiş)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
İç dolgusu için:
1/2 su bardağı esmer şeker
2 yemek kaşığı toz tarçın
1/4 su bardağı tereyağı (yumuşatılmış)
Üzeri için:
1/2 su bardağı krem peynir
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya özütü
1-2 yemek kaşığı süt (kıvamı açmak için)
Ilık süt, maya ve şekeri bir kaba alıp karıştırın ve mayanın aktive olması için 5 dakika bekletin.
Erimiş tereyağı, yumurta ve tuzu ekleyin. Ardından unu azar azar ekleyip yumuşak, hafif yapışkan bir hamur elde edin.
Hamuru 10 dakika kadar yoğurun, ardından üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.
Bir kasede esmer şeker ve tarçını karıştırın. Yumuşamış tereyağını ayrı bir yerde hazırlayın.
Mayalanan hamuru unlanmış tezgahta açın. Dikdörtgen şeklinde ve 1 cm kalınlığında bir hamur elde edin.
Üzerine yumuşamış tereyağını sürün ve esmer şeker-tarçın karışımını her yerine eşit şekilde serpin.
Hamuru uzun kenarından başlayarak sıkıca rulo yapın. Ruloyu eşit dilimlere ayırarak yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Dilimleri tepside 30 dakika daha mayalandırın. Bu sırada fırını 180°C’ye ısıtın.
Önceden ısıtılmış fırında altın rengi olana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Krem peynir, tereyağı, pudra şekeri, vanilya ve sütü pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
Fırından çıkan sıcak ruloların üzerine kremayı dökün.
|
Tarçınlı Rulo |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173558
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2023
273 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 bardak ılık süt
2 adet yumurta
100 gram tereyağı
4,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
Bir tutam tuz
Arası için:
1 su bardağı esmer şeker
2,5 tatlı kaşığı toz tarçın
2 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
200 gram labne
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
Yarım limonun suyu
İlk olarak kuru mayayı ılık suda 10 dakika kadar bekletin.
Daha sonra hamur için tereyağı ve unu yoğurun.
Ardından ortasını açın ve hamur için gerekli diğer malzemeleri ekleyin ve yavaş yavaş unlu karışma yedirin.
Hamur pürüzsüz kıvam alana kadar güzelce yoğurun ve ardından hava almayacak şekilde üzerini örtüp 1-1,5 saat mayalanması için dinlendirin.
Hamur dinlendikten sonra tekrar yoğurun.
Ardından merdana yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın.
Üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı sürün.
Şeker ve tarçını da bir kasede karıştırıp hamurun üzerine gezdirin ve rulo şeklinde sarın.
Rulo şeklinde sardığınız hamuru 12 parçaya dilimleyin.
Tarçınlı ruloları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın ve mayalanması için 15 dakika daha bekletin.
Daha sonra çörekleri fırına verip pişirin.
Üzeri için de labne ve tereyağını karıştırma kabına alıp güzelce çırpın.
Üzerine vanilya ve pudra şekerini ilave edip spatula yardımıyla karıştırın.
Son olarak limon suyunu ekleyip karıştırın. Eğer kıvamı yoğun olursa 1 yemek kaşığı kadar da süt ilave edebilirsiniz.
Tarçınlı rulolarınız pişince fırından çıkarın ve servis tabağına alın.
Biraz soğuyunca da üzerine sosunu gezdirip servis edin.
|
Tarçınlı Rulo |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169399
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2022
231 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur:
1 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
0,5 çay bardağı ılık süt
2 - 2,5 su bardağı un
0,5 çay bardağı toz şeker
50 g eritilmiş tereyağı
1 su bardağı ılık süt
Dolgu:
100 g oda sıcaklığında tereyağı
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1,5 çay bardağı esmer şeker
Üzeri için:
50 g oda sıcaklığında tereyağı
4 - 5 yemek kaşığı Dr. Oetker Pudra Şekeri
0,5 çay bardağı süt
Kalıp:
Dr. Oetker Profi Serisi Pişirme Tepsisi (30 cm)
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık sütü ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin ve üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Üzerine toz şeker, tereyağı ve ılık sütü ekleyin. Yumuşak hafif ele yapışın bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini kapatın ve 40-45 dakika bekletin.
Pişirme tepsisini tereyağı ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için açın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
100 g tereyağı, esmer şeker ve tarçını bir kaba alın ve kaşık ile iyice karıştırın.
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın. Hamuru birkaç kez içe doğru katlayarak yoğurun. Merdane ile 25x36 cm boyutlarında açın. Hazırladığınız tarçınlı dolguyu hamurun üzerine sürün ve kısa kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız ruloyu eliniz ile yuvarlayarak 36 cm uzunluğuna getirin. 3 cm genişliğinde dilimleyin. Pişirme tepsisine sıralayın, üzerini kapatın ve 5 dakika bekletin. Süre sonunda fırına alın ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 - 30 dakika
Tereyağı ve pudra şekerini mikserin yüksek devrinde 2 dakika çırpın. Sütü ekleyin ve kısa bir süre daha çırpın.
Çörekleri fırından çıkarın ve bekletmeden hazırladığınız karışımı üzerine yayın. Ilık veya soğuduktan sonra servis yapın.
|
Tarçınlı Rulo |
|
temelli
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2017
Mesajlar: 27 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc128728
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2017
789 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
Hamur için:
4 su bardağı un
6,5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
5,5 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
1 adet yumurta (Oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı kuru maya
1 1/4 su bardağı süt veya
İçi için:
6,5 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı tarçın
Şeker, tereyağ veya margarin ve tuzu, mikserin orta ayarında krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
Eğer tarifi süt tozu ile hazırlıyorsanız, reçetede yer alan süt tozu miktarını (suyu ilave etmeden) bu aşamada kremaya ilave ediyorsunuz.
Gerekli olan su ise un ekleme aşamasında kullanılacaktır.
Diğer tarafta çatal ile hafif çırptığınız limon ve yumurtayı bu krema karışımına azar azar ilave ediyorsunuz.
Un, maya ve süt en son aşamada olarak yumurtalı karışıma eklenir.
Süt tozu ile hazırlanan hamurda ise süt yerine su ilavesi yapılacaktır.
Eğer hamurunuz hafif yapışkan bir kıvamdaysa az miktarda un ilave etmekten çekinmeyin.
Önemli olan hamurun toparlanabilir, esnek ve yapışmayan bir özellikte olması.
Un veya su ayarı ile bunu yakalamak gerekiyor.
İçi hafif olarak yağlanmış bir kabın içine alınarak, yaklaşık 2 saat mayalanmak üzere ağzı kapalı, ışık almayan ve sıcak bir yerde bırakılır.
Süre sonunda hazırladığınız hamur, ölçü 2 katına çıkmış olacaktır.
Hafif unlanmış tezgah üzerinde açılan hamurun ölçüsü, ruloların büyüklüğüne göre değişiyor.
Büyük rulolar için (8-12 adet) 30*36cm, küçük rulolar için (12-16 adet) 45*22 cm genişliğinde sahip olması yeterli olacaktır.
Açılan hamur üzerine tarçınlı şeker eşit oranda serpilir ve geniş ucundan başlayarak sarılır.
Hazırlanan rulo yaklaşık 3cm aralıklarla, keskin bir bıçakla kesilir.
Eğer bıçak hamurunuza yapışıyorsa üzerini biraz yağlayın.
O zaman formu bozmadan rahatlıkla kesebilirsiniz.
Hazırladığınız dilimleri kestiğiniz yüzey üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye, aralarında 2cm'lik mesafe kalacak şekilde dizilir ve yaklaşık 1,5 saatlik ikinci mayalanmaya alınır.
Süre sonunda hazırlanan rulo dilimleri mayalanma neticesi biraz daha büyümüş olacaktır.
180 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılmış fırında 20-30 dakika arası pişirilir.
Üzeri kızardığında (hafif kahverengi) pişmiş demektir.
Fırından alınır ve soğuması için tel ızgaraya aktarılır.
Yaklaşık 30 dakika sonra servise hazır hale gelecektir.
|
|
Tarçınlı Rulo Tarifleri Simit Tarifleri
|
|