|
Uşak Tarhanası Çorbası |
|
pastörize
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2020
Mesajlar: 49 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc155673
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2021
350 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 yemek kaşığı Uşak tarhanası
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı domates suyu
4 su bardağı et suyu
İçine salçayı ve domates suyunu ekleyip kavurun.
4 su bardağı soğuk et suyu ilave edin.
Tarhanayı da ekleyip kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
Dilerseniz üzerine kuru nane serpip servis edin.
|
Tarhana Çorbası (Uşak) |
|
uzun hatice
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc131147
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2018
966 defa indirildi / yazdırıldı
|
Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfı
Tarhana
Sıvı yağ
Mevsimine göre domates rendesi ya da salça
Su
Bir tencerede yağ ve salça ya da domates rendesi kavrulur ve tencereye su ilave edildikten sonra tarhana eklenir. Tarhana kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra 5 dk. kaynamaya bırakılır. Arzuya göre üzerine nane ilave edilerek sıcak servis yapılır.
|
Uşak Tarhanası |
|
yeniçeri
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.03.2010
Mesajlar: 45 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc48164
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2010
4,664 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yemek kaşığı tarhana
25-30 gr tereyağı
2 adet orta boy domatesin rendesi (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz)
6-7 su bardağı su (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm, bulyon tablet de kullanabilirsiniz.)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı kuru nane
Tarhanayı 2 su bardağı suyla derin bir kaba alın ve karıştırarak yumuşatın.
Diğer taraftan, yağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ hafif kızınca rendelenmiş domatesleri ya da salçayı ekleyip tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Ezilmiş tarhana ve kalan 5 su bardağı suyu da tencereye aktarın, (et ya da tavuk suyu yoksa bulyon kullanabilirsiniz) Tuz ve karabiberi serpiştirip sürekli karıştırarak çorba koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Çorba kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. İsterseniz bir miktar tereyağını küçük bir tavada kızdırıp naneyi kızgın yağda çevirin ve ocaktan alın. Naneli sosu sıcak çorbanın üzerine gezdirip karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.
Not: Bu çorba, Uşak yöresinde içine bayat ekmek doğranarak sofraya getirilir.
ML® Tarhana Çorbası (görsel)
|
Tarhana Çorbası (Uşak) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32355
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
4,919 defa indirildi / yazdırıldı
|
Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla hazırlanır. Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(Toprak çömlek veya leğen) içine konulur. 15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır. Kıvamına gelmiş karışım bir bez (iteği)üzerine parça parça yayılır. Ovalanacak kadar kuruyan parçalar elle ufalanarak elekten geçirilir. Toz haline gelen tarhana iteği üzerine serilerek gölgede kurumaya bırakılır. Kuruyan tarhana ihtiyaç anında kullanılmak üzere toprak kaplarda, bez torbalarda, cam kavanozlarda saklanır.
Not: Uşakın simgesi olan tarhana, özellikle kış aylarında ve ramazan ayında tüketilir. Tarhana, kurutulmaya bırakılmadan önce taze halde iken komşulara ve eşe dosta ikram edilmesi bir gelenektir.
ML® Kerevizli Tarhana Çorbası için tıklayın ML® Yoğurtlu Tarhana Çorbası için tıklayın
ML® Yoğurtlu Tarhana Çorbası (görsel)
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 27.11.2014
|
|