|
Tarhana Yapımı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc112043
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2015
1,617 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
1 adet ekmek hamuru
3-4 adet dolmalık kırmızıbiber
3-4 adet orta boy domates
500 gr süzme yoğurt
1 kilo un (başlangıç için)
500 gr soğan
2-3 yemek kaşığı tuz
Un
Dolmalık biberlerin saplarını ve çekirdeklerini çıkarın, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Domatesleri ikiye bölün ve rendeleyin. Dolmalık biber, ayıklanan soğanlar ve rendelediğiniz domatesleri püre kıvamına gelinceye kadar mikserden geçirin. Kapaklı derin ve geniş kaba mikserden geçirdiğiniz malzemeleri alın.
Üzerine ekmek hamuru, yoğurt, tuz ve unu ilave ederek yoğurun. Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az üç gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini bekleyin. Hamur taşabileceği için altına bir tepsi ya da gazete kağıdı serin.
Hamurun kokusu ekşiyip kıvamı yoğunlaşınca temiz bir bez üzerine olabildiğince ince yayın. (Bu sayede kuruması kolaylaşacak.) Kurumaya başlayan hamurları ters çevirin. Ara ara kırarak ufaltın ve çevirerek kurutmaya devam edin. 1-2 gün boyunca hamuru ters yüz etmeye devam edin.
Rengi açılıp kuruduğunda rondoya alın ve olabildiğince ufaltın. Hazırlanan tarhanayı bir fırın tepsisine yayın ve 1-2 gün daha kurumaya bırakın. Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz tarhanayı kavanoza alabilirsiniz. Emin değilseniz bez bir torbaya alıp hava almasını sağlayın ve kaldırın.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 05.07.2023
|
Tarhana Yapımı |
|
A. Adnan
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2015
Mesajlar: 23 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc112809
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2015
1,239 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 ölçü ayrana 1 ölçü buğday ve tuz koyularak devamlı karıştırmak suretiyle ocakta pişiririz. Buğdayların iyice açılması için 1 gün dinlendiririz. Ertesi gün temiz bir beze kaşıkla parçalar halinde yayarak kuruturuz. Sonra temiz bez torbalarda muhafaza eder, gerektiğinde kullanırız. (Bazı yöreler simit gibi şekillendirerek öylece kurutur ve iplere dizerek muhafaza ederler)
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 24.08.2022
|
Tarhana Yapımı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc156029
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2021
354 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg süzme yoğurt
2 adet büyük soğan
4 adet kırmızı kapya biber
5 adet yeşil sivri biber
3 adet domates
1 çorba kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 demet dereotu
Aldığı kadar un (1kiloya yakın)
Zeytinyağı
Tuz
Bütün malzemeler doğranarak hazır hale getirilir.
Bir tavada soğan ve biberler kavrulur, salça ve domates ilave edilerek domatesin suyu çekene kadar pişirilir.
Maydanoz, nane, dereotu ve tuz konarak karıştırılır.
Yoğurdu da ekledikten sonra azar azar unu da katarak poğaça hamuru gibi kıvama gelinceye kadar yoğurulur.
Daha sonra mayalanması için beklemek üzere kapatılır.
Her gün iki üç kere tahta kaşıkla karıştırılır. (tarhana yumuşamaya başlar)
Bir hafta sonra temiz bir bez üzerine kopartarak seyrek halde serilmelidir.
Kurutana kadar her gün çevrilir.
Kuruduktan sonra elle ufalanır ya da robottan geçirilir.
Küçük bez keselere ya da torbalara konarak kışın tüketilmek üzere kaldırılır.
|
Tarhana Yapımı |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156124
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2021
362 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo yoğurt
1 kilo domates
1 kilo biber
1 kilo soğan
1 baş sarımsak
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatlar
10 gram kadar yaş maya
8 kilo un
Domates ve soğanın kabuklarını soyun. Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuz yumuşak olacak. Üzerini örtün ve mayalamaya bırakın. 2 gün boyunca mayalanacak ve koyduğunuz kaptan taşma ihtimali var bu nedenle hamurunuzun 2 katı büyük bir kap seçin. Mayalandıktan sonra parçalar halinde bir örtünün üzerine serin ve kurumaya bırakın. Tarhana kurudukça daha küçük parçalara bölün. Kıvamı uygun hale gelince robotta un haline getirin, birkaç gün gölgede bekleterek iyice neminin kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun ve ağızlarını sıkıca kapatın.
Pişirmek için:
Orta boy bir tencereye bir yemek kaşığı salçayı sulandırarak koyun. Hafif pişince 4 yemek kaşığı kuru tarhana ekleyip tel çırpıcı ile karıştırın. Karıştırırken ılık su eklemeyi sürdürün. Çorbanıza 1 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırmayı sürdürün. Kaynadığında yoğunlaştığını fark edeceksiniz. Blender'dan geçirip 5 dakika daha kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis edin.
|
Tarhana Yapımı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160041
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2021
308 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram domates
1 kilogram kırmızı kapya biber
1 kilogram kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı yoğurt
10 gram yaş maya
Aldığı kadar un
1 su bardağı tuz
Damak zevkinize göre baharat
Biberleri derin bir tencereye alın. Üzerine ortadan ikiye böldüğünüz soğanları, en üste de domatesleri yerleştirin.
Tencereye 2 su bardağı da su ilave edin ve malzemeleri haşlamaya bırakın.
Sebzeler yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve tüm malzemeleri büyük bir süzgece aktarıp süzün.
Sebzeleri bir yoğurma kabına alın ve içine yoğurt ekleyin. Yaş mayayı da suyla açarak sebzelere ilave edin.
Tüm malzemeler homojen bir hale gelene kadar güzelce karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın ve cıvık bir hamur elde edin.
Hamuru 5 saat dinlendirin. Bir miktar daha un ilave edip yeniden yoğurun ve yeniden dinlenmeye bırakın.
Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun.
Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın.
Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun. Ardından mutfak robotundan geçirip toz haline getirin. Bez torbalarda ya da kavanozlarda saklayın.
|
Tarhana Yapımı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc165859
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2022
180 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. kuru soğan
Yarım kg. çiğ nohut
1 kg. yoğurt
3 yemek kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
1 demet nane
5 kg. un
Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp ince ince doğruyoruz. Üzerine 1 litre su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Daha sonra haşlanmış nohudu da ekleyerek blender ile eziyoruz ya da süzgeçten geçiriyoruz. Karışımı geniş bir kaseye alıyoruz. Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapıyoruz. Cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve altı-yedi gün bekletiyoruz. Her gün sabah, öğle, akşam hamuru karıştırıyoruz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde ufalıyoruz. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutuyoruz. Bez bir torbaya koyup saklıyoruz. Tarhana, altı-yedi günlük bekleme süresinde şayet sulanırsa, biraz un ilave edebilirsiniz. Diğer yandan ne kadar çok beklerse, o kadar ekşi bir tadı olacaktır.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 24.08.2022
|
Tarhana Yapımı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc167117
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2022
337 defa indirildi / yazdırıldı
|
Canan Karatay
1,5 kilo buğday unu
500 gr kuru soğan
500 gr kırmızıbiber
1 kilo domates
1 kilo süzme yoğurt
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet reyhan
1 demet fesleğen
2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
1 bağ tarhana otu (Ege yöresine ait)
Soğanları soyup temizleyin. Domatesleri yıkayıp, kabuklarını soyun. Biberleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın. Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotu dallarını yıkayın.
Soğanı, biberi ve domatesi iri küp şeklinde doğrayın ve büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine tarhana otunu da bütün şekilde koyup, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Bütün malzeme güzelce pişip menemen kıvamını alınca, üzerindeki tarhana otunu alıp bir kenara ayırın ve pişen malzemeyi genişçe bir hamur yoğurma kabına boşaltın. Üzerine un ve süzme yoğurdu ilave edip yoğurun.
Hamuru biraz soğuması için bekletin. Bu sırada maydanoz, dereotu, fesleğen ve reyhan dallarını ince ince doğrayın ve hamura ekleyerek biraz daha yoğurun. Daha sonra hamurun üzerini kapatacak kadar un serpip, üzerine beyaz pamuklu bir bez örterek bir kenara kaldırın.
Hamura 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilave edip yeniden yoğurun. Her yoğurma sonrasında hamurun üzerine un serpin. Beşinci günün sonunda hamurun ekşimiş yani mayalanmış olması gerekir.
İki gün daha aynı işleme devam edip hamuru tuzla tatlandırdıktan sonra, kurutma işlemine geçin. (Tüm bu aşamaların uzun ve meşakkatli gelmesi hâlinde hamur yoğrulduğu gün ya da ertesi sabah da serilebilir. Tek farkı fermantasyon yani ekşi mayalı hamur oluşturma aşamasının atlanması olacaktır.)
Serin ve havadar bir yere temiz, beyaz bir çarşaf serin. Hamurlardan küçük parçalar alıp çarşafın üzerine serin. Bu parçaları gün boyu hem sürekli olarak küçültün hem de tersyüz ederek kurutun.
Bir iki gün boyunca kuruyan hamur, ikinci veya üçüncü gün çekilmeye hazır hale gelir. Kuruyan hamur parçalarını dilerseniz mutfak robotunda, dilerseniz iki el arasında ovalayarak ya da çok sert bir şekilde kurumasını bekleyip, değirmene vererek, irice çekilmiş kıvama(mısır unu kıvamına) getirin.
|
Kuru Tarhana |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167537
Gönderme Tarihi: 26.Eyl.2022
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kilogram un
1 kilogram kuru soğan
1 kilogram domates
1 kilogram kırmızı biber
1 kilogram yoğurt
500 gram haşlanmış nohut
Yarım demet maydanoz
1 demet nane
Tuz
Soğan, domates, biber, nane ve maydanozu yıkayıp ince ince doğrayıp geniş bir tencereye alın.
Üzerine 1 litre kadar su ilave edip yumuşayana kadar pişirin.
Daha sonra haşlanmış nohudu da ekleyin.
Malzemeler iyice yumuşayınca blender'dan geçirerek ezin.
Ardından karışımı süzün ve geniş bir kaba alın.
Üzerine yoğurt ve tuz ekleyerek karıştırın.
Unu da ilave edip katı bir hamur elde edin.
Hamuru cam veya çelik bir kaba alıp üzerini kapatın ve 1 hafta kadar bekletin.
Bu süre boyunca her gün sabah, öğle ve akşam hamuru karıştırın. Eğer sulanırsa, un ekleyebilirsiniz.
Bir hafta sonunda hamuru yağlı kağıt üzerine alın. Parçalar halinde dökülecektir.
Hamur kuruyunca elinizle ufalayın ya da kevgirden geçirip temiz bir beze serip kuruması için bekletin.
Kuruyunca porsiyonlara ayırıp bez torbalara doldurun.
|
Tarhana Hazırlama |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179286
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2024
95 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
2 kg kırmızı biber
2 kg domates
2 kg süzme yoğurt
1 kg nohut
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 demet reyhan
2 yemek kaşığı tuz
5 kg un
Kırmızı biberleri, domatesleri iyice yıkayın ve doğrayın.
Maydanoz, dereotu, nane ve reyhanı ince ince doğrayın.
Büyük bir tencereye doğradığınız kırmızı biberleri ve domatesleri ekleyin.
Üzerine 1 kg nohut ve tuzu ekleyin.
Tüm sebzeleri kısık ateşte iyice pişirin. Sebzeler yumuşayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan sebzelerin içine süzme yoğurt ve doğradığınız yeşillikleri ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar blenderdan geçirin.
Büyük bir yoğurma kabına karışımı alın ve yavaş yavaş unu ekleyin.
Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurun üzerini temiz bir bezle örtün ve serin bir yerde 7-10 gün mayalanmaya bırakın. Her gün hamuru karıştırarak mayalanmasını sağlayın.
Mayalanan hamuru küçük parçalar halinde koparıp temiz bir bez üzerine serin.
Tarhana parçalarını her gün çevirerek ve ufalayarak kurutun. Tamamen kuruduktan sonra tarhana parçalarını tekrar ufalayarak un haline getirin.
Kuruyan tarhanayı temiz bir kavanoz veya bez torbada serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
|
|