|
Tas Kebabı |
|
perver
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2019
Mesajlar: 28 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc146862
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2019
476 defa indirildi / yazdırıldı
|
1200 gram kuşbaşı doğranmış koyun ya da dana eti
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
6 diş sarmısak
2 çorba kaşığı domates salçası
1 adet defne yaprağı
10-15 adet tane karabiber
1 tatlı kaşığı un
1,5 litre sıcak su
Tuz
Zeytinyağını bir tencereye alıp eti ekleyin. Et suyunu saldıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika kavurun. Çatırdamaya başlayınca kapağını açıp üzerine soğan ve sarmısakları bütün olarak ekleyin. Un hariç diğer malzemeyi de ilave edin. 3 dakika birlikte kavurun. Unu ilave edip bir iki çevirin ve suyunu koyun. Tuzunu ayarlayın. Yemek pişerken oluşan köpükleri ara sıra alın. Köpük bitince tencerenin kapağını kapatıp ağır ateşte bir buçuk saat pişirin. Patates kızartması ile servis yapın.
|
Tas Kebabı |
|
sapan
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.12.2020
Mesajlar: 27 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc154841
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2020
293 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Leziz kebapdır.
Semizce koyun etinden küçük ceviz miktarı doğrayıp ba'de't-tathîr ince soğan çentip tuz ve biber ve tarçın ve kakule koyup iyice bir vâfir el ile oğuşturalar.
İki saat miktarı geçtikte bir münasip çorba tası yahut toprak kâse içine vazedip bir kenarlıca tepsinin orta yerine mezkûr tası yüzükoyun kapayıp kor üzerine sacayak ile koyalar bir buçuk saat miktarı dura.
Suyunu koyuverip tekrar çektikte tepsi derununa biraz et suyu koyup ve üzerine yıkanmış pirinci vazedeler.
Suyunu çektikte eğer pirinç dirice ise bir miktar dahi su serpeler, kararına geldikte ateşten indirip eklolunacak vakitde ortasından tası kaldırıp buyuralar.
Meşhur ve nefis bir taamdır. [Kenarda] Et suyu bulunmadığı surette bayağı su konulur, pirinç konuldukta iki üç karıştırmak lazımdır.
|
Taskebabı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159537
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2021
307 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
1 kg. kuzu eti (küçük kuşbaşı doğranmış)
200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı tarçın
1/3 çorba kaşığı kakule (tohumlan çıkarılıp, dövülmüş)
1/2 çay kaşığı anason
1 bağ taze nane (ince kıyılmış)
1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
500 gr. yoğurt
5 diş sarımsak (dövülmüş).
Etleri bir kaba koyun. Soğanları, tuzu, biberi, tarçını, kakuleyi, anasonu, naneyi ve maydanozu ekleyip, bu terbiyenin etlerle kaynaşması için elinizle biraz karıştırın. Etleri serin bir yerde 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Bakır (ya da çelik) bir tası yağlayıp, terbiyelenmiş etleri içine dolduarun. Tası, avucunuzla destek vererek bir tepsiye ya da sığ bir tencereye ters çevirin. Tencereyi kısık ateşe oturtup, etlerin suyunu bırakmasını bekleyin. Etleri bıraktığı suyu tümüyle çekinceye kadar pişirip, tencerenin dibine 4 su bardağı sıcak su koyun. Bu su da tümüyle yok oluncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip, tencereyi ateşten alın.
Sofraya getirinceye kadar tası etlerin üzerinde bırakın. Bir kapta yoğurdu dövülmüş sarımsak ile çırpın. Etlerin üzerindeki tası kaldırıp, yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
|
|