|
|
Tatar Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc92432
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2013
1,929 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı yoğurt
8 su bardağı tavuk suyu
Nane, tuz, karabiber
Mantısı için:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Yeteri kadar su
100 gram kuzu kıyma
1,5 çorba kaşığı rendelenmiş soğan
3-4 dal ince kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber
Çorbaya katacağınız mantıları hazırlamak için unu bir kaba alıp üzerine yumurta ve tuz ekleyin. Azar azar su ekleyerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlayın. Üzerini ıslak bir bezle örterek dinlenmeye bırakın. Bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın. Hamuru merdane ile açın. Kıymalı harçtan küçük parçalar alarak aralıklı olarak hamurun üstüne koyun. Açtığınız diğer hamuru üzerine kapatıp küçük kareler şeklinde kesin. Hazırladığınız mantıları tuzlu suda haşlayın. Margarini bir tencerede eritip unu ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun. Üzerine salçayı ve tavuk suyunu ilave edin. Naneyi, tuzu ve karabiberi ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yoğurdu su ile açıp tencereye ekleyin. Son olarak mantıları ilave edip bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
|
TATAR ÇORBASI |
|
gonultastan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.09.2009
Mesajlar: 40 Şehir: sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc40681
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2009
2,862 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
Hamuru için:
2 bardak un
Tuz
Su
Çorbanın sosu:
Sıvıyağ
1 y.k biber salçası
1 y.k domates salçası
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Toz biber
1 kase Haşlanmış nohut
İç harcı için:
100 gr kıyma
1 kuru soğan
1 y.k salça
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırıp sertçe bir hamur elde edin. Üzerini bir bezle örtüp dinlendirin. Buarada kıyma harcı için, soğanı incecik kıyıp diğer malzemelerle birlikte karıştırma kabına alıp güzelce karıştırın.
Hamuru beze yapıp sırayla incecik açmaya başlayın. Hamur malzemerinden yalnızca bir beze çıktığı için bezelere ayırın diyemicem. Ama geniş aileler için hazırlanıyorsa elbette malzemeler iki katına çıkarılacağı için hamur da muhtemelen bezelere ayrılacak kadar bereketli olacaktır.
Açtığınız bezeyi mantı hamuru keser gibi küçük karelere kesip içlerine kıyma harcından koyup üçgen muska şeklinde kapatın. Kapatma işlemi tamamen değil de kısmen kenarlarını yapıştırıp uç kısmını açık bırakma şeklinde olursa daha iyi olur. Böylece hem kıyma harcınızın da piştiğinden emin olursunuz hem tatarlarınızın dağılma olasılığı ortadan kalkar.
Hamur kapatma işlemi bitince derince bir tencereye yeterince su koyup kaynatın. Kaynayan suya az sıvıyağ veya zeytinyağı ekleyin ki hamurlarınız yapışmasın. Tatarları suya atıp 15-20 dakika haşlayın. Haşlanmış nohutu ilave edin.
Başka bir tavada sosunu hazırlamak üzere, sıvıyağda salçaları, toz biberi ve naneyi yakıp çorbanızın üzerine gezdirin. Tuzunu, karabiberini ve suyunu ayarlayıp altını kapatın.
|
Tatar Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40423
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2009
2,740 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet ufak kuru soğan
100 gr kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağı
Hamur için:
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Yeteri kadar un
Sos için:
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı un
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı yoğurt
5 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
İnce kıyılmış soğan yağda kavrulur. Üzerine kıyma eklenir. Kıyma pişince tuz eklenir ve ateşten alınır. Un, yumurta, tuz, 1 su bardağı sudan bir hamur yapılır. Hamur merdaneyle açılır. Mantı gibi kesilir, ortalarına kıymalı iç konur, kapatılır. Et suyunda haşlanır. Diğer tavada un, tereyağı salça kavrulur. Kaynamakta olan mantılara eklenir. En son çorbaya yoğurt ve nane katılır, bir taşım pişirilir.
|
TATAR ÇORBASI |
|
azimet
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Tunceli |
Kısa URL: https://ml.md/lc33397
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2009
2,644 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gram un (7 kahve fincanı)
50 gram un, açmak için
100 gram su
1 yumurta sarısı
1 bütün yumurta
1/2 çorba kaşığı tuz
KIYMALI İÇİ:
300 gram yağsız kıyma
300 gram soğan (3 büyük)
2 kahve kaşığı karabiber
1/2 demet maydanoz
Tuz
ÜSTÜNE:
80 gram sadeyağ ya da margarin (4 çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı kuru nane
1/2 çorba kaşığı kekik
500 gram yoğurt
2000 gram et suyu (8 bardak)
1 Bir kuşaneye; yağsız 300 gram kıyma ile çentilircesine küçük kesilmiş büyükçe soğan koyarak, kıymanın rengi dönünceye kadar kavurmalı, sonra bunlara 3 kahve kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ile kıyılmış yarım demet maydanoz ilâve ederek hepsini iyice bir kanştırmalı soğanlı kıyma suyunu çekinceye kadar aşağı yukarı 15-20 dakika pişirmeli ve soğumaya bırakmalıdır.
2 Kıyma pişmekte iken diğer taraftan da, hamur açılan tahtaya 7 kahve fincanı un eledikten sonra, unun ortasını açmalı ve bu yere 1 adet bütün yumurta, 1 adet yumurta sarısı, yarım çorba kaşığı tuz ile bir çeyrek kahve fincanı kadar da su ilâve ederek, karıştırmak ve yoğurmak suretiyle bunları sıkıca hamur yapmalı, sonra da elle yoğurulan bu hamurun üstüne nemli bir bez örtmek suretiyle bir saat kadar dinlenmeye bırakmalıdır.
3 Bir saat sonra hamuru, üstü hafifçe unlanmış tahtaya koyarak, üstüne de un serpmeli, sonra oklava ile bastırmak suretiyle hamuru aşağı yukarı bir tabak büyüklüğünde yuvarlak açmalı, sonra da tabak büyüklüğündeki bu hamuru, bıçak sırtı inceliğine gelinceye kadar bir çok defalar oklavaya sararak, sarılmış olduğu halde hamuru iki uçlarından basmak ve yuvarlamak, sonra da oklavadan çıkararak başka bir ucundan tekrar sarmak suretiyle büyütmelidir.
4 Sonra bıçak sırtı kalınlığında inceltmiş olduğumuz bu hamurun baş kısmından bir parmak ilerisine ve yarım parmak ara ile, hazırlamış olduğumuz kıyma içinden, fındık büyüklüğünde parçalara ayrılmış olarak sıraladıktan sonra, hamurun ara ve baştaki bir parmak uçlarını hafifçe ıslatmalı, sonra da ıslatılmış bu kısmı içlerin üstüne çevirdikten sonra bu hamurdan tırtılla, dört köşe ve küçükçe ceviz büyüklüğünde parçalar kesmelidir.
5 Hamurların kesilmesi sona erince, bunları bir tencere içinde kaynamakta olan, 8 bardak et suyuna atarak, hamurlar yumuşak bir hal alıncaya kadar, aşağı yukarı 10-15 dakika kadar haşlamalı, sonra da çorbayı kâseye alarak üstüne kızartılmış, 4 çorba kaşığı nane ve kekikli yağ gezdirmeli ve yanında, çatal ve telle döğülmüş ve yarım kahve fincanı su ile sulandırılmış 500 gram da yoğurt olduğu halde servis yapmalıdır.
|
Tatar Çorbası |
|
Kezban
Editor
Kayıt: 14.08.2005
Mesajlar: 165 Şehir: Balgat/ANK |
Kısa URL: https://ml.md/lc4251
Gönderme Tarihi: 28.May.2006
3,168 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Adet soğan
2 Adet domates
2 Adet patates
2 Çorba kasigi margarin veya tereyağı
2 Çorba kasigi un
Tuz, karabiber kuru nane
Tencereye yagi alip, eritin.
Sogani ince ince dograyip, tencereye ekleyin.
Soganlar pembelesene dek kavurun.
Patatesleri soyup, tavla zari iriliginde dograyin.
Patatesleri soğanlarla birlikte arasira karistirarak kavurun.
Patatesler yumusadiginda, domateslerin kabuklarini soyup rendeleyin.
1-2 Dakika daha kavurup, yeterince su ilave edin.
Tuzunu ekleyerek çorbanin içindeki patatesler yumusayana dek hafif ateste pisirin.
Patatesler iyice yumusadiginda, una çok az su ilave edip, topaksiz bir bulamaç kivamina getirin.
Çorbaya bu bulamaci azar azar ve karistirarak ilave edin.
Küçük bir tavaya 1 tatli kasigi tereyağı koyup, eritin.
Nane ve karabiberi ilave ederek 1-2 kez çevirin.
Atesten alip, çorbanin üzerine gezdirin ve servis yapin.
ML® Tatar Çorbası için tıklayın
|
|
Tatar Çorbası Tarifleri Tatar Yemekleri
|
|