|
|
Tatlı Dolma (Şanlıurfa) |
|
nuri şenbülbül
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130175
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
818 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
25 tane taze Urfa kabağı (ya da kurutulmuş kabak)
½ kg yağlı parça et ya da
orta yağlı kuzu kıyma
2 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
½ çay bardağı sadeyağ
1 tatlı kaşığı pul biber
½ kg yoğurt
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı baharat
1,5 çay kaşığı tuz
Kabaklar yıkanıp içleri oyulduktan sonra (kuru kabakla yapılıyorsa bir saat soğuk suda bekletildikten sonra bir taşım kaynatılır), bir tencerede soğanla et kavrulur, yıkanmış pirinç eklenerek kavrulmaya devam edilir. Çok az salça, yağ, biber, baharat ve tuz ilave edilip bir bardak su konularak yarım pişirildikten sonra kabaklara doldurulup tencereye dizilir. Üzerine dolma taşı ya da kapak konularak tuzlu su ilave edilir ve hafif ateşte pişirilir. Ayrı bir kapta hazırlanan sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınan dolmaların üzerine dökülerek yenilir.
Not: Urfa ağzında, taraklık, taş ve tuz sözcüklerinde olduğu gibi bir kısım (t) ler (d) ye dönüştüğü için bu yemek datlı dolma biçiminde söylenir.
|
Datlı Dolma (Şanlıurfa) |
|
gezdirici
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21 Şehir: Tunus |
Kısa URL: https://ml.md/lc139568
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
623 defa indirildi / yazdırıldı
|
20 adet orta boy dolmalık kabak (tercihen Urfa kabağı)
1/2 kg yağlı parca et (koyun veya kuzu)
2 çorba kaşığı sadeyağ
6 su bardağı su
3 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı haspir (veya sarıkök [zerdecal])
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
Kabaklar oyularak doldurulmak üzere hazırlanır. Parça et küçük kuşbaşı şeklinde doğranır. 2 çorba kaşığı sadeyağ ve 1 su bardağı su konularak pişirilir. Et suyunu çekince 5 dakika kadar yağında kavrulur. Ayıklanmış ve yıkanmış olan pirinç, haspir (veya sarıkök), karabiber ve tuz ete atılarak 5 dakika kadar daha kavrulmaya devam edilir. 1 su bardağı su ilave edilerek pirinç biraz pişirilir. Hazırlanan et pirinç karışımı, oyulmuş olan kabaklara doldurulur. Kabakların ağızları birbirine gelecek şekilde tencereye yan yatırılarak ya da ağzı yukarı gelecek şekilde tek tek dizilir. 5 su bardağı su eklenerek orta ısılı ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Suyu çektirilir.
Not: Bazıları kabağı kavurur, sonra doldurur. Yanında ekşili salata yapılarak ikram edilir.
|
|
Tatlı Dolma (Şanlıurfa) Tarifleri Adıyaman Yemekleri
|
|