|
|
TATLI VE PASTALARIN SERVİS VE YENME ŞEKİLLERİ |
|
kadriye09
Aşçı
Kayıt: 15.09.2009
Mesajlar: 14 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc40706
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2009
3,435 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tatlılar Türk sofrasında çeşitli olmaktadır. Bunlardan hamur tatlılarının yenmesinde bıçak ve çatal, ötekilerinde, tatlısına göre yalnız çatal ve ya kaşık kullanmak gerekir. Örneğin, muhallebi, sütlâç, kremalar ve benzerleri küçük kaşıklarla, pastaları çatal ve bıçakla yemek gerekir. Pasta ve tortularda çatalla birlikte bıçak da kullanılması rahat yemenin şartıdır.
Pastalar yemekten sonra verilmektedir. Kurulu sofrada, yemekten önce alınması düşüncesiyle küçük küçük pastalar ve tortalar bulundurmak doğru değildir. Bu şekil, sadece çaylarda uygulanmalıdır. Balolarda, resmi, büfeli yemeklerde de masalar üzerinde, çerez ve yiyeceklerle birlikte pasta ve tortalar bulundurulmaktadır. Ancak, bu usûl, oturarak yemek yenecek sofralar için uygun düşmez.
|
TATLI, PASTA ve TURTALARIN SERVİS YÖNTEMLERİ |
|
nurcan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2009
Mesajlar: 100 Şehir: Etlik-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc35145
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2009
2,341 defa indirildi / yazdırıldı
|
Balo, soğuk büfe ve banquet (büyük ziyafet)ler dışında, öğle ve akşam yemeklerinde sofraya küçük pastalar, kek ve benzeri gibi kuru tatlıların çıkarılması doğru değildir. Pasta, kek, bisküvi ve benzeri gibi kuru tatlıları ancak ikindi çaylarında vermemiz gerekir. Balo, soğuk büfe ve banquet'lerde de turta, pötifur ile suvare pastası denen 3 - 4 santim uzunluğundaki küçük pastacıkları vermemiz zorunluğu vardır.
Turtalar ise, daha çok balo, soğuk büfelerde verilmesi alışkanlıksa da, öğle ve akşam yemeklerinde, hattâ ikindi çaylarında da servis yapılabilir. Fakat yemeklere, en fazla yakışan alaturka tatlılarla, puding, bavaruaz (bir çeşit elmasiyemsi krema), sufle, jöle (elmasiye) gibi alafranga tatlılardır.
Bunların yeniş şekline gelince: Bu tatlıların cins ve çeşitlerine göre değişen bir durum ise de, baklava, trigona, milföy pastası gibi kesmeden yenilebilmesi güç olanlar dışında, diğer bütün tatlıları yerken olanağınca bıçak kullanmadan, pasta ya da sıradan bir çatalla keserek yememiz gerekir. Özellikle turtaları, tabaklarımızda bıçakla kesmek, sofra görgüsüne çok çirkin görülmektedir.
Sütlâç, mahallebi, keşkülüfukara, krema, puding, bavrauaz ve benzerleri gibi kremamsı tatlıları ise küçük tatlı kaşığıyla yememiz doğru olur.
Alaturka ve alafranga tatlı, pasta ve turtaları, yemekten sonra ve meyveden önce servis yapmalıdır.
|
|
TATLI, PASTA ve TURTALARIN SERVİS YÖNTEMLERİ Tarifleri Sofra Düzeni ve Servis
|
|