|
|
Tatlısu Levreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106510
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2015
1,675 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Vücut yanlardan hafif yassılasmıs ve oval sekilli ktenoyit pullarla örtülüdür.
Vücut yüksek, bas genis bir müzoya sahiptir. Yanal çizgi yukarıya doğru kavis yapmıs olup kuyruk yüzgecine kadar uzanmaz. Sırt hafif kambur ve basa doğru meyillidir. Solungaç kapağının ön kısmında çok sayıda girintiler bulunur, arka kısmında ise diken seklinde bir çıkıntı vardır. Gözler arasında kalan kafatası bölümü pulsuz, yanak kısımların ucu tırtıllı yuvarlak pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeçleri birbirine çok yaklasmıstır.
Vücudun üst yarısında rengi koyu mavi yesile veya gri yesile; bazen kahverengiden mavi yesile veya gri yesile kadar değisir; bazen de kahverengiye veya sarıya çalar. Karın çok açık renkten, donuk beyaza kadar değisir.
Ortalama uzunluk 20 35 cm, maksimum uzunluk 50 cm; ortalama ağırlık 800 1000 gr, maksimum ağırlık ise 3 kgdır.
ÜREME DÖNEMİ: Eseysel olgunluğa erkekler 2. yılda ve 9 10 cm boyda; disiler ise 3. ve 4. yasın sonunda 15 20 cm boyda ulasırlar. Mart Haziran üreme dönemidir. Yumurtlama, su sıcaklığının 7 8 ºCden itibaren baslar.
TÜKETİM ŞEKLİ: Bulunduğu bölgelerde avlanıp satılan ve eti çok lezzetli olan, ticari değeri yüksek bir balıktır.
|
Tatlısu Levreği |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc81197
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2012
1,662 defa indirildi / yazdırıldı
|
Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçil tatlısu balığı türü. Türkiye'de Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesinin tatlısularında bulunur.
Hem balıkçıların hem de tüketicilerin sevdiği lezzetli bir balık türüdür. Dış özelliklerinin bazıları göğüs ve karın yüzgeçlerinin kırmızıkızıl rengi ve bütün levrekler için tipik olan sert dikenli sırt yüzgecidir. Çoğunlukla vücudunda 6 ile 8 adet arası yukarıdan aşağıya incelen çizgiler vardır, ve alt dudağı üsttekinden daha öne çıkıktır. Tatlısu levrekleri 40 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar, ama 50 cm büyüklükte tutulmuş olanlarıda vardır. Tatlısu levreklerinin böyle bir ölçüye ulaşmaları çok uzun sürer; 8 ila 10 yaşına varmış olanları ancak 25 cm boyunda olurlar.
Dişileri su kıyısının yakınında alçak su seviyesinde yumurtlarlar. Yumurtadan çıkan yavrular ilk önce su yüzüne çıkıp hava-torbalarını hava ile doldururlar. Bu yavrular akıntıdan derin sulara taşınırlar ve orada plankton'dan beslenirler. Birkaç hafta sonra alçak suya geri dönerler ve orada sivrisinek kurtçukları ve diğer böcek kurtları ile beslenmeye başlarlar.
Göllerde yaşıyan tatlısu levreklerinin yavruları henüz küçükken sazangiller yavruları ile aynı yemlerden beslendiklerinden dolayı, bir rekabet içinde yaşarlar. Bazı koşullar altında bu sazangiller yavruları, dahada büyümüş olan tatlısu levreğinin yemi olur. Gıda kıtlığı olan dönemlerde, tatlısu levreği yamyamlaşıp kendinden küçük tatlısu levreklerini yiyebilir.
Derin göllerde tatlısu levreği kış soğuğunu büyük derinliklerde geçirir. Bu zamanı atlatabilmeleri için en az 6 C° su sıcaklığına muhtaçtırlar.
Tatlısu levreğinin beyaz, fakat hafif lifli gözüken bir eti vardır ve çok çabuk dağılır. Flato çıkartılarak, tavası ızgarası, buğulaması yapılabilir.
|
|
Tatlısu Levreği Tarifleri Diğer Konular
|
|