Malatya Valiliği
1 kg orta yağlı kuşbaşı et
1-1,5 kg kemer patlıcanı
3-4 tane dolmalık biber
2 baş kuru soğan
3-4 tane domates
3 yemek kaşığı tereyağı
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
Patlıcanları yıkayın ve alacalı olarak soyun.
Üç parmak eninde doğrayıp dörde bölerek tuzlu suda 25-30 dakika bekletin.
Tuzlu sudan çıkartarak bol su ile yıkayıp iyice kurulayın. Isıtılmış sıvı yağda kızartarak bir süzgece alın.
Aynı şekilde parçalara ayrılan biberi de kızartın.
Diğer tarafta kuşbaşı eti yıkayıp bir tencerede ateşe koyun. Kendi bıraktığı suyu çekince, üzerine yemeklik doğranmış soğan ve tereyağı ilave ederek pembeleştirin.
Pişen etleri, süzerek suyundan ayırın. Bir fırın kabı veya tepsiye önce patlıcanları, üzerine kızarmış biberleri ve pişmiş etleri kat kat yerleştirin.
Et suyundan 2 çay bardağı ilave ederek sıcak fırın veya kuzine fırınına koyup patlıcanların pişip üzerinin kızarmasını sağlayın.
Not: Kalan et suyundan pilav veya çorba yapın. Patlıcan yerine mevsime göre; patates-bezelye, patlıcan-patates, fasulye-patlıcan-biber gibi sebzeler de kullanılabilir. Sebzeler yerleştirilirken aralarına temizlenmiş, diş halinde sarımsaklar serpiştirilir. Malatya- merkezde ev düğünlerinde, eve gelen aşçılar tarafından bahçe ocaklarında, teştlerde bu yemek balcanlı tava adı ile pişirilir.
|