|
|
Tavuklu Göbete (Eskişehir) |
|
latifa
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.11.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Kahire |
Kısa URL: https://ml.md/lc57523
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2010
13,258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sahrap Soysal
Hamur için;
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz, tozşeker
2 tatlı kaşığı toz maya
Yaklaşık 1,5 su bardağı su
İç malzemesi;
1 adet tavuk göğsü
1 kahve fincanı pirinç
1 adet orta boy kum soğan
1 kahve fincanı sıvıyağ
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Ayrıca 1 adet yumurta sarısı
Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyup karıştırın. Toz mayayı ve şekeri ılık suyun içine atıp, kaşıkla karıştırın. Yaklaşık 2-3 dakika mayanın erimesini bekleyin. Sonrada mayalı suyu, unun üzerine aktanp yoğurınaya başlayın, Yoğrulan hamur elinize hafifçe yapışacaktır. Parmaklarınız sıyırarak hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin, Böylece hamur ka-banp, kıvama gelecektir. Bu arada iç malzemesini hazırlamak üzere tavuk göğsünü tavla zan formunda, ufak küpler şeklinde doğrayın. Soğanlan yemeklik çok ince dilimleyin. Pirinci iyice yıkayıp süzdürün. Orta boy bir tavaya yağı koyup kızdırın. Tavuk etlerini koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Soğanları ve pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz, yenibahar, karabiberi ve fıstıklan serpip, soğanlar iyice yumuşayıncaya dek birkaç dakika daha kavurarak pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tıpkı pilav gibi pişmiş olacaktır. Öte yandan 20-25 cm çapındaki en ufak boy borcamı fındık kadar bitkisel margarinle her tarafını iyice yağlayın. Dinlenen ve kabaran hamurdan ceviz kadar parçalar koparın. Eğer elinize yapışıyorsa bir tasa doldurduğunuz sıvıyağa elinizi batırabilirsiniz. Elinize aldığınız topları iki avucunuzun arasında çay tabağı büyüklüğünde açın, İsterseniz hamurlan hafif unlu tezgahta merdane yardımıyla da açabilirsiniz. Soğuyan tavuklu malzemeden bir yemek kaşığı dolusu hamurun ortasına koyup hamurun uçlarını torba gibi büzülerek kapatın. Sonrada iki avucunuzun arasında yuvarlayıp iri toplar şekline getirin. Yağladığınız fırın kabına yan yana, bitişi nizam şeklinde toplan dizin, Üzerlerine çırpılmış yumurta sa-nsını sürüp, 200 derece alt üst konuma ayarlanmış fırında 50-55 dakika kadar pişirin çıkarın ve topları kopararak servise sunun.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 10.06.2021
|
Tavuklu Göbete (Eskişehir) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145814
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2019
1,070 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
6 su bardağı un
2,5 su bardağı kadar su
1,5 çay kaşığı instant maya
2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
4 adet patates
1 adet kuru soğan
1 adet tavuk göğsü
1,5 yemek kaşığı salça
2,5 su bardağı tavuk suyu veya su
Tuz
Sıvı yağ
Karabiber
Hamurları yağlamak için:
Tereyağı
Sıvı yağ
Tavuğu 3 bardak suyla haşlayın.
Suyunu daha sonra kullanmak için kenara alın.
Etini bir çatal yardımıyla ince ince didikleyin.
Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun.
Patatesleri küp küp doğrayıp soğanlara ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurun.
Tavuğun suyunu da ilave edip patatesler yumuşayana kadar pişirin.
Patatesler pişince içine didiklediğiniz tavuk etini ilave edin.
Tuzunu ve karabiberini de ekleyip soğumaya bırakın.
Hamuru için kuru mayayı ılık suyla açın.
6 su bardağı una mayayı, tuzu ve suyu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek yoğurun.
Hamuru kabarması için mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz mayalanınca 5 eşit parçaya ayırıp bezeleri oklavayla açın.
Tereyağını eritip sıvı yağla karıştırın.
Üç tane hamuru aralarına yağ karışımından sürerek üst üste dizin.
En üst katmanı da yağlayıp rulo yapın.
Ruloyu kendi etrafında sarın ve oluşturduğunuz yuvarlağı yeniden yufka boyutunda açın.
Kalan iki yufkaya da aynı işlemi yapın.
Üç yufkadan elde edeceğiniz yufka diğerinden biraz daha büyük olmalıdır.
Üç yufkadan elde ettiğiniz yufkayı tepsinin tabanına serin.
Üzerine patatesli tavuklu harcı yayın.
Diğer yufkayı da üzerine kapatıp alttaki yufkanın kenarları üstteki yufkanın üzerine gelecek şekilde katlayın.
Tereyağı-sıvı yağ karışımından fırçayla böreğin üzerine sürün.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Tepsiyi fırına verip göbeteyi 30 dakika kadar pişirin.
Çıtır çıtır göbetenizi soğutmadan servis edin. Yanında ayran çok yakışacaktır.
|
|
Tavuklu Göbete (Eskişehir) Tarifleri Tatar Yemekleri
|
|