|
|
Tekir |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106511
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2015
1,775 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Kırmızımtrak renkli, küçük pullu, bıyıklı bir balık. 15-26 cm boyundadır.
Barbunyaya çok benzer. Eti lezzetlidir.
Dünyanın tropikal ve ılık denizlerinde yasayan barbunyaya benzeyen bir balık.
Barbunyadan daha yassı ve küçüktür.
Denizlerimizdekiler 15 cm'yi geçmez.
Đrilerine balıkçılarımız çuka adını verirler.
Atlantikte 25 cm, hatta 60 cm'ye kadar ulasanlarına rastlanır. Çenesinde iki adet bıyık olduğundan tekir adıyla anılır. Eti lezzetli bir balıktır. Tanımayanlara barbunya diye satıldığı olur. Barbunyanın eti daha lezzetlidir. Çoğu parlak kırmızıdır. Diğerleri siyah, sarı lekeli ve çizgilidirler. Bıyıklarıyla kumları karıstırarak yiyecek arastırırlar. Deniz solucanları, karides ve yumusakçalarla beslenirler. Dili bulunmaz. Çoğunlukla sürüler halinde dolasırlar. Daha küçük balıklar tekir balığını takip ederek onun besin artıklarıyla geçinirler.
ÜREME DÖNEMİ: Eseysel olgunluğa 1-2 yasında erisir. Yumurtlama periyodu Marmara Denizinde Mayıs basından Temmuz sonuna kadar devam eder. Ege Denizinde ise Mart- Haziran, Akdenizde Mayıs-Ağustos ayları arasında ürerler.
AV YASAĞI: Minimum avlanma boyu 11 cmdir.
TÜKETİM ŞEKLİ: Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğulama olarak tüketilir.
|
|
Tekir Balığı Tarifleri Diğer Konular
|
|