|
Tepside Patates Oruğu |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172169
Gönderme Tarihi: 20.May.2023
109 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
3 orta boy patates
Tuz
Pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
İçi için:
250-300 gram kıyma
Yarım su bardağı ceviz
2 adet soğan
Kimyon
Tuz
Pul biber
Karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
Önce iç harcı için soğanları ince ince doğrayıp tavaya alıyoruz, kıyma ve biraz da sıvı yağ ekleyerek kavuruyoruz. Salça ve baharatları ekleyerek karıştırıyoruz. Patatesleri haşlayıp, püre haline getiriyoruz. Bulguru derin bir kaba alıyoruz, üzerine gelecek kadar kaynar su ekliyoruz. Üstünü kapatarak 10 dakika dinlendiriyoruz. Patates, salça ve baharatları ilave edip, yoğuruyoruz. Alt kısmına tereyağı sürüyoruz. Hamurun yarısını alıp fırın kabına yayıyoruz. Üzerine kıymayı kaşıkla bastırıyoruz. Kalan hamuru da parça parça şeklinde her yere yayıyoruz ve üzerini tamamen kapatıyoruz. Çok az yumurta fırçasıyla üste sıvı yağ sürüyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
|
Patatesli Tepsi Oruğu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167702
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2022
266 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet haşlanmış patates
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı un
Yarım su bardağı irmik
1 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı kimyon
İç harcı için:
250 gram kıyma
1 adet kuru soğan
Yarım su bardağı ceviz içi
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İnce doğranmış maydanoz
Üzeri için:
1 çay bardağı zeytinyağı
Patatesi haşlayıp soyun ve ezin.
İrmik ve bulguru yoğurma kabında karıştırın.
Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip karıştırın.
Ağzını streç filmle kapatıp bulgurları 10 dakika kadar kabarmaya bırakın.
Kabaran bulgurlara patates püresini ilave edin.
Ardından un, yumurta, salça, zeytinyağı ve baharatları ekleyip elinizle hamur kıvamına gelene dek yoğurun.
Karışımı ikiye bölüp buzdolabında 10 dakika dinlendirin.
Bu esnada köftenin iç harcı için yağı tavada kızdırıp içinde kıymayı kavurun.
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave edin ve kavurmaya devam edin.
Son olarak salça, ceviz ve maydanozu ekleyin.
Birkaç dakika daha kavurduğunuz malzemeyi ocaktan alın.
Tepsinizin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın.
Bulgurlu hamur parçalarından birini alıp tepsinin tabanına her tarafı eşit olacak şekilde iyice yayın.
Üzerine kıymalı harcı ekleyip yine aynı şekilde dengeli bir dağıtım yapın.
Son olarak kalan hamuru da kıymalı harcın üzerine yayın. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.
Köftenizi kare ya da baklava şeklinde dilimleyip 1 çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
Tepsiyi fırına verip 25 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz sıcak servis yapın.
|
TEPSİDE PATETES ORUĞU (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc45290
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2009
2,403 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
MALZEMELER (köfte için)
1 kg. ince bulgur
3 çorba kaşığı un
5 orta boy haşlanmış patates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
Baharat Tuz
1/2 su bardağı zeytinyağı
Baharat
iç malzemesi:
3 orta boy soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 demet maydanoz
YAPILIŞI
iç malzemesinin hazırlanışı: Soğanlar ince doğranır, sıvı yağda sarartılarak ateşten alınır. Ceviz, baharat ve maydanoz eklenerek karıştırılıp soğutulur.
Yapılışı: Bulgur bir saat kadar ıslatılıp bekletilir. Un, biber salçası, baharat ve tuz eklenerek hamur gibi oluncaya kadar iyice yoğurulur. Haşlanmış patates ezilerek hamura katılır. Hamur iki parçaya ayrılarak yağlanmış bir tepsiye ilk katı açılır. İç malzeme yayılıp diğer parça hamurdan küçük parçalar koparılarak üstü kapatılır. Bıçakla hamur, baklava dilimleri şeklinde kesilir. Yarım bardak yağ üstünde gezdirilerek kızgın fırına sürülür. Soğuduktan sonra servis yapılır.
|
|