|
|
Terbiyeli Köfte Çorbası |
|
son fasıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2019
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144708
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2019
1,228 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köftesi için:
200 gram kıyma
Yarım su bardağı köftelik bulgur
1 yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
Tuz
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
1,5 litre su
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Köfteleri hazırlamakla başlayın. Soğanları küçük küçük doğrayın. Sarımsakları ezin.
Bütün köfte malzemelerini derin bir kabın içine alın ve güzelce yoğurun.
Bir tepsiye un serpiştirin.
Köfteleri elinizle misket büyüklüğünde yuvarlayın. Şekillendirdiğiniz köfteleri unlu tepsiye alın.
Tepsiyi iki elinizle tutun ve güzelce sallayın. Böylelikle köftelerin her yeri eşit bir şekilde una bulanmış olacak.
1,5 litre suyu bir tencerede kaynatmaya başlayın. Su kaynarken terbiyeyi hazırlayın.
Yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. İyice çırptığınız malzemelerin içine kaynayan sudan biraz ilave edin ve hızlıca çırpın.
Daha sonra elinizdeki terbiyeyi yavaş yavaş kaynar su dolu tencerenin içine ilave edin. Bir yandan da çırpıcı ile çırpmaya devam edin.
Çorba kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca köfteleri ekleyin.
Köfteler pişene kadar yaklaşık 20 dakika, kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Tuzunu ekleyip karıştırın.
Çorbanız hazır sayılır, ocaktan alabilirsiniz.
Son olarak sosunu yapmaya başlayın. Tereyağını ve sıvı yağını eritin. Üzerine naneyi ekleyip, kavurun.
Bu sosu tenceredeki çorbanın üzerine ekleyip karıştırın. Çorbanız servis edilmeye hazır.
|
Terbiyeli Köfte Çorbası |
|
kutu kutu pense
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.08.2011
Mesajlar: 34 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc66876
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2011
2,546 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr kıyma
9 Yarım çay bardağı ince bulgur veya pirinç
Karabiber
Kimyon
Yenibahar
Kekik
Nane
Tuz
2 su bardağı yoğurt
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
1 limon suyu
1,5 litre su
1 adet et bulyon
Kıyma bulgur ve baharatlar bir kaba alınır ve 5-8 dakika yoğrulur. Bir tepsinin tabanına un serpiştirilir. Yoğrulan karışımdan nohut büyüklüğünde parçalar koparılır. Avuç ortasıyla yuvarlanır. Yuvarlama işleminde ele biraz su sürülebilir. Yuvarlanmış köfteler un kaplı tepsiye konulur. Köfteler tamamlanınca büyükçe bir tencerede 1,5 litre su haşlanır. Haşlama suyuna et bulyon ilave edilir ve köfteler bu suda haşlanır. Geniş bir kaba yoğurt, un bir yumurta sansı ve limon eklenir ve karıştırılır. Köftelerin kaynamakta olduğu sudan bir kepçe karışımın üzerine sürekli karıştırarak eklenir. Hazırlanan terbiye kaynamakta olan köftelerin üzerine eklenir. 20-25 dakika pişirilir. Çorbanın üzerine yağda kızdırılmış nane ve kırmızıbiberli sos gezdirilir.
|
Terbiyeli Köfte Çorbası |
|
çatlak tava
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc54990
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2010
2,974 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
500 gr az yağlı dana kıyma
1/2 su bardağı pirinç
1/2 demet maydanoz
4 çay kaşığı kuru reyhan (kuru fesleğen de kullanabilirsinz)
1 çay kaşığı karabiber, tuz, kırmızı pulbiber
2 adet ince uzun havuç
1 adet büyük boy patates
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz) (yarı yarıya biber salçası da kullanabilirsiniz)
8-9 su bardağı et ya da tavuk suyu (hazır bulyon da kullanabilirsiniz)
Ayrıca;
3 tepeleme yemek kaşığı un
Terbiye sosu için;
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
Hazırlanışı
Pirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Soğanı rendeleyip suyunu sıkın. Maydanozu ayıklayıp incecik kıyın. Havuçları ince halkalar şeklinde patatesi küp küp doğrayın.
Kıyma, pirinç, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz, soğan ve maydanozu derin bir kaba koyup macun kıvamına gelinceye kadar, en az 5 dakika sıkıca yoğurun. Böylece hazırlanan köfte hamurunu bir kenarda bekletin.
Bir tepsiye 3 yemek kaşığı un serpin. Hazırladığınız misket ya da vişne büyüklüğündeki köfteleri tepsiye koyup unlayın.
Halkalar halinde doğradığınız havuçları orta boy bir tencerede ve orta ısılı bir ateşte kızdırdığınız sıvıyağda yaklaşık 2-3 dakika kavurun. Salçayı ya da rendelenmiş domatesleri ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. 9-10 su bardağı suyu ve bulyonu da ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca patatesleri ve köfteleri ilave edin. Arada sırada karıştırarak tekrar kaynamasını bekleyin. İsterseniz tuz ekleyip tekrar karıştırın. Yaklaşık 10-12 dakika sonra köfteler pişmiş olacaktır.
Terbiye sosunu hazırlamak için; yoğurt, yumurta, un ve limon suyunu bir kaseye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla çırpın. Kaynayan yemeğin suyundan bir kepçe kadar alıp sosa ekleyin ve sosu ılık hale getifin. Yemeği karıştırırken sosu ilave edin.
Karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha pişirdiğiniz yemeği ocaktan alın. Üzerini bol kuru nane ve incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 10.02.2021
|
|
Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifleri Acı Çorba Tarifleri
|
|