|
Teşrube (Kilis) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176562
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2024
78 defa indirildi / yazdırıldı
|
Üner Soydinç
1 kg parça but eti
750 g çok küçük patlıcan
2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 domates
3 baş orta boy kuru soğan
5 bardak su bardağı su
Tuz
Karabiber
Sadeyağ
Sarımsaklı yoğurt
Etler her bir parça 3-4 kuşbaşı büyüklüğünde olacak şekilde doğranır.
Sadeyağda kızartılır. Kuşbaşı doğranan soğanlar eklenir, sarartılır.
Domates suyu ve salçası eklenir.
Tuzu ve suyu da verilerek etler yumuşayana dek pişirilir.
Patlıcanlar, başları şapkalı kalacak şekilde soyulur. Eğer patlıcanlar büyükse 2-3 parçaya doğranır, küçükse bütün bırakılır. Sadeyağda ya da zeytinyağında kızartılır, pişmiş etin üzerine eklenir. 10 dakika birlikte pişirilir. Ateşten alınırken karabiberi serpilir. Tabaklara ilkin baklava biçiminde dilimlenmiş pide parçaları döşenir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bunun üzerine de yemek yerleştirilir.
Not: Eti kuzu ya da koyun endir. Kilis mutfağının tüm yemeklerinde olduğu gibi. El, bugün de yoğunlukla evin erkeğinin satın alıp evin hanımına teslim ettiği bir malzemedir. Patlıcanın sonbaharda bulunan küçük ve beyaz cinsi makbuldür. Teşrube yörede önemli bir davet yemeğidir. Tabağa, isteğe göre biraz suluca ya da tamamen susuz olarak alınabilir. Eğer susuz alınıyorsa, öncesinde pideler yemeğin suyu ile ıslatılır ve bu halde iken sarımsaklı yoğurt dökülür, eğer yemek hafifçe sulu döşenecekse pideler ıslatılmaz, doğrudan sarımsaklı yoğurt dökülür. Kimi zaman da pide kullanılmaz, yemeğin yanında pirinç pilavı servis edilir.
|
Teşrube (Kilis) |
|
pamuk bilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.10.2020
Mesajlar: 49 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc153805
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2020
391 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana eti
2 adet yemeklik doğranmış soğan
2 adet doğranmış biber
2 adet yemeklik doğranmış domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
karabiber
6 su bardağı sıcak su
2 adet iri doğranmış patlıcan
2 adet küp doğranmış tırnak pide
Sarımsaklı yoğurt
Öncelikle doğradığımız soğanları ve biberleri tereyağında kavuruyoruz. Üzerine etleri koyup suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Salçaları ve domatesi ilave edip biraz daha kavurup, sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip düdüklü tencerede etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Suyunu çok koymamızın sebebi, pideleri yemeğin suyu ile ıslatacak olmamız. Yemeğimiz pişerken patlıcanları az yağda kızartıyoruz. Yemeğimiz piştiğinde patlıcanları ilave edip bir-iki taşım kaynatıyoruz. Pideleri doğrayıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine yemeğin suyundan koyup sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz.
|
Teşrübe (Kilis) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc139311
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2018
456 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuşbaşı et sıvı yağ ile bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış soğan ve biber eklenerek, soğanlar sararıncaya kadar kavurmaya devam edilir. Salçalar ve kabukları soyulmuş kuşbaşı doğranmış domatesler ilave edilir. Bir iki karıştırılır. Tuz eklenir. Üzerine 4 su bardağı su konur. Düdüklü tencerede etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Patlıcanlar soyulur. Tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Kurulanır. Bütün olarak sıvı yağda kızartılır. Büyük patlıcanlar 2 parmak eninde dilimlenip, kızartılarak kullanılabilir.
Pişmiş etler ve suyu yayvan bir tencereye alınır. Üzerine patlıcanlar dizilir. Hafif ateşte 10 -15 dakika daha pişirilir. Üzerine karabiber serpilerek ateşten alınır.
Pide ekmekler kuşbaşı doğranır. Tabaklara konulur. Ekmekler etin suyu ile ıslatılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En üstede etler ve patlıcanlar dizilir. Sıcak servis yapılır.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 09.05.2023
|
|