|
|
Tike Kebabı (Şanlıurfa) |
|
fahriye ersen
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc126741
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
1,117 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bonfile et - 180 gr.
Kuyruk - 70 gr.
Kuru soğan - 100 gr.
Sarımsak - 3 gr.
Limon - 30 gr.
Süt - 10 cl.
Zeytinyağı - 10 cl.
Pul biber - 5 gr.
Tuz - 3 gr.
Bonfile et kuşbaşı büyüklüğünde doğranır, ince ince doğranan soğanlar ve dövülmüş sarımsaklar üzerine eklenir. Limonun suyu, süt, zeytinyağı, tuz, kırmızıbiber de eklendikten sonra iyice yoğrulur. Etin diğer malzemelerle harmanlanması için bir gün bekletilir. (Bahar aylarında kesilen kuzu etine terbiye yapılmaz.) Bir gün bekletildikten sonra bir parça et bir parça yine kuşbaşı büyüklüğünde doğranmış kuyruk gelecek şekilde şişe saplanır. Kömür ateşinde yavaş yavaş pişirilir. Lavaş ekmeği, yeşil biber, kuru soğan ve ayran eşliğinde servis edilir.
|
Tike (Şanlıurfa) |
|
sultan hatun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.03.2014
Mesajlar: 30 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc130184
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2017
856 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg bonfile et
200 gr kuyruk
1 büyük kuru soğan
4 diş sarımsak
1 limon
½ çay bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı pul biber
Tuz
Et ve kuyruk kuşbaşı doğranır. Soğan çok ufak doğranıp sarımsaklar dövülür limonun suyu çıkarılıp süt, zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, et birlikte yoğrularak terbiye edilir. Bir gün bekletildikten sonra iki et bir kuyruk olacak şekilde şişe saplanır ve kömür ateşinde pişirilir. Dürüm yapılarak, kuru soğan, közlenmiş isot, mevsiminde pişmiş domates ve ayran eşliğinde her mevsim yenilir. Terbiye işlemi yapılmadan da aynı şekilde pişirilebilir ancak baharda kuzu etine kesinlikle terbiye yapılmaz.
Not: Tike, Urfa ağzında küçük parça anlamına gelir. Kuşbaşı kebap Urfa'da bu adla anılır.
|
Tıke Kebabı (Şanlıurfa) |
|
gezdirici
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21 Şehir: Tunus |
Kısa URL: https://ml.md/lc139577
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
567 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg yağsız kuzu eti (bel veya bonfile eti)
250 gr kuyruk yağı
1 adet büyük boy soğan
1 çorba kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
1 çay bardağı domates salçası
10 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 çay bardağı isot
2 adet limon
Et sinirlerinden ayıklanır ve fındıktan iri, cevizden küçük doğranır. Kuyruk fındık büyüklüğünde doğranır. Soğan saçak doğranır. Soğan, tarçın, karabiber, tuz ve salça 1 çay bardağı su ile iyice karıştırılır. Bu karışımdan bir avuç kuyruk için ayrılır, kalan kısmına et eklenerek iyice karıştırılır.
Buna eti terbiye etmek denir. Kuyruk da ayrı bir kapta terbiye edilir. Eğer mümkünse terbiye edilen et ve kuyruk, buzlukta 1 gün kadar dinlendirilir. Ayrıca, buzlukta günlerce kalmasında da bir sakınca yoktur. Yemeğin yapılacağı vakitten 1-2 saat önce (donmuş etin çözülmesi için) buzluktan çıkarılır. Kebap şişine önce et, sonra kuyruk, sonra iki et bir kuyruk şeklinde saplanır. Şlk ve son parçalar et olur. Arada ise iki et bir kuyruk olur. Mangalın ve şişin boyuna uygun olacak şekilde şişler saplanır. Kömür yakılır, köz haline geldikten sonra şişler üzerine konulur. Sık sık döndürülerek her tarafının iyice pişmesi sağlanır. Ateş alevli olmamalıdır. Alevli olursa pişmeden yanar. Pişen şişlerin etleri bir kaba çekilir. Yeşil soğan ve maydanoz ince kıyılır, üzerine isot serpilir, limon sıkılır ve karıştırılır. Kebap ve kıyılan malzeme birlikte servis yapılır. Dürüm yapılıp yenir. "Tıke kebabı" için kullanılan et bel veya fıtıl (bonfile) eti olmalıdır.
|
|
Tike Kebabı (Şanlıurfa) Tarifleri Kebaplar
|
|