Kısa URL: https://ml.md/lc129428
Gönderme Tarihi: 01.Kas.2017
584 defa indirildi / yazdırıldı
Türk mutfağı, dünyanın en zengin yemek kültürüne sahiptir! Bu çeşitliliğin en büyük kaynağı da çeşitli kültürlere ait yemeklerin Türk mutfağının çerçevesinde toplanması! Sebze yemekleri de zengin çeşitliliği ile Türk sofraların vazgeçilmez parçası sayılır. Ancak sebze yemeklerinde Orta Anadolu ve Ege yöresi kökenli tarifler daha ağırlıktadır. Yine de birçok tarif farklı yörelerde değişik malzemelerle çeşitlendirilmiş olarak da karşımıza çıkar. Sebze yemeklerinin etsiz olarak pişirilebilmesi Türk mutfağını vejetaryenler için özel bir konuma sokuyor. Sebze yemekleri Akdeniz ve Ege bölgelerinde zeytinyağı ile hazırlanır ve yaz aylarında soğuk yenir. Tam tersine Orta ve Doğu Anadolu da ise sebze yemeklerinde zeytinyağı yerine mısır özü kullanılır. Bu tür yemeklere halk arasında sağ yağlı yemekler denir. Ayrıca bu yemekler sıcak olarak bulgur ve et ile servis edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc110553
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2015
1,370 defa indirildi / yazdırıldı
Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Dünyanın Çin ve Fransız mutfaklarıyla birlikte en ünlü mutfaklarından biri olan Türk mutfağında hazırlanan yiyecekler genel olarak şöyle gruplandırılarak incelenebilir:
1- Çorbalar,
a: Unlu çorbalar
b: Taneli çorbalar
c: Süzme ya da Ezme çorbalar
2- Et Yemekleri.
a: Büyük ve Küçükbaş hayvan etlerinden yapılanlar
b: Kümes hayvanları etlerinden yapılanlar
c: Balık ve diğer deniz ürünlerinden yapılanlar
d: Av etlerinden yapılanlar.
3- Etli Sebze yemekleri
4- Diğer Sebze Yemekleri
5- Etli kura baklagil yemekleri
6- Zeytinyağlı yemekler
a: Bastı zeytinyağlılar
b: Tepside pişen zeytinyağlılar
c: Zeytinyağlı dolmalar
d: Diğer zeytinyağlılar.
7- Yumurta yemekleri.
8- Pilavlar
9- Makarna ve Mantılar
10- Börekler
a: Yağlı hamur börekleri
b: Yufka börekleri
c: Serpme hamur börekleri.
11- Ekmek, Çörek ve Pideler.
12- Salatalar ve Turşular
13- Tatlılar
a: Hamur tatlıları
b: Helvalar
c: Sütlü tatlılar
d: Diğer tatlılar
14- Hoşaflar