|
|
Turna |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106567
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2015
1,727 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Turnanın vücudu uzun olup, torpil seklindedir. Büyük olan bas, küçük ve düz pullarla örtülüdür. Burun kısmı oldukça uzun, basık ve ördek gagasını andırır. Alt çene öne doğru uzamıstır. Ağız genis yarıklı ve kuvvetli dislerle donatılmıstır.
Bu balıklarda renk yasadıkları su ortamına ve balığın yasına göre değisir.
Genellikle otlu bölgelerdeki balıklar açık yesil renkte, acı su bölgelerinde sarımsı renkli olurlar. Çoğu kez sırt koyu yesilden siyahımsıya kadar, yanlar gri yesil sarımsı bantlı, genellikle altın sarısı lekelidir. Genç balıklarda vücudun yan taraflarında yesil renkli enine bantlar varken, olgunluğa erismis bireylerde bu bantlar yuvarlağımsı kahverengi lekelere dönüsürler.
Karın bölgesi daima açık sarı veya kirli beyazdır.
Erkek balıklar disilerden daha küçüktür. Ortalama uzunlukları 30 120 cm; ortalama ağırlıkları ise 4 5 kg.dır. Erkeklerde maksimum uzunluk 90 100 cm; maksimum ağırlık ise 5 8 kg.dır. Buna karsın disilerde ise maksimum uzunluk 150 cm; maksimum ağırlık ise 35 kg.dır.
ÜREME DÖNEMİ: Bu balık türü eseysel olgunluğa erkek balıklarda 2 3 yasında, 500 gram ağırlığında ve 25 40 cm iken; disilerde ise 3 4 yasında, 500 1000 gram ağırlığında ve 40 45 cm iken ulasırlar. Yumurta bırakma periyodu Mart Nisan ayları olup bu dönemde yumurtaların bırakılması 6 9 ºC arasında değisen sıcaklıkta belli aralıklarla 3 4 haftada tamamlanır.
TÜKETİM ŞEKLİ: Eti sert, beyaz, lezzetli ve özellikle 0,5 2 kg olanları makbuldür; yumurtası da değerlidir. Memleketimizde taze; değisik ülkelerde ise taze, kurutulmus, tuzlanmıs ve konserve halinde yenir.
|
|
Turna Balığı Tarifleri Diğer Konular
|
|