Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Turşunun Püf noktaları


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Turşu Kurmanın Püf Noktaları

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc177084
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2024
163 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu için kullanacağınız sebze ve meyvelerin taze, çürük olmayan ve ortalama ayını boyda olmasına özen gösterin. Ya da aynı boyda doğramaya çalışın.
Turşu kurarken lezzet ve koku vermesi için salamuraya, sirke, sarımsak, kereviz yaprağı, maydanoz, nane, defne yaprağı, dereotu, limon, nohut, koruk, asma filizi, ekmek mayası ve şeker ekleyebilirsiniz.
Turşu kurarken plastik kaplar yerine cam kapları tercih edin.
Turşuyu kurduktan sonra mayalanma aşamasında taşmalar olabileceğinden turşu kavanozunuzu bir başka kap içine oturtun.
Turşunun olgunlaşması için 20-22 derece civarındaki bir sıcaklık uygundur. Daha yüksek sıcaklıklar sebzelerde şişme ve yumuşamaya neden olabilir.
Turşunuzu hazırladıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde olmaya bırakın.



Turşunuzun olma aşamasında köpüklenme başladığında, bu köpükleri bir kaşıkla alın. Daha sonra salamurayı bir kaba döküp boşaltarak havalandırın ve yeniden kavanoza dökün. Bu işlemi 3-4 gün tekrarlayın. Salamura eksilirse üzerine ilave edin.

Turşunuzun içindeki sebze ve meyveler sararmış, lezzeti ve kokusu değişmişse artık yenmeye hazırdır.



Turşu Yapımının Püf Noktaları

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175686
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2023
107 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu kurmaya salamura suyunun hazırlanmasıyla başlayın. Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekmektedir. 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılmaktadır. Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir. İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebilir. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor. Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılmasıdır.


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 05.03.2024


Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175182
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2023
226 defa indirildi / yazdırıldı




Öncelikle malzemelerinizi büyük bir özenle seçmeniz gerekir. Turşuluk malzemelerin içinde çürük bir parça olmamasına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Çürük ya da zedelenmiş ürünler turşu içinde oluşması beklenen yararlı bakterilere engel olur.
Turşuyu cam kavanozlarda hazırlamanız oldukça önemlidir. Turşu uzun ömürlü bir yiyecektir ev bu süreç boyunca plastik ürünlere temas etmesi tercih edilir bir durum değildir.
Temizlik turşunun olmazsa olmazıdır. Kullanacağınız kapları önceden kaynatarak sterilize edebilirsiniz. Sebze ve meyveleri de iyice yıkayıp kurulamanız gerekir.
Salamura için şebeke suyu yerine içme suyu kullanmanız tavsiye edilir. Böylece zararlı bakteri oluşumunu engellemiş olursunuz.
Tuz miktarının dengeli olması gerekir. İnce sofra tuzu sebzelerin içine işleyeceği için yerken rahatsız edebilir. Salamura tuzu koruyuculuğu artırırken lezzeti üzerinde olumsuz etki yaratmaz. Turşu tarifleri için altın oran; 1 litre suya 2,5 çorba kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sirkedir.
Turşunuzu karanlıkta ve oda sıcaklığında bekletmeniz önerilir. Turşunun yenmeye hazır hale gelmesi için ağzı sıkıca kapalı olarak 4 ile 6 hafta arasında beklemesi gerekir.
Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluştuğunda bu tabakayı temizlemeyi ihmal etmeyin. Bu tabakayı zamanında almazsanız küflenme sorunu ile karşılaşabilirsiniz.



Turşu Yapımının Püf Noktaları

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc174392
Gönderme Tarihi: 30.Eyl.2023
141 defa indirildi / yazdırıldı




Rüzgar Sünbül

Turşu yapımı, ülkemizde çok yaygın bir gelenektir. Özellikle yaz aylarında sebze ve meyvelerin bol olduğu dönemlerde, ev hanımları turşu yapımına başlarlar. Ancak turşu yapmak sadece sebzeleri suya atmak değildir. İşin sırrı, turşunun ve kütür kütür olmasında yatmaktadır. Süs biberi turşusu, ve görüntüsü ile sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak bazen evde yapılan turşular, lokantalardaki kadar lezzetli olmazlar. Biz de size, süs biberi turşusunu lokantalardaki gibi kütür kütür yapmanın tekniklerini anlatacağım.
Öncelikle, turşu yaparken kullanacağınız malzemelerin kalitesine dikkat etmelisiniz. Turşu yapacağınız sebzelerin taze olması ve kaliteli su kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca turşu yapacağınız cam kavanozların da temiz ve hijyenik olması oldukça önemlidir. Fermantasyonu sağlaması için 4-5 adet nohut atabilirsiniz. Turşu için kullanılacak sebzelerin bastırılarak çok iyi sıkıştırılması gerekiyor. Ayrıca turşunun su oranı da çok az tutulmalı.
Turşuyu kurduktan sonra minimum 2 hafta ile 1 ay arasında beklenmeli. Aksi takdirde turşu olgunlaşmıyor. Bu süre zarfında ise turşu kavanozunun kapağı kesinlikle açılmamalı. Çünkü bu durum fermantasyon işlemini bozuyor.


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 05.03.2024


Turşu Kurmanın Püf Noktaları

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172867
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2023
202 defa indirildi / yazdırıldı




1. Taze ve sert biberler kullanın:Turşunun hızlı bir şekilde olgunlaşması için taze ve sert biberler kullanmanız gerekir. Yumuşak veya çürümüş biberler turşunun bozulmasına neden olabilir.
2. Biberleri ince dilimleyin: Biberleri ince dilimler halinde kesmek, turşunun daha hızlı olgunlaşmasına yardımcı olur. İnce dilimler halinde kesilen biberler, turşu suyunu daha hızlı emer.
3. Tuzlama işlemini uzun süre yapmayın: Tuzlama işlemi, turşunun olgunlaşması için önemlidir. Ancak, tuzlama işlemini uzun süre yapmak turşunun daha geç olgunlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle, biberleri tuzlu suya kısa bir süre batırın.
4. Limon suyu veya sirke ekleyin: Turşuların hızlı bir şekilde olgunlaşması için asitli bir ortam gereklidir. Limon suyu veya sirke eklemek, turşunun daha hızlı olgunlaşmasına yardımcı olur.
5. Turşuyu güneşte bekletin: Turşunun hızlı bir şekilde olgunlaşması için güneş ışığına ihtiyacı vardır. Turşu kavanozunu güneşli bir yere yerleştirerek, turşunun daha hızlı olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.



Turşu Kurmanın Püf Noktaları

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc166920
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2022
174 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu kurmaya salamura suyunun hazırlanmasıyla başlayın. Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekmektedir. 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılmaktadır. Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir. İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebilir. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor. Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılmasıdır. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.


TURŞU YAPIMINDA GÖZETİLECEK HUSUSLAR

güvey
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.02.2013
Mesajlar: 36
Şehir: Maltepe-Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc87139
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2013
2,705 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu yapılacak kapların çok temiz olması lâzımdır.
Turşu kurulacak malzemenin hava ile temasının tamamen kesilmesi gerekir.
Turşu için kaya tuzu kullanmak iyidir. Diğer tuz, malzemenin erimesine sebep olur. Bulunmadığı takdirde, mutfağımızda olandan kullanılır.
Turşunun üzerine bir ağırlık konursa iyi olur.
Turşu yapmak için malzeme ya çiğ olarak, ya da haşlanarak kullanrlır.
Turşunun çabuk mayalarımasını sağlamak, için, bir çay bardağı nohut veya 4 dilim ekmek içi, bir çay bardağı toz şeker koymak gerekir.
Sirkeli turşu yapılacaksa 4 su bardağı sirkeye, bir çay kaşığı tuz koymak gerekir. Eğer sirke ve su kullanılacaksa 4 su bardağı sirke, 4 su bardağı su, bir çorba kaşığı tuz kullanmak lazım gelir. Evvelâ su içinde tuz tamamen eritilir. Berraklaşınca üzerine sirke ilâve edilir.
Yaz ve kış sebzelerinden turşu yapılabilir. En uygun ay Ağustos ve Eylül aylarıdır.


TURŞU YAPARKEN DİKKAT EDİLECEKLER

nano
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 27.03.2010
Mesajlar: 27
Şehir: Çorum
Kısa URL: https://ml.md/lc49425
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2010
3,076 defa indirildi / yazdırıldı




Turşulara konacak tuzlu suyun oranı yumürta ile ölçülür. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli demektir.
Turşuların hava ile temasını kesmek gerekir. Bu bakımdan tuzlu su ve sirkenin turşunun üstünü örtmesine dikkat etmek lâzımdır. Ayrıca turşunun üstüne ağırlık koyarak kapatmak gerekir.


Turşunuzu Doğru Kurun!

efor
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 02.11.2009
Mesajlar: 24
Şehir: Etlik-Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc43201
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2009
1,954 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu eğer düzgün kurulmazsa değişik hastalıkları olabilir. Bunlar; küflenme, salyalanma ve üzerinde beyaz çiçeklerin oluşması. Eğer bunların oluşmamasını istiyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz.
• Turşunun tuzu ve ekşisi az olursa
• Sıcak yerde tutulursa
• Kullanılan su, mikrop ihtiva ediyorsa
• Kabı hava alıyorsa
• Kullanılan sebze ve meyveler bayat ve hastalıklı ise
• Su turşularında yani sirke kullanılmadan yapılan turşularda, küflenme ihtimali daha yüksek olduğundan, suyun kaynatılarak soğumasında fayda vardır.
• Küflenmeye mani olmak için eczanelerde satılan ve organik bir madde olduğu için zararsız olan, potasyum sorbat yani kalsiyum sorbat kullanılabilir.
• Turşu için kullanılan kavanozların başka kokulardan ve tadlardan iyice arın dırılkmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde turşunun koku ve lezzetini etkileyebilir.
• Cam kavanozlar ilk tercih edilmesi gereken olmalıdır.


Turşu Kurmanın Püf Noktaları

efor
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 02.11.2009
Mesajlar: 24
Şehir: Etlik-Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc43200
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2009
4,730 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü mutfakta kullandığımız rafine tuz, turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin.
Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.
Turşuyu serin ve ışık almayacak, bir yerde saklayın.
Turşunun çabuk ekşimesi için içine birkaç tane nohut atabilirsiniz.


Turşunun Püf noktaları

gülay çarıkçı
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 12.06.2008
Mesajlar: 24
Şehir: Edirne
Kısa URL: https://ml.md/lc24571
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2008
3,147 defa indirildi / yazdırıldı




Turşu yapmak, bir lezzet sanatıdır. Turşular yapıldıkları sebze ve meyvelere değişik bir lezzet katarak, uzun süre saklanmalarını sağlar.
Salatalardan sonra soframızın iştah açıcı bir yemeğidir. Turşu denildiğinde, tuzlu suda ekşitilmiş sebze ürünleri anlaşılır. .Turşular iki türlü hazırlanır.

1- TUZLU SUYLA: 1 litre suya 1-2 kaşık çorba kaşığı kaya tuzu konarak hazırlanan salamura suyuna, yıkanmış, temizlenmiş sebze ve meyvelerin atılmasıyla yapılır.

2- SİRKEYLE: 1 litre sirke için 10 gr. tuz hesaplanarak salamura hazırlanır. Hem tuz, hem sirke kullanılacaksa bu nisbetler değişmez.

Turşu çiğden haşlanarak yapılır. Haşlanarak yapılan turşuları çabuk tüketmek gerekir. Her iki şekilde de mayalanmayı hızlandırmak için salamura suyuna çok az nohut, ekmek içi, şeker katılabilir.
Turşuları uzun zaman saklamak için hava ile temas ettirmemek, kirli araç gereci içine sokmamak gerekir. Sentetik tuzla yapılan turşular çabuk erirler. Onun için turşu yaparken rafine kaya tuzu kullanmak doğru olur.
Turşu kurulan su, çok temiz ve mikropsuz olmalıdır. Bunun için turşu suyunu kullanmadan önce 10 dakika kaynatmalıdır. Temiz ellerle turşu yapılmalıdır. Fazla kireçli sularla iyi turşu kurulmaz. Kullanacağımız sirke saf ve açık renkli olmalıdır.






Turşunun Püf noktaları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları



(11 adet Turşunun Püf noktaları 401,234 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort