Kısa URL: https://ml.md/lc163174
Gönderme Tarihi: 19.Şub.2022
253 defa indirildi / yazdırıldı
Elazığ Kültür ve Yardımlaşma Derneği
1 çay bardağı yeşil mercimek
100 g kavurma
250 g kurut
150 g tutmaç
Tuz
Nane
Kırmızıbiber
Kurut bir litre suda ezildikten sonra süzülür, bir litre su daha ilâve edilerek kaynatılır. Ilık suda yarım saat bekletilen yeşil mercimek kaynatılan ayranın içine süzülerek dökülür. Yarım saat daha kaynatılır ve içine tutmaç eklenir. Eritilen tereyağı, nane ve kırmızıbiber üzerine ilâve edilerek servis yapılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc167497
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2022
319 defa indirildi / yazdırıldı
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı doğranmış tutmaç
5 su bardağı su
1 silme tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:
1 kase yoğurt
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Kuru nane
Mercimekler yıkanır ve birkaç saat suda bekletilir.
Bir tencerede mercimekler çok fazla ezilmeden haşlanır.
Üzerine beş su bardağı kadar su konularak kaynatılır.
Kaynayan mercimeğe tutmaçlar ilave edilir.
Tutmaçlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Terbiyesi için: Bir kasede, yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyu pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır.
Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alınır ve azar azar bu terbiyeye ilave edilip karıştırılır.
Ilındırılan terbiye çorbaya aktarılırken kesmemesi için sürekli karıştırılır.
Çorba tekrar kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır.
Bir - iki taşım kaynayınca ocaktan alınır.
Çorbanın kıvamı katı olursa üzerine kaynamış su ilave edilebilir.
Bir tavada tereyağı eritilir kuru nane eklenerek kızdırılır.
Tutmaç Çorbası üzerinde gezdirilir ve çorba karıştırılır.
Sıcak olarak servis edilir.
Not: Tutmaç Yapımı için, erişte hamurundan açılan yufkalar küçük kareler halinde kesilir ve kurutulur.