Sirke veya limonla hazırlanabilen, soğanlı ve maydonoz ve dereotlu bir piyazdır. Ülübü ise börülcenin yöredeki adıdır. Kuru ülübülere kararmaması için limon suyu ilave edilerek haşlanır ve üzerine diğer malzemeler eklenir. Püf noktası ise bu piyaz yağı sever, dolayısıyla biraz yağ konusunda bir miktar elibol davranmanız gereklidir.
1/2 kg kuru ülübü (kuru börülce)
1,5 çay bardağı zeytinyağı
2 adet limon veya yarım çay bardağı sirke
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
4 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Yıkanıp temizlenen ve 2-3 saat ıslatılan ülübüler haşlanmak için yeterli su ilavesi ile tencerede bir süre kaynatılarak pişirilir.
Ülübülerin kaynama esnasında oluşan köpük kısmı (kefi) alınmalıdır. Haşlanan ülübülerin suyu süzülerek geniş bir kaba alınır.
İnce doğranmış söğüş soğan tuz ile ovularak haşlanan ülübünün üzerine eklenir.
İnce ince kıyılan maydanoz ve dereotu, zeytinyağı, tercihe göre sirke veya limon suyu da ülübülere eklenerek karıştırılır. Servis yapılır.
Not: Haşlanan ülübüleri ocaktan almadan 2-3 dakika önce üzerine 1 limonun suyu ilave edilirse ülübüler kararmaz bembeyaz kalır. Haşlanan ülübülere eklenecek olan limon malzeme listesindeki limona ilavedir. Malzeme listesindeki 2 limon piyazda kullanılacaktır. Tercihe göre limon kullanılacaksa limon miktarı, sirke kullanılacaksa sirke miktarı arttırılabilir.