|
Un Helvası |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc574
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2005
6,167 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak un,
2,5 bardak şeker,
2,5 bardak ılık süt,
1 paket tereyağı
Tereyağını tencerede eritip unu ilave edin. Un hafif pembemsi olana kadar kavurun. Süt ile şekeri ayrı ayrı bir kapta karıştırın, ateşteki una ekleyin, hafif ateşte un sütü şekene kadar sürekli karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika dinlendirin. Helvaya şekil verip servis tabağına dizin.
ML® Un Helvası için tıklayın
|
Un Helvası |
|
FirdevsKapanlı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2005
Mesajlar: 32 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc605
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2005
5,461 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gr. margarin
2 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı çam fıstığı
Yağı eritip unu ilave edin, orta ateşte karıştırarak koyu pembe renk alana kadar kavurun, fıstıkları ekleyin, 1-2 defa daha karıştırın, süt ve şeker ilave ederek pişirin. Tencereye yapışmayacak koyuluğa gelince kaşık kaşık alarak servis tabağına dizin.
ML® Öksüz Helvası için tıklayın
Fotoğraf "uygun" tarafından gönderildi. 05.02.2018
|
UN HELVASI |
|
Şehriye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.05.2006
Mesajlar: 86 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc3317
Gönderme Tarihi: 03.May.2006
4,750 defa indirildi / yazdırıldı
|
½ paket margarin
2 su bardağı un
1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 paket çam fıstığı
Yağ eritilir. Önce fıstıklar eritilen yağda çevrilir, daha sonra un ilave edilerek çevirmeye devam edilir. 20 dakika kadar bu işlem sürdürülür. Diğer tarafta süt, şeker ve su kaynatılarak bu hamurun üzerine dökülüp, su çekene kadar pişirilir, arzuya göre tarçın ilave edilebilir.
ML® Helvalı Börek için tıklayın
Fotoğraf "ay ışığı" tarafından gönderildi. 23.08.2019
|
Un Helvası |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10691
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2007
14,124 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg un
1 büyük paket margarin (tereyağı olursa daha iyi olur)
600 gr tozşeker
2 su bardağı süt
50 gr çamfıstığı
Tozşeker ile süt karıştırılarak bir taşım kaynatılır. Büyükçe bir tencerede yağ eritilir. Yağ eriyince, tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırılarak elenmiş un azar azar katılıp yağa yedirilir. Hafif ateşte, sürekli karıştırılarak un sütlü kahve rengini alıncaya kadar kavrulur. Un bu rengi alınca, ayıklanmış çamfıstığı ilave edilir. Fıstıklar da pembeleşince, yarım bardak su serpiştirilerek dökülür (bu işlem, helvanın parlak olmasını sağlar). Un, ara vermeden karıştırılır. Suyu çekince kaynamakta olan sütlü şurup, kavrulmakta olan unlu karışıma birden dökülür ve bir defa daha karıştırıldıktan sonra, tencerenin kapağı kapatılır. Hafif ateşte helvanın suyu çektirilir. Helva suyunu çekince karıştırılır ve ateşten alınır. İstenilen şekilde ka-lıplaştırılarak servis tabağına alınır ve servis yapılır.
ML® Yumurtalı Helva için tıklayın
Fotoğraf "Al Pay" tarafından gönderildi. 14.11.2019
|
UN HELVASI |
|
ÜLKÜ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2005
Mesajlar: 47 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc10912
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2007
4,483 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
2 bardak un
2 bardak margarin
2 bardak toz şeker
2 bardak süt
30 gr. dolmalık fıstık
Yapılışı:
Şeker ve süt kaynatılıp soğumaya bırakılır. Yağ, yuvarlak bir tencerede eritilir, içine un ve fıstık ilâve edilir ve fıstıkların rengi dönünceye kadar kavrulur. Bu kavrulan fıstıklı una şekerli süt, top top olmaması için hızla «bir tahta kaşıkla» karıştırılarak katılır. Ateşin altı kısılarak 5 - 7 dakika kadar demlendirilir. Kaşıkla şekillendirilerek servis yapılır.
|
Un Helvası |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc18170
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2007
149,900 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mütevazı Lezzetler® Türk ve Dünya Mutfağından Yemek Kitabımın 409. sayfasında yer alır
2 Su bardağı un
Yarım paket margarin (125 gr.)
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı su
1,5 Su bardağı toz şeker
Tarçın
# Öncelikle su, süt ve toz şeker bir kapta şeker eriyene kadar karıştırılır.
# Başka bir tencereye margarin konur, eriyince elenmiş un eklenir.
# Orta ateşli ocakta un ve yağ pembe renk alana kadar sürekli karıştırılır. (yaklaşık 13 dakika)
# Ocak söndükten sonra un ve yağ bir kaç dakika daha kavrulur.
# Hafif ılımış unlu yağa önceden hazırlanan su, süt ve şeker karışımı eklenir.
# Ocak yeniden yakılır, orta ateşte yine sürekli karıştırılır.
# Helva tencereye yapışmayacak hal alınca pişmiş demektir.
# Ocaktan alınan helvanın tencere ile kapağının arasına kağıt havlu konur. Pilav gibi 20 dakika demlendirilir.
# Demlendikten sonra kaşıkla, servis tabağına konur, üzerine tarçın serpilir.
Not: İstenirse un helvasına çam fıstığı ya da badem içi de konabilir.
Bu ve daha fazla tarifimi; https://ml.md adresinde bulabilirsiniz
Bu Tarifin Videosu İçin Tıklayın
|
UN HELVASI |
|
tijenöztüfek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2007
Mesajlar: 36 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc19789
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2007
7,361 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
500 gr. un,
1 büyük paket margarin,
600 gr. şeker,
50 gr. çam fıstığı,
1/2 lt. süt veya su.
Yapılışı:
1- Yağı unu bir tencereye koyup süzgeçle karıştırarak hafif ateşte sütlü kahve rengini alıncaya kadar kavurunuz.
2- Sonra içerisine fıstığı atıp fıstıklarda hafif pembeleşince-ye kadar kavurmağa biraz daha devam ediniz.
3- Fıstıklar pembeleşince yarım bardak suyu üzerine serperek dökünüz (helvanın parlak olması için).
4- Bir tencereye 600 gr. şekeri 1/2 İt. süt veya yarıyarıya karıştırılmış suyu veya sade suyu koyup bir taşım kaynatınız.
5- Kaynıyan şerbeti kavrulmuş unun üzerine birden döküp bir kere karıştırıp tencerenin ağzını kapatınız.
6- Hafif ateşte kaynatarak suyu çektiriniz.
7- Suyu çekince bir defa karıştırıp ateşten alınız.
8- İstediğiniz şekilde kalıplaştırarak servis tabağına koyup servis yapınız.
|
Un Helvası |
|
nabzet
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.06.2008
Mesajlar: 27 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc24474
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2008
4,433 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
3 çay fincanı un
200 gr. margarin
1 çay fincanı beyaz fıstık
1 lt. süt
2 çay fincanı toz şeker
Yağ, un ve fıstığı bir tencereye koyduktan sonra, hafif ateş üzerinde karıştırarak, pembe bir renk alıncaya kadar kavurun. Öte yanda süt ve şekeri ayrı bir kapta kaynatın.
Un, koyu sarı ya da pembe bir renk alıncaya kadar kavrulduktan sonra ateşten alın ve hazırladığınız sütlü şurubu kaynar kaynar üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika bekleyin ve iyice karıştırıp soğutun.
Bir çorba kaşığının içine helvadan alarak bir başka çorba kaşığı ile üzerine bastırıp yassıltılmış yumurta şekli verin ve dağıtım tabağına yerleştirin. Ilık olarak servis yapın.
|
UN HELVASI |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35496
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2009
4,451 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Malzemesi (12 Kişilik)
250 g tereyağ
500 g un (4 su bardağı)
1 lt su (4 su bardağı)
1 kg toz şeker
200 g iri çekilmiş ceviz içi
Yapılışı
1. Tencerede eritilen tereyağı kızdırılıp üzerine un eklenir. Çok kısık ateşte yaklaşık yarım saat sürekli karıştırılarak un kahverengileşene kadar kavrulur. Başka bir kapta su kaynatılır.
2. Kavrulmuş una azar azar sıcak su eklenip, karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çekene kadar pişirilir.
3. Üzerine şeker boşaltılıp, tahta bir kaşıkla karıştırılır. Şekerin erimesi için, ağır ateşte biraz daha pişirilip ateşten alınır. Bir kenarda dinlenmeye bırakılır.
4. İri çekilmiş ceviz içi eklenerek karıştırılır. Elle istenilen şekil verilerek servis yapılır.
|
Un Helvası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36798
Gönderme Tarihi: 23.May.2009
4,749 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
250 gram un (5 kah. fincanı)
190 gram yağ (3 kah. fincanı)
275 gram toz şekeri (4 kah. fincanı)
1259 gram su (5 bardak)
Bir tencereye 3 kahve fincanı tereyağı koyarak hafifçe kızdırmalı sonra kızdırılmış bu yağa, elenmiş 5 kahve un ilave ederek un hafifçe esmerleşip de meyanesi gelinceye kadar aşağı yukarı 30–40 dakika arasında ortadan daha az hararetteki ateşte durmadan karıştırarak kavurmalıdır.
Başka bir tencereye 4 kahve fincanı toz şekeri ile 5 bardak yani 17 kahve fincanı su koyarak bunlar kaynatılır. Bu şurubu yukarıdaki karışıma ilave ederek hepsini iyice bir karıştırmalı sonra da tencerenin kapağını kapatarak helvayı gayet hafif ateşte yirmi dakika kadar demlendirmelidir.
|
UN HELVASI |
|
usare
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.08.2009
Mesajlar: 72 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc39838
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2009
4,333 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kahve fincanı un
3 kahve fincanı yağ
4 kahve fincanı toz şeker
5 bardak su
Bir tencereye tareyeğı konularak ateşte hafifçe kızdırılır ve içersine elenmiş un konularak 30 - 40 dakika hafif ateşte karıştırılarak kavrulur. Un esmerleşip güzel bir koku verince ateşten indirilir. Bu sırada başka bir tencere alınarak içersine toz şekeri ve su konulur ve 5 dakika kaynatılır. Şeker iyice eriyip şurup halini alınca meyanesi gelmiş ve ateşten indirilmiş olan un tenceresine boşaltılır, iyice karıştırılır. Sonra tencerenin kapağı kapatılır, çok hafif ateş üzerine konularak 20 dakika demlendirilir. Bundan sonra tencere ateşten indirilir ve bir tarafa bırakılır. Yarım saat sonra un helvası ılınmış duruma gelince kaşık kaşık alınarak yuvarlak tarafı üste gelecek biçimde büyük bir tabağa dizilir ve servis yapılır.
|
UN HELVASI |
|
memo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.11.2009
Mesajlar: 39 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc43711
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2009
4,219 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
2 Su bardağı un
2,5 Su bardağı süt veya su
2 Su bardağı toz şeker
1,5 Küçük paket margarin
2 Çorba kaşığı çam fıstığı
YAPILIŞI
1 Bir küçük paket yağ ile unu ağır ateşte kavurunuz.
2 Fıstıkları ilâve ederek 8-10 dakika daha karıştırınız.
3 Sütü veya suyu şekerle kaynatınız, kalan yarım paket margarini içine ilave ediniz.
4 Ateş üzerinde karıştırarak şekerli sütü kaynar olarak kavrulmuş unun üzerine dökünüz. Karıştırarak pişiriniz.
5 Suyunu çekince ateşten alınız.
6 Kaşıkla koparıp servis tabağına diziniz.
|
UN HELVASI |
|
eylem09
Aşçı
Kayıt: 18.12.2009
Mesajlar: 19 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc44695
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2009
4,303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
3 su bardağı un
4 çorba kaşığı tereyağı veya kahvaltılık margarin
3 su bardağı süt
1 ufak paket vanilya
2 su bardağı pudra şekeri.
Bir tencereye konulan yağ, hafif ateşte eritilir. İçerisine un ilave edilerek, tahta bir kaşıkla 40-45 dakika karıştıra karıştıra, beyaz olarak kavrulur. Kaynamış süt, kaynak olarak üzerine dökülür, vanilya ilave edilir, iyice katılaşıncaya kadar karıştırılır. Soğumaya bırakılır. Arzu edilirse, bir şekil vermek için çorba kaşığı içi, ufak kâse veya püre makinesi ile forma verilir.
|
UN HELVASI |
|
safhir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2010
Mesajlar: 62 Şehir: Zürich |
Kısa URL: https://ml.md/lc50600
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2010
4,174 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER:
1 su bardagi un
2 su bardagi süt
1 su bardagi seker
1 vanilya
125 gr tereyağı
1/2 cay bardagi sivi yag.
YAPILISI:
Şekerle sütü,vanilyayi iyice karistirin, bir kiyida beklesin. Yagi tavaya koyun unuda ilave edip güzelce kavurun, yagini salmaya baslayinca kavrulmus demektir (meyane gelmistir) daha sonra soguk sütlü karisimi boca edip karistirarak koyulasana kadar pisirin. Daha sonra ilik bir sekilde dondurma kasigi ile alarak servis tabagina dizin üzerine tarcin serperek sevis yapin.
|
Un Helvası |
|
haşmet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.08.2010
Mesajlar: 47 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc55151
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2010
33,503 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
Malzemeler
2 su bardağı un
150 gr. margarin veya tereyağı
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
100 gr. ceviz (iri dövülmüş)
Tencereye yağı alıp eritelim. Unu ekleyerek ağır ateşte ve sürekli karıştırarak hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek kavuralım. Sonra kaynar haldeki suyu ekleyerek karıştırmaya ara vermeden helvanın suyu çekmesini sağlayalım Şekeri ve iri dövülmüş cevizi ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra helvayı ateşten alalım. 15-20 dk. demlendirelim. Helvaya kaşıkla düzgün şekiller vererek servis yapalım.
Not: Helvayı yaptıktan sonra yuvarlak bir kalıbın içinde şekillendirebilirsiniz.
|
UN HELVASI |
|
Sevgi Ovalı
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.10.2010
Mesajlar: 25 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc57162
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2010
4,013 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram un,
300 gram su,
450 gram şeker,
225 gram tereyağı
20 adet kadar badem içi
Evvelâ, bir tencerede, tereyağını eriterek, üzerine unu dökmeli ve bademleri de tencereye atmalı ve karıştırarak, orta ateşte kavurmalıdır. Bademler kızarmağa başlayınca, yukarıdaki miktar nispetinde hazırlanan soğuk şerbeti, hemen tencereye boşaltmalı ve unu tahta kaşıkla sür'atle ve iyice karıştırarak şerbetle imtizaç ettirmeli ve hamur haline getirdikten sonra kapağını kapayıp, tencereyi de ateşten indirmelidir. Bir çeyrek kadar bekledikten sonra kapağını kaldırıp bir daha helvayı alt üst etmeli ve tabaklara kurtarmalıdır.
Not: Müslümanlarda, helva pişirmek âdeti vardır ve bazı dinî günlerde ve hâdiselerde helva yapılır. En ünlüleri de; un helvası ve irmik helvasıdır. Helvaların evlerimizde hazırlanması kolaydır ve kadınlarımız helvayı ruhanî bir istekle yaparlar.
|
UN HELVASI |
|
aytaşı
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc58787
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2010
3,758 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
250 gr. sâde yağ
600 gr. toz şeker
50 gr. fıstık
Yarım litre süt
500 gr. un, 250 gr. yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Fıstık ilâve edilir. Fıstıklar da pembeleşinceye kadar kavurmaya devam ettikten sonra ayrı bir kapta yarım litre süt, yarım litre su, şekerle birlikte kaynatılır. Helvaya ilâve edilir. Karıştırılır. Üzerine kapak örtülerek 4-5 dakika bırakılır. Tekrar karıştırılır. Kevgirle kesilerek servis tabağına alınır.
|
Un Helvası |
|
esma hatun
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2011
Mesajlar: 20 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc59189
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2011
3,683 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
200 gram margarin
50 gram tereyağı
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
2 su bardağı süt
2 su bardağı tozşeker
Un, margarin, tereyağı ve dolmalık fıstığı kavurun. Koyu karamel rengini alınca, süt ve tozşeker ekleyin. Devamlı karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin. Dilediğiniz şekilde bir kalıba koyup, servis tabağına ters çevirin. Üzerini tarçın ve dolmalık fıstıkla süsleyip servis yapın.
Not: Bu helvayı hazırlarken unun kokusunun kalmaması için iyice kavurmalısınız.
|
UN HELVASI |
|
Kimya Hatun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.02.2011
Mesajlar: 31 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc62695
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2011
4,092 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kahve fincanı un
2,5 kahve fincanı tereyağı
4 kahve fincanı toz şeker
5 bardak su
Tencereye tereyağını koyunuz. Hafif kızınca, elenmiş unu da katıp, devamlı karıştırarak, unu, esmer bir renk alıncaya kadar 30-40 dakika hafif ateşte kavurunuz. Bu arada, bir başka tencereye suyla şekeri koyunuz. Bir taşım kaynatarak şurubu hazırlayınız. Un esmerleşince üzerine şurubu dökünüz. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp helvayı çok hafif ateşte demlenmeye bırakınız. Sonra ateşten indiriniz. Bir saat kadar helvayı dinlendiriniz. Sonra kaşık kaşık alıp, aynı şekli bozmadan tabağa boşaltınız. Üstünü tarçınla süsleyip sofraya getirebilirsiniz.
Fotoğraf "abcd" tarafından gönderildi. 21.06.2019
|
Un Helvası |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc66785
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2011
3,347 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
Bir fiske tuz
2 su bardağı un
6 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
Unla tereyağını kalın tabanlı bir tencereye koyalım. Çok kısık ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırarak 30 dakika kadar pembeleştirelim. Üzerimize sıçramamasına dikkat ederek su ve sütü ilave edelim. Kavrulmuş una yedirince şekeri de katalım. Devamlı karıştırarak ve kısık ateşte ısıtmaya devam ederek tencerenin kenarından ayrılana kadar pişirelim. Helva kaşığa yapışmıyorsa kıvamına gelmiş demektir, ateşten alalım. Helva ılıkken bir yemek kaşığı dolusunu avucumuza alalım. Yoğurup bastırdıktan sonra tekrar kaşıkla şekillendirip servis tabağına dizelim.
|
|