|
|
Un Çeşitleri |
|
uğurlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.05.2010
Mesajlar: 34 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc51590
Gönderme Tarihi: 13.May.2010
1,839 defa indirildi / yazdırıldı
|
Belli başlı gıdalarımızdan olan buğdaydan 8- 12 türlü un elde edilir.
Çavdardan iki çeşit un elde edilir, çavdar unu esmer undur.
Pirinç unu tam glütenli olmadığından pirinç unundan ekmek yapılmaz.
Mısır unu, buğday ve çavdar ununa karıştırılarak pişirilir.
Dışarıdan aldığımız unlar, böreklik ve baklavalık olarak ayrılır.
|
Un |
|
reyyan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2009
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40238
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2009
1,979 defa indirildi / yazdırıldı
|
Buğday, çavdar, mısır, yulaf, Dirinç gibi maddelerden birinin öğütülmesi ile uh elde, edilir. Un; pastacılığın en belli başlı maddelerinden biridir. Pastacılıkta çoklukla buğday unu kullanılır. Buğday ununun kuvvetli, kuvvetsiz, esmer, beyaz, hafif sarı gibi cinsleri vardır. Unun cinsine göre içinde % 55 ilâ % 65 nişasta ve 8 ilâ 13 glüten ve sudan başka bir miktar yağ ve tuz gibi maddeler de mevcuttur. Nişasta ile glüten gıda bakımından unun en besleyici maddelerinden biri olmakla beraber glüten aynı zamanda unun elastikiyetini sağlaması bakımından da önemlidir. En iyi cins unlar, çok beyaz renkte, sonra da hafif sarıya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenleridir. Esmer unlar tatlı için makbul değildir. Unun kuvvetli ya da kuvvetsiz olanını anlamak için de; undan bir miktar avuç içine alarak, sıkmalı, un parmakların arasından fışkırırsa »kuvvetli, avuç içinde kalıp gibi kalırsa rutubetli ve aşağı yukarı kuvvetsiz demektir. Böyle~ûnların dayanma kabiliyeti de azdir. Unun cinsine göre 4 ilâ 10 ay içinde unda bozulma belirtisi görülür. Bozulma belirtisi de unun koku meydana getirmesi ve kesik bir hal almasıdır. Unları rutubetsiz ve havalı yerlerde muhafaza etmelidir. Bu takdirde unların dayanma kabiliyetleri nisbeten artar.
|
Unlar |
|
yedek
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.07.2009
Mesajlar: 28
|
Kısa URL: https://ml.md/lc38024
Gönderme Tarihi: 09.Tem.2009
1,679 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuru sebzeler, besin olarak bitkiler içinde önemli bir yer almaktadır. Kolayca yetiştirilebilen, bir yerden diğer bir tarafa görülmesi, kolay depo edilmesi, uzun süre saklanması, pişirilmesi güç olmayan, fiyatı diğer yiyecek maddelerine oranla daha az olan besin maddesidir.
(Allaha dua ederken bile ekmek besin sembolü olarak alınır hayatın temeli olarak kabul edilir).
Kuru sebzeler günlük yiyeceklerimizde fazlasıyle yer aldıklarından protein ihtiyacımızın büyük bir kısmını kapsamaktadırlar.
|
|
Unlar Tarifleri Diğer Konular
|
|