|
|
Uskumru Dolması |
|
Şehriye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.05.2006
Mesajlar: 86 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc3321
Gönderme Tarihi: 03.May.2006
3,239 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 kg soğan
6 adet yumurta
3 kilo uskumru
2 su bardağı un
100 gr kuş üzümü
200 gr ceviz içi
750 gr zeytinyağ
1 paket yenibahar
100 gr beyaz fıstık
2 su bardağı galeta unu
Karabiber
Tuz
Balıkların içlerini temizleyip, bol suda iyice yıkayın, kuyruk ve enselerinden kılçıklarını kırın. Etlerini yumuşatarak kılçık ile beraber çıkarın. Etlerini kıyın, doğranmış soğan, beyaz fıstık ve. zeytinyağı ile kavurun. Kıyılmış etleri çekilmiş ceviz içi, kuş üzümü, tuz biber, yenibahar ilave edip tekrar 15 dakika daha kavurup ateşten alın, soğumaya bırakın. Bir adet limonun suyunu ilave edin. Hazırladığınız malzeme ile balıkları doldurun, önce una sonra yumurtaya ardından da galeta ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın. Soğuduktan sonra servis yapın.
|
Uskumru Dolması |
|
Rana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.10.2006
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak |
Kısa URL: https://ml.md/lc8121
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006
3,000 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet uskumru
15 adet soğan
2.5 bardak zeytinyağı
3 adet yumurta
1 kilo kalburdan geçmiş ekmek içi
250 gram ekmek içi (leblebi iriliğinde kesilmiş)
2 kaşık çam fıstığı
2 kaşık kuşüzümü
Yeteri kadar tuz, maydanoz, dereotu, baharat ve biber.
Taze, irice uskumru alınır. Eğer fazla sertse etini çıkarırken patlayacağından biraz bekletip öyle temizlemeye çalışmalıdır. Uskumrunun kulaklarını içiye beraber, kafasını kırmadan çıkarmalıdır. Kafa dibinden, kuyruk dibinden içindeki kemiği elinizle ağır ağır, oynata oynata kırmalıdır, îki elinizle de uskumruyu fazla örselemeden ağır ağır ezersiniz. Ara-sıra da bir elinizle balığı tutar, diğer elinizle de iç etini başına doğru iter ve ağzından çıkarsınız. Böylelikle et tamamiyle çıkmış, deri ve kılçık kalmış olur. Kılçığı da başının dibinden koparıp çekersiniz. Kuyruğundan kırılmış olduğundan hemen kılçık çıkar. Böylece balık temizlenmesi biter. Bir kap içinde bir bardak zeytinyağında iyice kıyılmış soğan kavrulur. Balığın içinden çıkan et bıçakla kıyılarak soğanla birlikte pişirilir, iç olduktan sonra ateşten alınır. Üzerine maydanoz, dereotu, limon, yağda leblebi gibi kızarmış küçük ekmek içi, yağda kızarmış fıstık, üzüm, karabiber, baharat ve tuzu katıldıktan sonra süzgece çıkarılır. Tuzlanmış balıklara yapılan iç ağzından doldurulur. Bir tepsiye yarım parmak kalınlığında un dökülür, üzerine doldurulmuş balıklar sıralanır. Balıkların üzerine tekrar bol un dökülür. Böylece iki saat bırakılır. Balıklar teker teker alınır, etrafı unla sıvanır, yumurtaya bulanıp ekmek içinden yaptığımız galetaya bulanır, bir kenara konur. Balıklar tamamlandıktan sonr geri kalan temiz yağda hızlı ateşte kızartılır.
|
Uskumru Dolması |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc8924
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2006
2,895 defa indirildi / yazdırıldı
|
Uskumru 6 büyük boy 1200 gram
Soğan 2 büyük boy 200 gram
Zeytinyağı 4 yemek kaşığı 40 gram
Çamfıstığı 1 yemek kaşığı 10 gram
Maydanoz 1/2 demet 30 gram
Dereotu 1/2 demet 30 gram
Ceviz (dövülmemiş) 1/4 su bardağı 25 gram
Kuşüzümü 1 yemek kaşığı 10 gram
Tarçın 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Yenibahar 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Kara Biber 1/4 tatlı kaşığı 0.5 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Un 4 yemek kaşığı 25 gram
Yumurta 2 adet 100 gram
Mısır unu 7 yemek kaşığı 40 gram
Uskumrunun solungaçlarından çekerek iç organlarını çıkar, yıka. Kuyruğundan başa doğru elle bastırarak eni gevşet. Kuyruğun 1 santimetre üstünden kalın kılçığı sağa sola oynatarak kır, diğer ucunu da başın hemen altından kır, baş kısmından tutarak çek, çıkar. Kuyruğundan yukarı doğru sıvazlayarak derisini yırtmadan etini baş tarafından çıkar, ince kıy. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve çamfıstığı ile birlikte bir tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür. Maydanoz ve dereotunu yıka, ayıkla, ince ince doğra, cevizi döv. Balık eti, maydanoz, dereotu, ceviz, kuşüzümü, baharat ve tuzu koy, karıştır, kısık ateşte 10 dakika pişir, içi boşalmış balığı bu karışımla doldur. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra mısır ununa bula, kızdırılmış derin yağda kızart.
ML® Uskumru Çorbası için tıklayın
ML® Uskumru Çorbası (görsel)
|
Uskumru Dolması |
|
nedimex
Super MOD
Kayıt: 17.07.2005
Mesajlar: 564 Şehir: Kadiköy/Istanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc10221
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006
2,646 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 uskumru balığı
200 gr. zeytinyağı (1 bardak)
1 kahve kaşığı tarçın
baharat
1 kahve kaşığı karabiber
750 gr. soğan (7 büyük)
75 gr. ceviz içi
25 gr. beyaz fıstık
25 gr. siyah kuru üzüm
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
150 gr. un (3 kahve fincan)
250 gr. galeta tozu (2 bardak)
4 tane yumurta
280 gr. zeytinyağı (1 1/4 bardak)
İri uskumrular malzameleri ve bağırsakları çıkarıldıktan sonra yıkanır, balıkların etleri başından kuyruğa doğru 3 - 4 defa sıkılmak suretiyle gevşeltilir. Her balığın kuyruğunun yarım parmak üstünden kalın kılçığı sağa sola oynatılarak kırılır, baş taraf için de aynı şey yapılır. Kalın kılçık yukarısından tutularak çekilir, çıkartılır. Balıklar, kuyruk kısmından tutulur, başına doğru sıvazlanır, sıkılır ve derileri yırtılmadan etleri baş tarafından çıkartılır. Bu etler bıçakla iyice kıyılır ve yıkanarak bir tarafa bırakılır. Bir tencereye yukarıdaki ölçülere göre zeytinyağı, doğranmış soğan konarak bunlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanların içine yine ölçülere göre iç ceviz, fıstık, üzüm, tarçın, bahar, tuz ve karabiberle balık içleri katıldıktan sonra kavrulur. Bundan sonra kıyılmış maydanoz, dereotu ilave ederek iyice karıştırılır ve ateşten indirilir. Bu iç, boşalan balıkların içlerine sıkı sıkı doldurulur ve bunlar bir tabaktaki una, çalkalanmış yumurtaya ve en sonunda da galeta tozuna bulanır. Bu iş bitince balıklar üçer üçer kızdırılmış zeytinyağına atılır. Çevirmek suretiyle iki tarafları da nar gibi oluncaya kadar kızartılır. Tavadan delikli kepçe ile alınarak iyice soğuduktan sonra servis yapılır.
|
Uskumru Dolması |
|
Asegul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc10542
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2006
3,016 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
6 iri uskumru (1,5 kg kadar),
1 bardak zeytinyağı,
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
1 çay kaşığı karabiber,
3 çay kaşığı tarçın,
2 çay kaşığı yenibahar,
25 gr siyah kuşüzümü,
25 gr çamfıstığı,
2 fincan dövülmüş ceviz içi,
4 baş soğan,
yeteri kadar tuz.
Kızartmak için:
3 kahve fincanı un,
4 yumurta,
250 gr kurutulmuş ekmek tozu (veya irmik),
1+1/4 bardak zeytinyağı.
Yapılışı: Dolmalık uskumruların içi temizlenir. Balıkları iyice yıkadıktan sonra, balıkları baş ve işaret parmağıyla aşağıdan yukarıya doğru sıkıp bırakarak ve bu işlemi birkaç defa tekrarlayarak etleri iyice gevşetilir. Sonra balıkların kuyruğunun yarım parmak üstünden kemiği sağa, sola oynatarak kırılır. Bu kemiği başın hemen alt tarafından da kırdıktan sonra, kemiğin baş tarafından tutarak ve sağa, sola oynatarak çekilir. Böylece balığın kılçıklı kemiği çıkanlır. Kemiksiz kalan balıklar kuyruğundan yukarıya doğru sıvazlarcasına sıkılarak, derisini yırtmadan, etleri baş tarafından çıkarılır. Bu iş için kenarı keskin küçük bir kaşıktan yararlanılabilir. Balığın derisini zedelememeğe dikkat ederek etleri parçalanarak çıkarılabilir. Balıkların içi çıkınca, etlerin içinden kınlmış kılçık varsa ayıklanır. Sonra keskin bir bıçakla balık etleri iyice kıyılır. Diğer yanda,, bir tencereye 1 bardak zeytinyağı ve rendelenmiş soğanlar konur. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra dövülmüş ceviz içi, çamfıstığı, kuşüzümü, tarçın, karabiber, yenibahar, yeteri kadar tuz, kıyılmış balık etiyle birlikte soğanın içine katılır. Karışım orta ateşte karıştırarak, 5-6 dakika kadar pişirilir. Tencereyi ateşten indirmeden önce kıyılmış maydanoz ve dereotu da atılır ve bir-iki defa karıştırdıktan sonra ateşten alınır. Bu iç, balıklara sıkıca doldurulur. Sonra her balık sırasıyla önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra kurutulmuş ekmek tozuna (veya irmiğe) bulanır ve içinde 1 1/4 bardak kızgın zeytinyağı bulunan tavada iyice kızartılır. Balıkların iki yanı da nar gibi kızarınca kevgirle tavadan alınıp eğik duran büyük bir tabağa yerleştirilir. Balıklar soğuyup fazla yağları da süzüldükten sonra, servis tabağına alınır ve servis yapılır.
|
Uskumru Dolması |
|
Horse
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2007
Mesajlar: 176
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11219
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2007
2,588 defa indirildi / yazdırıldı
|
1500 gram iri uskumru balığı
1 kahve kaşığı karabiber
1 miktar tuz
150 gr. un (3 kahve fincanı)
250 gram galeta tozu
4 adet yumurta
250 gr. zeytinyağı
İçi için:
220 gr. zeytinyağı (1 bardak)
750 gr. soğan
75 gr. ceviz içi
25 gr. beyaz fıstık
25 gr. siyah üzüm
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
4 kahve kaşığı tarçın
Dolmalık tabir edilen, incelerinden 1500 gram uskumrunun, galseme tabir edilen kulak kısımlarından çekmek suretile barsakları nı çıkardıktan sonra balıkları iyice yıkamalı, sonra da balıkların etlerini, baştan iki parmak ile aşağıdan yukarıya doğru sıkıp bırakmak suretile ve bu ameliyeyi birkaç defa tekrarlıyarak etleri iyice gevşetmeli. sonra etleri gevşetilmiş her balığın kuyruğunun yarım parmak üstünden kaim kılçığı, sağa sola doğru oynatmak suretile kırdıktan sonra, bu kılçığın diğer ucunu da başın hemen alt kısmından kırmalı, sonra da bu kaim kılçığın yukarısından tutarak sağa sola oynatmak ve yukarı doğru çekmek, suretile kaim kılçığı çıkarmalı, sonra da balığın kuyruk kısmından yukarıya doğru sıvazlarcasma sıkarak derilerini yırtmadan, etlerini baş tarafından çıkarmalı, sonra da bu etleri bıçakla , iyice kıyarak bir tarafa bırakmalıdır.
Balıkların içlerinin çıkarılması sona erince: bir tencereye 1 bardak zeytinyağı ile çentilercesine küçük kesilmiş 750 gram soğan koyarak soğanlar pembemsi bir renk alıncaya kadar kavurmalı, sonra da kavrulmuş bu soğanlara, çekilmiş, 75 gram iç ceviz, 25 gram fıstık, 25 gram üzüm, 4 kahve kaşığı tarçın bahar, 1 miktar tuz ve 1 kah. kaşığı karabiber ile kıyarak bir tarafa bırakmış olduğumuz balık içlerini de ilâve ederek bir beş dakika daha kavurduktan sonra bunlara, kıyılmış 1 demet dereotu ile 1 demet de maydanoz katmalı ve hepsini tekrar iyice bir karıştırdıktan sonra bu içi ateşten almalıdır.
Sonra elde edilen bu içi derhal içlerini boşaltmış olduğumuz balıkların içlerine sıkıca doldurduktan sonra içleri doldurulmuş bu balıkları sıra ile evvelâ bir tabak içindeki una çalkanmış yumurtaya ve daha sonra galeta tozuna batırarak bütün balıkları galetalamalıdır.
Balıkların panürlenmeleri sona erince: bunları üçer dörder alarak, bir tava içinde kızdırılmış 1.1/4 bardak zeytinyağına atmalı ve balıkların bir tarafları penbeleştikten sonra diğer taraflarını çevirmek suretiyle balıkların her iki tarafı da nar gibi oluncaya kadar kızartmalı, sonra da bunları bir delikli kepçe ile iyice süzülmüş olarak tavadan tabağa alarak iyice soğuduktan sonra servis yapmalıdır.
|
USKUMRU DOLMASI |
|
SiBemol
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2007
Mesajlar: 27
|
Kısa URL: https://ml.md/lc16249
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2007
2,590 defa indirildi / yazdırıldı
|
12 Uskumru
1 Demet dereotu
1 Su bardağı zeytinyağı
1 Kahve kaşığı tarçın, bahar ve karabiber
3 Büyük soğan
3 Çorba kaşığı iç ceviz
4 Yumurta
1 Çorba kaşığı siyah kuru üzüm
Yeteri kadar tuz
1 Çorba kaşığı beyaz fıstık
2 Su bardağı galeta unu
1 Demet maydanoz
2 Yumurta
Uskumruların içini solungaçlarını çekmek suretiyle çıkararak temizleyin. İyice yıkayın. Sonra balığın kuyruk kısmından yukarı doğru iki parmakla 3-4 defa sıkıp bırakarak etlerini gevşetin. Etleri gevşeyen balıkların kuyruğun biraz üstünden sağ sola kıvırarak içindeki büyük kılçığını kırın. Başın altından kılçığın diğer ucunu da, kırdıktan sonra kılçığın ucundan tutun ve sağa sola oynatarak çekip çıkarın. Kılçığı çıkarılmış balığın etlerini de, balığın kuyruğundan başına doğru sıvazlıyarak derisini yırtmadan çıkarın. Çıkan içi kıyın. Yalnız, balığın içini çıkartırken derisinin yırtılıp zedelenmemesine, özen göstermeniz gerekir.
Tencereye koyduğunuz zeytinyağı kızınca, ince ince kıyılan soğanları içine koyun. Karıştırarak soğanlar pembe bir renk alıncaya kadar kavurun. Sonra buna makinada çekilmiş, iç cevizi, üzümü, fıstığı, tarçını, baharı, karabiberi kıyılmış balık içini ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Hepsini karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Sonra kıyılmış maydanozla dereotunu da içine koyup 3-4 defa karıştırın ve ateşten indirin. Hemen bunu birer birer içleri boşaltılmış, balıkların içine sıkıca doldurun. İçi doldurulmuş olan balıkları una bulayın, yumurtaları çırpın. Unlanmış balıkları teker teker çırpılmış yumurtaya sokarak, yumurtaladıktan sonra galeta ununa bulayın. Kızdırılmış zeytinyağında her iki tarafını da kızarttıktan sonra yağını süzdürerek çıkarın. Soğuduktan sonra servis yapın.
|
Uskumru Dolması |
|
tiryaki
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2008
Mesajlar: 45 Şehir: Yenimahalle-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24119
Gönderme Tarihi: 28.May.2008
2,930 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
1,5 kg. (10 adet) çok taze uskumru.
6-7 baş soğan
2 su bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 kahve fincanı siyah kuş üzümü
1 çay fincanı ceviz içi
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 kahve kaşığı yenibahar
1/2 kahve kaşığı tarçın
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
Balığın içini, ağızlarından doğru çekerek temizleyin. Solungaçlarını çıkartıp, akar suda iyice yıkadıktan sonra süzün. Etlerini çim-dikleyerek gevşetin. Kuyruğun ve başın hemen alt bölümünde, bel kemiğinin ucunu sağa-sola bastırarak kırın. Kılçıklarını, baş taraftan çevire çevire dikkatlice çıkartın. Etleri, kuyruktan itibaren sıvazlayarak ağız boşluğundan yavaşça boşaltın. Kılçık kalmadığına emin olunca etleri ince ince kıyın.
Soğanları incecik kıyın. 1 bardak zeytinyağında fıstıkla birlikte kavurarak öldürün.
Balık etlerini, kıyılmış ceviz, maydanoz, dereotu ve tuz katıp, soğan ve fıstıkla birlikte iyice karıştırıp suyunu çekinceye kadar 6-7 dakika pişirin. Ilıttıktan sonra baharat katarak karıştırın.
Balıkları ağzından dikkatle doldurup, hafifçe tuzlayın. Una bulayın ve bir tepsiye yerleştirerek bir saat kadar serin bir yerde, ya da buzdolabında dinlendirin. Sonra çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bula-yıp, kızdırılmış zeytinyağında orta hararette kızartın.
Pişirme bitince uskumru dolmalarını altına kâğıt yayılmış bir süzgece çıkarın. Fazla yağı giderilince servis tabağına alarak servis yapın.
|
Uskumru Dolması |
|
ÇiftKaşarlı
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.07.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Mudanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc25000
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2008
2,621 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet iri uskumru balığı
4 adet soğan
Tuz
Maydanoz
2 adet domates
2 adet biber
2 bardak pirinç
Az fıstık
Az kuş üzümü
Yarım bardak ayçiçek yağı
Balıkları karnından sırtına kadar bıçakla ikiye kesin. Fakat ayırmayın. Kılçıkları alta gelecek şekilde kafalarını kesin. Yağlanmış tavaya koyun. Altını yakın. Kılçık olan tarafı az pişer gibi olsun, çıkarın. Kılçığı kolayca çıkar. Balıkların hepsini öyle yapın. Pirinci, fıstıklı, soğanlı, üzümlü pilav yapın. Balıkların ortasına koyup kapatın ve kenarlarına kalan pilavı döşeyin. Domatesi, biberi de üstüne koyup fırına verin. 30 dakikada hazırdır.
Not: Balığın kılçıklarını çıkaramadan yapın, pişirince çıkarırsınız.
|
USKUMRU DOLMASI |
|
parola69
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Altındağ-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26454
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2008
2,516 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1 kg. uskumru,
2-3 baş soğan,
50 gr. ceviz içi,
50 gr. fıstık,
50 gr. kuş üzümü,
2 avuç galeta tozu,
1 bardak zeytinyağı,
4 yumurta
1 avuç un,
1/2 demet maydanoz,
tuz,
karabiber,
bahar,
tarçın
Hazırlanışı:
Balıkları ayıklayıp iyice yıkayın. Balıkları bir tahta üzerine alıp parmak uçlarıyla ete hafif hafif bastırarak etleri yumuşatın. Yumuşayan balıkların bel kemiğini kuyruk tarafından sağa sola bükerek bel kemiğinin ucunu kesin. Bel kemiği başa bağlı kısmına da baş ve işaret parmağınızla yavaş yavaş parçalamadan çıkarın. Kılçık da iyice çıkarıldıktan sonra etleri kuyruktan başa doğru bastıra bastıra itip, galsama kısımlarından etleri tamamen çıkarın. Bütün balıkları bu şekilde hazırlayıp tuzlayıp, biberleyip bir tarafa bırakın. Çıkan balık etlerini ince ince kıyın. Diğer taraftan bir tencereye zeytinyağını, kıyılmış soğanı, fıstığı koyup fıstıkları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra bu karışıma kıyılmış balık etlerini, üzümü koyup etlerin bıraktığı suyu çekinceye kadar tekrar kavurun. Tencereyi ateşten alıp incecik kıyılmış cevizi, maydanozu, dereotunu, baharatı, karabiberi, tarçını tuzu koyup, hepsini iyice karıştırın. Bu karışımı galsamalar kısmından balığın içine kâfi miktar doldurup balığa eski şeklini verin. Balıkları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en sonra da galeta tozuna bulayıp kızgın yağda kızartabilirsiniz. Kızaran balıkları servis tabağına koyup maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
|
USKUMRU DOLMASI |
|
özlemistanbul
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.10.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Cankurtaran-İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc56874
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2010
2,479 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dolmalar, tercihan uskumruların seçmelerinden yapılır. Zira, bunlar daha fazla iç alırlar.
Balıkların içi temizlenip belkemiği, bütün kılçıklariyle çıkarılmalıdır. Balıkları elle ovalayıp etleri deriden ayırmalıdır. Her balık adedine göre, büyük bir baş soğan hesabiyle soğanları doğramalı, nefis ve bol zeytinyağında tavada pembeleştirmelidir. Kuş gözü dolmalık üzümüyle fıstık, tarçın ve baharatı da soğana katmalıdır. Tekrar hepsini tavada fıstıkları kızarıncıya dek karıştırarak ateşten indirmelidir.
Bu suretle hazırlanan harç, soğumağa terkedilir. Sonra boş balıkların içlerine haşlanmış etleri de kıyılarak birlikte doldurulur. İlk anda, balıkların içindekileri çıkarmak için ayrılan kulakları da tekrar kapanır. Bundan sonra, balıkları, peksimet tozuna batırarak, kızgın ateşte zeytinyağında dikkatli kızartmalıdır. Kızarmış balıkları da bir kevgire alarak fazla yağları süzmelidir.
Daha sonra, uskumru dolmaları tabağa alınarak, üzerlerine istenilen baharat serpilerek servis edilmelidir.
|
Uskumru Dolması |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc80444
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2012
2,976 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 kahve finacanı beyaz fıstık
8 iri uskumru
1 litre zeytinyağı
500 gram ince doğranmış soğan
150 gram çekilmiş ceviz
1 çay kaşığı tuz
yarım limon
1 bağ kıyılmaz maydanoz
yarım su bardağı galeta unu
Yarım su bardağı un
4 yumurta
1) Kuş üzümü ve fıstığı ıslatınız.
2) Uskumrunun karnını yarmadan boynununaltındaki ince deriyi koparmadan solungaçlarını alıp aynı yerden bağırsaklarını çekerek çıkarınız.
3) Kuruğun 1 santim üzerinden kuyruğunu sağa sola çekip kırınız. Ense kemiğini de sağa sola çevirerek kırınız.
4) Baş ve birinci ve ikinci parmaklarınızla çimdikler gibi uskumrunun her tarafını sıkıştırıp derinin etini bırakmasını temin ediniz. Sonra iki avucunuzun içi ile uskumruyu ovalayıp boynundaki kırılmış yerden kemiği çekip çıkarınız.
5) Kuyruğundan yukarı doğru balığı sıvazlayarak baş kısmından etlerini çıkarınız, uskumruları ayırınız.
6) Sonra etlerini tahtanın üzerine koyarak kılçık varsa ayıklayınız. Hafifçe bıçakla kıyıp bir tabağa koyunuz.
7) Fıstık ve üzümün suyunu süzünüz.
8) Bir tencvereye zeytinyağı koyunuz, kızdırıp fıstığı ilave ederek 1 dakika karıştırınız ve soğanı ilave ederek ve yıkamadan karıştırarak 5-6 dakika kavurup soğanları hafif sarartınız. Sonra cevizi, üzümü ve daha önce kıymış olduğunuz uskumru etini, ilave edip 1 dakika daha iyice karıştırdıktan sonra kavurup ateşten alınız.
9) Hemen ince bir süzgece döküp yağını süzdürünüz. Yağı uskumruları kızartmak için saklayınız. Süzgeçteki harcı bir tepsiye koyup, tuzu, limonu ve maydanozu ilâve edip karıştırınız.
10) Uskumruları yırtmadan teker teker boğazından bu harç ile doldurunuz.
11) Altına hafif un serpilmiş bir tepsiye dizip, buzdolabında 2 saat dinlendiriniz. Sonra kırmadan evvelâ una, sonra yumurtaya ve sonra galeta ununa bulayınız.
12) Ayırmış olduğunuz yağı uskumrunun kırılmadan girebileceği bir tavaya koyup, hafif kızdırınız.
13) Uskumruları, aldığı kadar tavaya koyunuz. 3'er dakika altını ve üstünü altın sarısı gibi kızartıp bir tabağa dizerek 1/2 limon ve biraz maydanoz yaprağı ile servis yapınız.
|
Uskumru Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96136
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2014
2,149 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
10 adet uskumru
40 ml zeytinyağı
30 g çamfıstığı
200 g soğan (ince kıyılmış)
20 g - kuşüzümü (ayıklanıp, yıkanmış)
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
4 çorba kaşığı ince kıyılmış taze nane
Tuz
Taze çekilmiş beyazbiber
1.5 çorba kaşığı yenibahar
1.5 çorba kaşığı tarçın
45 ml limon suyu
Kızartma yağı
125 g un
2 adet yumurta (çırpılmış)
200 g galeta unu
Uskumru balıklarının etlerine parmak uçlarınızla masaj yaparak balığın etini gevşetip orta kılçığını yerinden oynatın.
Orta kılçığın kuyrukla olan bağlantısını, balığın derisini yırtmadan ve zedelemeden kırarak, kılçığı kuyruktan bağımsız hale getirin.
Balığı solungaçların bulunduğu baş kısmından tutup, parmağınızla iç organlarını temizleyin. Orta kılçığın baş ile olan bağlantısını, başı gövdeden ayırmadan tıpkı kuyruğa yaptığınız gibi kırın. Boşta kalan orta kılçığı, balığı temizlediğiniz boşluktan, yavaş ve dikkatlice çekerek çıkartın.
Artık kılçıksız kalmış olan balığı elinizle yumuşak yumuşak ovalayarak etleri dışarı alın. Elinizde tulum gibi kalan deriyi bir kenara ayırın. Diğer uskumruların içlerini de aynı şeklide boşaltın.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yağ kızınca fıstıkları atıp altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Soğanları ilâve edip pembeleşinceye kadar fıstıklarla beraber kavurun. Balık etlerini, kuşüzümlerini, dereotunu, naneyi, tuzu, biberi, yenibaharı, tarçını ve limon suyunu ekleyin. Karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Harcı ateşten alıp, soğumaya bırakın.
Harç soğuyunca uskumru tulumlarının içini bu harçla doldurun. Fritayı bir fritöz veya kızartma tenceresinde 180ºCye kızdırın. Uskumru dolmalarını önce una, sonra yumurtaya ve en son olarak da galeta ununa bulayın. Açılmamaları için gerekiyorsa paneleme işlemini tekrarlayın.
Balıkları kızartma sepetine yerleştirip, derin yağda altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.
Uskumru dolmalarını süzdürerek yağdan alıp bir havlu kâğıt üzerine çıkarın. Tabaklara aktarıp, dereotu dalları ve yarım limon dilimleri ile servis yapın.
|
Uskumru Dolması |
|
ipek böceği
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc133442
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2018
769 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 tane ortaboy Uskumru
4 yemek kaşığı ZeytinYağ
1 kahve kaşığı Yeni Bahar
½ kahve kaşığı Tarçın
1 demet Dereotu
1 paket Kuş Üzümü
100 gr dövülmüş Ceviz
1 paket Çam (dolma) Fıstığı
2 adet Kesme Şeker
Tuz
Karabiber
Uskumruları temizleyerek iyice yıkayınız. Boyuna keserek sivri bir bıçakla içindeki kılçıkları tamamıyla ayıklayınız. Küçük bir kaşık ya da spatula ile derisini kazıyarak bir kenara koyunuz. Harcı için, bir tavaya zeytinyağ koyarak çentilmiş soğanı hafif ateşte çam fıstığı ile hafifçe pembeleşene kadar çevirin. Daha sonra üstüne yenibahar, kuşüzümü, kazınmış balık derisi 2 parça kesmeşekeri ve tarçını, tuzu, karabiberi ekleyiniz. Ateşte 5 dakika kadar karıştırmaya devam ediniz. Harcı ateşten alarak üzerine ince ince doğranmış dereotu ve dövülmüş ceviz ekleyiniz. Kenara koyduğunuz balıkların içine bu harcı doldurunuz. Borcam tepsiyi yağlayıp, içine sıralayarak 220 derecede 15 dakika pişiriniz. Soğuk Servis yapılır.
|
Uskumru Dolması |
|
ardan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.03.2016
Mesajlar: 37 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc136809
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2018
861 defa indirildi / yazdırıldı
|
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
1 kg uskumru
2 adet soğan (doğranmış)
3-4 sap maydanoz (doğranmış)
3-4 sap dereotu (doğranmış)
7-8 adet ceviz içi (ufalanmış)
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
1/4 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı çamfıstığı
1 yemek kaşığı kuşüzümü
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Balıkların orta kılçığı alınarak içi doldurulacak şekilde hazırlanır.
Soğan, çam fıstığı, zeytinyağı ile kavrulur.
Daha sonra maydanoz, dereotu, ceviz, kuş üzümü, baharat ve tuz eklenip kavurarak pişirmeye devam edilir.
Bu malzeme balıkların içine doldurularak balıklar yağlanmışfırın kabına konur, yanmaması için biraz su eklenerek 180- 200 °Cd'eki fırında pişirilir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 17.06.2021
|
Uskumru Dolması |
|
maskeli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.07.2020
Mesajlar: 43 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc153070
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2020
380 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
4 orta boy uskumru
2 soğan
200 gr pirinç
50 gr çam fıstığı
50 gr kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
1 çeyrek demet maydanoz
1 çeyrek demet dereotu
Tuz
Tarçın
Kızartmak için:
Ayçiçeği yağı
Özel günlerimize uygun balık tarifleri arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım. Uskumrunun karnını yarmadan, solungaçlarını temizleyin. Kuyruk kısmından orta kemiğini kırın. Balığı parmak uçlarınızla ovarak kemiği etten ayırın. Kemiği üstten tutup çıkarın. Üzerinde kalan etleri temizleyin. Tüm uskumruları aynı şekilde hazırlayıp yıkayın.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp çam fıstıklarını kavurun. Kıyılmış soğan ve uskumru etlerini ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci ilave edin. İyice karıştırıp tarçın, yenibahar, karabiber, kuş üzümü ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin. Kıyılmış dereotu ile maydanozu ilave edin.
Harcı uskumruların içine doldurun. Önce una, ardından çırpılmış yumurta sarısına, en son galeta ununa bulayıp çok kızgın olmayan ayçiçeği yağı ile bir tavada 6-7 dakika kızartın. Sıcak servis yapın.
|
Uskumru Dolması |
|
akdağmadenli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.11.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc154363
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2020
408 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Soğan
Çam fıstığı
Kuş üzümü
Tarçın
Yenibahar
Tuz
Maydanoz
Kaplama için:
Mısır irmiği
Un
Yumurta
Nar sosu:
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Nar
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Uskumruyu solungaçlarından ve organlarından temizleyin. Kuyruk kısmında ana gövde kemiğini kırın.
Her bir tarafına 4er dk masaj yapın ve baş kısmından pense yardımıyla ana gövde kemiğini balığa masaj yaparak çekiniz.
Ana kemikteki etleri ve balığın iç kısmındaki etleride kaşık yardımıyla sıyırın.
Soğanları piyazlık şekilde doğrayın ve zeytinyağı ile karamelize edin.
Çam fıstığını kavurunuz.
Kuş üzümlerini kaynar suda 5dk bekletiniz.
Maydanozları incecik doğrayınız.
Yaptığınız bütün ürünleri ve baharatları bir karışım haline getiriniz.
Balığın içinden çıkarttığınız etleride bu iç dolgu karışımına ekleyiniz.
İç dolguyu balıklarımızın içine doldurunuz ve dışını tuzlayınız.
Uskumru dolmalarımızı önce una kaplıyoruz ardından yumurtaya ve Mısır irmiği ile kaplayıp 180 derece derin yağda 6dk pişiriyoruz.
Bir mayonez tenceresinde zeytinyağı,nar ekşisi ve diğer sos malzemelerini homojen kıvam elde edene kadar karıştırınız.
Uskumru dolmalarımızı isteğe bağlı tablacı salatası ile de servis edebilirsiniz.
|
Uskumru Dolması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162435
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2022
300 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
4 büyük uskumru
Diken üzümü dolgusu:
50 gr karamuk (ya da kuş üzümü)
1 adet büyük soğan (yaklaşık 250 gr doğranmış)
200 ml zeytinyağı
100 gr dolmalık fıstık
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
3 çay kaşığı tuz
20 adet maydanoz yaprağı
Uskumru balığı kaplaması:
150 gr un
3 adet yumurta
190 gr mısır irmiği
300 ml zeytinyağı
Nar sosu (isteğe bağlı):
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
20 adet nar tanesi
10 adet ince doğranmış maydanoz yaprağı
Önce uskumruyu, solungaçlarını ve organlarını bıçak kullanmadan ayırarak temizleyin. Parmaklarınızı balığın boğazın sokmanız ve solungaçların altına takmanız gerekir.
Solungaçlar ve bağlı organlar çıkana kadar yavaşça çekin. Yüzgeçleri keserken, deriyi yırtmamak için makas kullanın. İyice yıkayın.
Sinirleri gevşeyip yumuşayana kadar balığın her iki tarafını da beşer dakika elinizle ovalayın. Deriyi delmeden yavaşça kuyruğunu kırarak 90 derece yukarı ve aşağı döndürün.
Makasın bir ucunu solungaç deliğinden geçirin ve başını omurgadan ayırın. Artık omurgayı balığın içinden çıkarabilirsiniz. Balıkları kuru bir bezle sarın, böylece bir elinizle tutabilirsiniz.
Diğer elinizi solungaç deliğinden geçirin ve başparmağınız ve işaret parmağınızla omurga kemiklerini nazikçe çekin. Omurgaya iliştirilmiş tüm etleri kazıyın ve bir kâseye koyun. Bir kokteyl kaşığı kullanarak, tüm eti balığın içinden çıkarın ve kâseye ekleyin.
Karamukları bir kâseye alın, üzerini geçecek kadar su koyun ve 15 dakika ıslatın. Soğanı ince doğrayın. Bu arada yağı geniş bir tavada orta ateşte ısıtın. Yağa bir damla su damlatın. Cızırdamaya başladığında yağınız hazırdır.
Dolmalık fıstıkları 2 dakika soteleyin, sonra soğanları ekleyerek 3 dakika kavurun. Balıketlerini, baharatları, tuz, maydanoz ve karamukları ekleyin ve sürekli karıştırarak 3 dakika daha soteleyin. Ocağı kapatın ve 5 dakika soğumaya bırakın.
Her bir balığın içine uzun saplı bir kokteyl kaşığıyla karışımın dörtte birini doldurun. Balığı sıkıca kapatın ve parmaklarınızı kullanarak balık formu verin.
Şimdi kaplamayı yapın. Bir kâseye un eleyin. Ayrı bir kâsede yumurtaları çırpın. Üçüncü bir kâseye mısır irmiği koyun. Sıvı yağı bir tavada orta ateşte ısıtın.
Yağa bir damla su damlatın. Cızırdamaya başladığında yağınız hazırdır. Her balığı un ile kaplayın. Yumurtaya batırın. Daha sonra mısır irmiği ile kaplayın.
Doldurulmuş balıklardan her seferinde iki tanesini dikkatlice tavaya yerleştirin ve her 2 dakikada bir çevirerek derileri altın sarısı renk alana ve gevrekleşinceye kadar 8 dakika kızartın. Yağdan çıkarın ve kağıt havlu üzerine alın.
Kullanacaksanız nar ekşisi, zeytinyağı, nar taneleri ve maydanozu küçük bir soslukta karıştırın. Uskumru dolmasını üzerine zeytinyağı ve maydanoz gezdirerek veya istiyorsanız nar sosuyla beraber sıcak servis edin.
|
Uskumru Dolması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162850
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2022
218 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nevin Halıcı
6 iri uskumru
4 iri soğan
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
2 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı tuz
1/4 su bardağı un
Balıkların içini, kulaklarının arasından parmak sokarak solungaçlarıyla çıkar, yıka. Elle ovarak etlerini yumuşat. Kuyruk uçları ve boğazını oynatarak kılçığını kır, etleriyle birlikte çıkar. Kılçığı ayır, etleri kıy.
Soğanları ince doğra, fıstıkla beraber zeytinyağında pembeleştir. Balık etlerini koy, kavur. Kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı tarçın, karanfil, 1 tatlı kaşığı bahar ve tuz ilave et, çevir, ateşten al.
Soğuyunca balıkların içine doldur. Una bula, zeytinyağında kızart. Süzgece al, süzdür. Soğuyunca üzerine artan tarçını ve baharı serp, sofraya al.
|
Uskumru Dolması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172650
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023
208 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
2 adet uskumru
İçi için:
300 ml zeytinyağı
2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
2 adet orta boy soğan, yarım halka doğranmış
1 tatlı kaşığı tuz, silme
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
5 adet kakule tanesi, dövülmüş
3 adet karanfil, dövülmüş
1 çay kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı toz şeker
100 ml su, kaynar
4 dal taze nane, kabaca kıyılmış
5 dal maydanoz, kabaca kıyılmış
6 dal dereotu, kabaca kıyılmış
Üzerini kaplamak için:
30 g un
1 adet yumurta, çırpılmış
100 g galeta unu veya ekmek kırıntısı
Uskumru balıklarının yüzgeçlerini bir makasla derisine kaçırmadan kesin.
Kuyruk kısmından kılçığını kırın. Kafa kısmından solungaçlarını elinizle çekerek çıkartın.
İç organlarını düzgünce temiz bir pense veya balık cımbızı yardımıyla kafa boşluğundan çekerek çıkartın. Suya tutarak yıkayın.
Kesme tahtasının üzerine balığı koyun. Kuyruk kısmından başlayarak ovalama yöntemiyle balığı sıvazlayarak yukarı doğru eti kılçığını bırakana kadar ovun. Bunu yaparken kesinlikle derisini zedelememeniz gerekiyor.
Daha sonra baş kısmından da kılçığı kırın ve pense yardımıyla düzgünce kılçığı tutarak yavaş yavaş çekip çıkartın.
Kılçığı çıkardıktan sonra tatlı kaşığı yardımıyla, yine derisini zedelemeden düzgünce balığın tüm etlerini çıkartın ve bir tabağa ayırın.
Harcı için tencereye 100 ml zeytinyağını koyun. İlk önce dolmalık fıstıkları altın sarısı renk alıncaya kadar kavurun ve soğanı ekleyip tekrar kavurun.
Bu arada balığın içinden çıkan etlerin ince kılçıklarını kontrol edip soğana ekleyin. Tuz, karabiber, yenibahar, kakule, karanfil ve tarçını ilave ederek kavurun.
Kuş üzümü, şeker ve kaynamış içme suyunu da ekleyip kapağını kapatarak 3 dakika pişirin ve daha sonra ateşi kapatın.
Kapağı kapalı olarak 20 dakika iç harcı demlendirerek soğumaya bırakın.
Hafif ılınmış olan balıklı harcın içine taze nane, maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız bu karışımı içini çıkarttığınız uskumruların içine doldurun.
Daha sonra uskumru balığını ilk önce una sonra yumurtaya ve en son da yumurtadan çıkartıp her tarafını galeta ununa bulayın.
Bir tavaya 200 ml zeytinyağını koyup kızdırın. Uskumru dolmasını yağda güzelce altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın ve yağdan çıkartıp fırın tepsisine koyun. Fırını önceden 200 C°’de ısıtın. Kızarmış olan balığı fırına atıp 5 dakika kadar pişirerek fırından çıkartın.
Kızarmış uskumruyu halka halka dilimleyin ve her bir servis tabağına 3’er dilim pay edin. Yanında yeşil salatayla servis edebilirsiniz.
|
|
Uskumru Dolması Tarifleri Tavuk Dolması Tarifleri
|
|