|
|
ÜZÜM KURUTMASI |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11877
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2007
3,907 defa indirildi / yazdırıldı
|
Üzüm, başlıca 2 usulle kurutulur:
1) Bandırarak güneşte kurutma, 2) Bandırmadan güneşte kurutma.
1) Bandırarak güneşte kurutma: Bu usulde üzümler, az miktarda zeytinyağı katılmış potas eriyiğine bandırıldıktan sonra güneşe serilerek kurutulur. (Potas, şeker fabrikalarının artığı olan melasın, alkolü çıkarıldıktan sonraki külünden sağlanan bir potasyum bileşiğidir. Potas eriyiği, rutubetsiz % 4 — % 7'lik potasların temiz suda eritilmesiyle elde edilir.) Potas eriyiği kurumanın hızını artırır. Potas eriyiği yerine küllü su eriyiği de kullanılır. Pamuk kozası kapçığı, ayçiçeği, asma çubuğu veya zakkum külü bu işe elverişlidir. Salkımlar, temiz sepetler veya özel delikli kapların içinde, bandırma su dediğimiz eriyiğin içine 10-12 defa daldırılıp çıkarılır ve suları süzüldükten sonra sergi yerine veya kerevetler üzerine yan olarak serilir, hiçbir zaman üst üste konulmaz. Güneşe serilen üzümler, 5-8 günde kururlar. Kuruma sırasında üzümlere dokunulmaz, ama temiz ve renkli kurumaları için az miktarda bandırma suyu serpilir. Üzümler kuruduktan sonra avuçla ovalanarak sapları çıkarılır, rüzgârda sa-vurularak ve çalkalama makinesinden geçirilerek çöpleri temizlenir, üzerlerindeki potas artığını gidermek için soğuk suda yıkanır. Sonra her katın arasına limon veya portakal yaprağı serilerek tahta sandıklara sıkı sıkıya basılır. 4-5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm alınabilir.
2 — Bandırmadan güneşte kurutma: Bu usulde üzümler, potas eriyiği veya küllü su eriyiğine bandırılmadan, doğrudan doğruya güneşe serilerek kurutulur. Sergi yerlerinin iyi güneş alan, tozlu topraklı yollardan uzak, temiz yerler olması şarttır. Beton veya killi toprakla sıvanmış yerlerde üzümler daha çabuk kururlar. Evlerde üzüm kuruturken, üzerine kalın yağlı kâğıtlar serilmiş kerevetlere yaymalı ve kerevetleri iyi güneş gören bir yere koymalı.
|
ÜZÜM KURUSU |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13080
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2007
6,020 defa indirildi / yazdırıldı
|
Olgun ve sağlam üzümler alınır. Bir tencerede kokulu bitkilerle birlikte kaynatılan küllü suya iki-üç defa bastırılıp çıkarılır. Sonra kum kalburu üzerine yayılır ve güneşe bırakılır.
Geceleri içeri alınacak üzümler, iyice ku-ruyunca kutulara düzenli bir biçimde yerleştirilir ve rutubetsiz, havadar bir yerde saklanır.
İlk ay içinde kutular vakit vakit açılır.ve üzümler havalandmlırsa küflenmeden saklanabilir.
|
|
ÜZÜM KURUTMASI Tarifleri Turşular Konserveler
|
|