|
Üzüm Şerbeti (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32258
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2008
3,047 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Üzüm çiğnenir, suyu çıkartılır. 5 bakraç şıra konur. 1 bakraç şerbet elde edilir. Sabahtan akşama kadar uzun bir süre karıştırılarak kaynatılır. Üzümün suyu çekilir, kalanı "şerbet" olur.
Şerbet yenir, ezilerek içilir, erişte pilavı yenirken içilir.
|
Üzüm Şerbeti (Malatya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171925
Gönderme Tarihi: 08.May.2023
258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya Valiliği
2 kg beyaz-siyah üzüm
Bir avuç pekmez toprağı (beyaz toprak)
Üzümleri yıkayın; süzgeç ile sıkarak üzümlerin suyunu alın.
Temiz bir tencerede, alınan üzüm suyunu kaynatın.
Kaynama esnasında üzüm suyuna bir avuç pekmez toprağı katarak şıranın koyulaşması ve durulaşmasını sağlayın.
Koyu şıra, kapaklı kavanozlarda; köylerde ise genelde küplerde saklanır.
Konsantre meyve özü, kullanılacağı zaman, su ile ezilerek şerbet haline getirilir ve içilir.
Not: Özellikle haşlanmış veya haşlanıp yumurta ile kızartılmış içli köfte, yumru köfte veya kebap, yavandan ıspanaklı köftelerin yanında sevilerek içilen doğal bir içecektir.
Pekmez Toprağı: Köylerde dağların eteklerinde bulunan beyaz renkli bir toprak türüdür. Şırayı durultmak amacıyla kullanılır. Bekleme anında dibe çöker ve sağlığa zararsızdır.
|
|