|
Etli Üzüm Yaprağı Sarma (Erzincan) |
|
yelpaze
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.07.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc151689
Gönderme Tarihi: 09.Tem.2020
434 defa indirildi / yazdırıldı
|
250-300g orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
2 adet rendelenmiş domates
3 orta boy soğan
½ demet taze nane
½ demet maydanoz
1 çorba kaşığı ev biber salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
60-70 adet taze veya salamura yaprak
Yaprağınız salamura ise sıcak suda kaynatıp bekleterek tuzundan arındırın, taze ise kaynattığınız sıcak suya atıp 3-4 dk bekleterek yumuşamasını sağlayın.
Kıymamızı iç hazırlayacağız kaba alalım. Domateslerimiz rendeleyelim. Pirinci yıkayıp ekleyelim. Yemeklik ince doğranmış soğanı, ince kıyılmış yeşilliğimizi, salçamızı, tuz karabiberimiz ve en son yağımızı ekleyelim. Elimizle karıştıralım.
Soğumuş yaprakların saplarını keselim. Tenceremizin dibinde kullanmak üzere ayıralım.
Yapraklarımızı parlak yüzü alta gelecek ve sap kısmı bize bakacak şekilde tabağımıza yerleştirelim.
İçimizi arzu ettiğimiz kadar koyalım ve yayalım.
Önce yaprağımızın bize yakın olan kısmını malzemenin üstüne kapatalım, ardından yan kısımlarını da kapatarak yaprağımız çok sıkı olmamak kaydıyla saralım. (pirinç şişme payı)
Sapları tencere dibine yayalım, sarmalarımızı tenceremize sıralı şekilde dizelim.
Üzerine 2 bardak kadar sıcak suyumuzu ekleyelim.
Bir porselen tabak kapatıp, 25-30 dk pişmeye bırakalım.
|
Üzüm Yaprağı Dolması (Erzincan) |
|
koçak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.03.2020
Mesajlar: 42 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc151482
Gönderme Tarihi: 29.Haz.2020
484 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
300 gr. üzüm yaprağı
500 gr. kıyma
1 soğan
1 çay bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı pulbiber
Yarım su bardağı zeytinyağı
Sosu için:
500 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 su bardağı su
Kıyma, ince doğranmış soğan, bulgur, salça, ince kıyılan maydanoz ve dereotu, pul biber ve zeytinyağı geniş bir kap içerisinde iyice harmanlandıktan sonra üzüm yapraklarının içine sarılır.
Diğer taraftan sarmanın sosu için bir tavada 500 gr. tereyağı bir tavada kızdırılır.
Salça ve pul biber atılarak kavrulur.
Daha sonra tavaya 1 bardak su eklenerek 5 dk. kadar daha pişirilir.
Sarılmış olan dolmalar bir tencereye dizilerek üzerine 2 bardak sıcak su ve salça sos dökülerek kısık ateşte1,5 saat kadar pişirilir.
Üzüm yaprağı sarmaları tabağa alınarak servis edilir.
Not: Bu yaprak sarmasının özelliği küçük küçük sarılmasıdır.
|
|