Kısa URL: https://ml.md/lc145817
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2019
1,344 defa indirildi / yazdırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı
4 su bardağı un
2 su bardağı su
1 orta boy soğan
3 orta boy patates
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı
Derin bir kapta un, su ve tuz kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur ve 10 dakika üzeri kapalı olarak dinlendirilir.
Patatesler ve soğan rendenin kalın tarafıyla rendelenir.
İçerisine baharatlar eklenerek karıştırılır.
Dinlendirilmiş hamur küçük bezeler halinde parçalara ayrılır.
Avuç içi büyüklüğünde açılarak içerisine hazırlanan patates karışımı konularak hamur kapatılır.
Hamurlar, kullanılacak tava büyüklüğünde açılarak tavada yağsız pişirilir.
Pişen hamurlar tepsiye alınarak üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür.
Tepside üçgen şeklinde kesilerek servise sunulur.
Kısa URL: https://ml.md/lc164111
Gönderme Tarihi: 08.Nis.2022
338 defa indirildi / yazdırıldı
İçi İçin;
8-10 adet patates
Tuz
Hamuru İçin;
2 kase un
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz maya
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Alabildiği kadar su (bazlama kıvamında olana kadar)
Üzeri İçin;
400 gram tereyağı
Öncelikle iç malzemesini hazırlayarak başlayalım.
Patatesleri haşladıktan sonra iyice ezin.
Tuzunu ekleyip yuvarlak şekil vererek köşeye alın.
Hamuru malzemelerini sırasıyla ekleyip yoğurun ve bazlama hamuru kıvamına geldiğinde mayalanması için 15 dakika kadar bekletin.
Hamurdan küçük bezeler alın ve çay tabağı büyüklüğünde açın.
İçine yuvarladığınız patateslerden koyup bezeyi kapatın.
Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra tava büyüklüğünde açmaya başlayın.
Gözleme tavasında ya da sacta arkalı önlü pişirin.
Üzerine bolca tereyağı gezdirip servis edin.
Kısa URL: https://ml.md/lc170510
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2023
443 defa indirildi / yazdırıldı
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Alabildiği kadar sıcağa yakın su
İçi için;
1 adet haşlanmış patates
2 küçük soğan
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Pulbiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için;
Tereyağı veya margarin
Öncelikle karıştırma kabımıza unumuzu alıyoruz.
Ortasını havuz gibi açıp içerisine tuz ve mayayı ekliyoruz.
Üzerine azar azar suyumuzu ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Hamurumuzun üzerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.
Tavamıza yağımızı ekleyip küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı içerisine bırakıyoruz.
Soğanlar öldükten sonra salçasını ekleyip kavuruyoruz.
Kavrulan harca çatalla ezdiğimiz patatesleri ekliyoruz.
Baharatlarınıda attığımız patatesleri kavuruyoruz.
Mayalanan hamurdan bezeler yapıyoruz.
Bezemizi alıp merdaneyle açtıktan sonra patates harcımızdan içerisine koyup yuvarlıyoruz.
Daha sonra pasta tabağı boyutunda açıyoruz.
Yapışmaz tavamızı ısıtıp bezeleri tek tek pişiriyoruz.
Piştikten sonra üzerine yağımızı sürüyoruz. Ve velibahlarımız hazır.
Kısa URL: https://ml.md/lc185732
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2025
23 defa indirildi / yazdırıldı
Hamur için:
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su (gerektikçe ayarlayın)
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harcı için:
3 adet orta boy patates (haşlanmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
İsteğe göre kaşar peyniri veya beyaz peynir
Pişirmek için:
Sıvı yağ veya tereyağı
Unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz gibi açın.
Maya, şeker, tuz ve ılık suyu ekleyin.
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
Üzerini örtüp yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın.
Haşladığınız patatesleri ezin.
Tereyağını ekleyip karıştırın.
Tuz ve karabiberle tatlandırın. İsterseniz peynir de ekleyebilirsiniz.
Hamur mayalandıktan sonra 6 bezeye ayırın.
Her bezeyi avuç içinde hafif açın, ortasına patatesli harçtan koyun.
Kenarlarını ortaya doğru kapatıp yuvarlayın.
Unlu tezgahta dikkatlice ince yuvarlak açın.
Kuru tavayı ya da sacı ısıtın.
Velibahları her iki tarafı da güzelce kızarana kadar pişirin.
Pişince üzerine tereyağı sürerseniz daha lezzetli olur.
Velibah genellikle sıcak servis edilir.
Not: İsterseniz iç harcı ıspanaklı, peynirli veya etli de yapabilirsiniz.