Kısa URL: https://ml.md/lc13767
Gönderme Tarihi: 15.May.2007
3,736 defa indirildi / yazdırıldı
1,5 çorba kaşığı (30 gram) tereyağıyle 3/5 kahve fincanı (30 gram) un karıştırılarak hafifçe kavrulur. Bu yağlı una tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak iki bardak tuzlu sıcak tavuk eti suyu (ya da beyaz sığır eti suyu) azar azar katılarak yedirilir. Tırnak ucu kadar rendelenmiş cevz-i bevva, yeteri kadar karabiber ve 1 demet kıyılmış maydanoz serptikten sonra karıştırmaya ara vermeden kaynatılır. Salça kaynamaya başlayınca ateşin ısısı iyice hafifletilir ve böylece bir saat kaynatılır. (Bu bir saatlik süre içinde salça mümkün olduğu kadar çok karıştırılmalıdır). Sonunda ince bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve bir başka salçaya karıştırılabilecek duruma getirilmiş olur. Salça balık yemeğinde kullanılacaksa tavuk suyu ya da et suyu yerine balık suyu katılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc174002
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2023
204 defa indirildi / yazdırıldı
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı un
1 litre tavuk veya et suyu
Tereyağı sos tenceresinde kısık ateşte eritin.
Yağ eriyince unu ilave edin ve rengi dönene kadar kavurun.
Son olarak yavaş yavaş tavuk veya et suyunu ekleyin ve kıvam alana kadar aynı yöne doğru karıştırın.
Kıvam alınca ocaktan alıp baharatlarını ilave edebilirsiniz.
Not: Fransızca'da kadife anlamına gelen Veloute sözcüğünden alan bu sos, renginden ötürü beyaz sos olarak da bilinir.