|
Yalancı İçli Köfte (Elazığ) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167530
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2022
1,018 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 çay bardağı yarma
3 yemek kaşığı un
3 bardak sıcak su
1 çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İçi İçin:
300 gr kıyma
4 adet büyük boy kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı küncü ezmesi
1 tatlı kaşğı pul biber
Maydanoz
Tuz
İç harcı için, soğanlar küçük küçük doğranır ve tereyağında hafif kavrulur.
Kavrulan soğanların içerisine kıyma ve biraz tuz konur kavrulmaya devam edilir.
Bir yemek kaşığı salça, pul biber ve küncü ezmesi ilave edilerek biraz daha kavrulur.
İnce kıyılmış maydanoz, dövülmüş ceviz içi konur ve tekrar karıştırılır.
Hazırlanan iç harç, katılaşıncaya kadar soğutulur.
Dış harcı için, bir kaba bulgur ve tuz konur.
Bulgura 3 bardak sıcak su eklenerek karıştırılır ve yaklaşık 30 dk demlendirilir.
Demlenen bulgurun üzerine 3 yemek kaşığı un ve yarma eklenerek iyice yoğrulur.
Hazırlanan dış harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır.
Avuç içine alınan parça işaret parmağı yardımı ile oyularak çukur şeklinde inceltilir.
Çukur haline gelen dış harcın içine iç harçtan 1 yemek kaşığı konur.
Dış harcın açık kalan kısmı kapatılır ve el içinde yuvarlak hale getirilir.
Bir tencereye su, tuz ve limon tuzu konur ve kaynamaya bırakılır.
Kaynayan suya köfteler bırakılarak 5-7 dakika kadar haşlanır.
Haşlanan içli köfteler bir süzgeç yardımı ile tencereden servis tabağına alınır.
Sıcak olarak servis edilir.
Not: İsteğe bağlı olarak köftelerin üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilerek de servis edilir.
|
Yalancı İçli Köfte (Elazığ) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163234
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2022
202 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ Kültür ve Yardımlaşma Derneği
1 kg köftelik ince bulgur
2 baş soğan
200 g ceviz içi
100 g un
250 g kıyma
Bulgur ıslatılıp üzerine un ilâve edilerek yoğrulur.
Diğer tarafta kıyma, soğan, ceviz içi, yağ karıştırılarak iç hazırlanır.
Köfte hamuru yumurta büyüklüğünde alınarak içi oyulur ve iç koyulup kapatılır.
Bir tencerede hazırlanan köfteler haşlanır ve üzerine yağ, pul biber dağlanarak servis yapılır.
|
Yalancı İçli Köfte (Elazığ) |
|
zeyna
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.04.2007
Mesajlar: 84
|
Kısa URL: https://ml.md/lc13365
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2007
3,028 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yufka
3 adet yumurta
200 gr yağsız kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
½ fincan köftelik bulgur
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı ince ince doğranmış maydanoz,
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı un
İki yumurtanın akı ile tuz bir kapta çırpılır, düzgün bir zemine üst üste yayılan yufkaların aralarına yedirilerek sürülür. Yufka, merkezden kenara doğru kesilerek on iki parçaya bölünür. Diğer taraftan ince kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur; daha sonra içine kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir. Ardından salça, bulgur, karabiber, kırmızıbiber, tuz, maydanoz ve bir fincan su konularak pişmeye bırakılır. Pişirilen iç malzeme, yufka parçalarının aralarına konularak sigara böreği gibi rulo yapılır. Üç yumurta sarısı çırpılır. Rulo şeklinde yufkalar, önce yumurta sarısına, sonra una ve daha sonra galeta ununa batırılarak kızgın yağda kızdırılır.
|
|