|
Yaprak Buğulaması (Gaziantep) |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc5353
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006
3,620 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
1 bardak bulgur
300 gr. taze asma yaprağı
1 bardak su
5 diş sarımsak
3 ortaboy soğan
Tuz, karabiber
Kırmızıbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 bardak zeytinyağı
Soyulmuş sarımsaklar, soğanlar ve taze asma yaprakları mümkün olduğunca ince kıyılır ve bulgurla karıştırılır. Biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber ve zeytinyağı ilave edilir. Bu karışım tencereye konur 1 bardak da su eklenir, hafif ateşte bulgur suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. (Bulgurun cinsine göre pişme süresi farklıdır). Yemek servise hazırdır.
ML® Yaprak Buğulaması için tıklayın
|
YAPRAK BUĞULAMA (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88203
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2013
5,030 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
20-25 taze asma yaprağı
1 bardak pilavlık bulgur
1 adet soğan
5-6 diş sarımsak
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1/2 bardak zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Asma yapraklarını iyice yıkayın, küçük küçük doğrayın veya elle parçalara ayırın.
Soğanı ince ince kıyın ve tencerede zeytinyağında hafifçe öldürün.
Parçalanmış veya doğranmış asma yaprağını, bulgur, domates ve biber salçası, doğranmış sarımsak, toz kırmızıbiber ve tuz ile iyice karıştırın.
Soğanın üstüne karıştırdığınız bulgur-yaprak karışımını ekleyin ve 1 bardak kaynar su ilâve ederek hafif ateşte 15-20 dakika kadar pişirin. Su oranını kullandığınız bulgurun su kaldırma kapasitesine göre biraz arttırabilirsiniz.
Yaprak aşını pişer pişmez bekletmeden hemen servis yapın.
Not: Buğulamalar, Gaziantep mutfağının ilginç ama az bilinen lezzetleri arasındadır. Pilav ile aş arası, biraz suluca bir kıvamı vardır. Baharda taze asma yaprağı ve bulgurla yapılan buğulama ise bambaşka bir lezzete sahiptir. Buğulama, asma yaprağı yerine aşotu, ebegümeci, ısırgan otu gibi yenilebilir yabani otlarla da yapılabilir.
|
Yaprak Buğulama (Gaziantep) |
|
şenel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.10.2019
Mesajlar: 30 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc146256
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2019
686 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı
500 gram taze asma yaprağı
2-3 tane taze sarımsak
Bir miktar çördük otu (150 gram)
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kuru soğan
Tuz
Karabiber
1,5 su bardağı su
Sebzeler (yaprak, çördük ve sarımsak) ayıklanır, yıkanır ve ince ince doğranır. Geniş bir tepsiye konulur. (Bu tepsilere yörede amadan denir.).
1,5 su bardağı bulgur ilave edilir.
Domates ve biber salçası ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenir.
Malzemeler birbirine karışıncaya kadar yoğrulur.
Tavaya zeytinyağı konur. İnce kıyılmış soğan ilave edilir.
Soğanlar sararıncaya kadar kavrulur.
Soğanlar sararınca üzerine harmanlanmış malzemeler ilave edilir.
Üzerine 1,5 bardak su ilave edilir.
Tavanın kapağı kapatılır. Çok kısık ateşte ara sıra karıştırılarak suyunu çekinceye kadar pişirilir.
20 dakika kadar dinlendirildikten sonra ayran ve taze soğanla servis edilir.
Not: Çördük otu, yörede yetişen keskin kokulu bir bitki.
|
|