|
|
Yaprak Sarması (Şanlıurfa) |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc63333
Gönderme Tarihi: 21.May.2011
3,146 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.urfa1.com
250-300 gr orta yağlı parça et (incecik doğranmış olacak)
1/2 kg taze asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı iri bulgur
5-6 adet yeşil soğan (incecik kıyılmış)
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı dolusu domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
yeterince tuz
sarmanın altına konması için kemiş veya (kuzu başı temizlenmiş olacak)
2-3 çorba kaşığı yağ (ben sıvı yağ kullanıyorum yaklaşık yarım su bardağı kadar)
yarım demet maydanoz
Pirinç ve bulgur yıkandıktan sonra bütün malzemeleri 1,5 su bardağı su ilavesiyle karıştır Yaprakları sıcak suda 10-15 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süz. Hazırlanan karışımdan azar azar konularak küçük sarmalar yapılır. Bu işlem elimizdeki iç ve yapraklar bitene kadar devam eder. Diğer tarafta temizlenmiş olan kemik veya kuzu başı tencerenin dip kısmına yerleştirilir, varsa mevsiminde yeşil ekşi erikte konur. Taze yaprak sarmalarımızı tencerenin içine dizilir. Yeterince tuz ve suyu da ilave edilerek 40-45 dakika kadar pişmeye bırakılır. Pişen sarmalar tencereden çıkarılır, kuzu başı veya etli kemikler servis tabağına alınır sarmalar etrafına dizilir sarımsaklı yoğurt eşliğinde servise sunumu yapılır.
Not: Urfada ne zaman taze yaprak sarması yapılsa tatlı olarak mutlaka yanında peynirli helva olur.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 03.06.2019
|
Yaprak Sarma (Şanlıurfa) |
|
nuri şenbülbül
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130174
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
1,081 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
½ kg taze yaprak
½ kg yağlı parça veya kıyma et
3 yemek kaşığı dolusu domates salçası
4 yemek kaşığı pul biber
1 adet kuru soğan
1.5 su bardağı pirinç (ya da bulgur)
½ çay bardağı yağ
4-5 diş sarımsak
1 demet yeşil soğan
1 demet maydanoz
½ demet nane (arzuya bağlı)
Tuz
Karabiber
Tarçın
Yapraklar sıcak suya batırılarak çıkartılır. Yarım kilo et 2 cm. uzunluğunda ince ince doğranarak, yıkanmış pirinç, ince kıyılmış kuru soğan,sarımsak, tuz, karabiber, tarçın, pul biber ve yağ iyice karıştırılarak bir tepside yoğrulur. Bir bardak su ilave edilir. Yıkanmış ve ince doğranmış yeşil soğanla maydanoz ilave edilerek tekrar karıştırılır. Hazırlanan iç, yapraklara sarılır. Tencerenin dibine kuzu kafası, boyun eti vs., baharda çevresine çizilmiş yeşil erikler(yenidünya) yerleştirildikten sonra, üzerine sarılan yapraklar dizilir. Üstüne dolma taşı ya da bir tabak kapatılır ve iki bardak suyla biraz tuz ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Servis tabağına alındıktan sonra yeşil soğan ve cacıkla yenir.
Not: Urfa ağzında yarpah sarması.
|
Yaprak Sarması (Şanlıurfa) |
|
gezdirici
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21 Şehir: Tunus |
Kısa URL: https://ml.md/lc139566
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
484 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr yeşil soğan
1 demet maydanoz
1/2 kg parca et, (koyun veya kuzu)
300 gr pilavlık bulgur
3 çorba kaşığı isot
2,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı domates salçası
2 adet limon
400 gr asma yaprağı
2 çorba kaşığı sadeyağ
Soğan ve maydanoz incecik doğranır. Etler sarmanın içine sığacak şekilde 5-6 santim uzunluğunda ve ince doğranır. Doğranmış et, soğan, maydanoz, bulgur, isot, tuz, tarçın, salça, ekşi ve 1 su bardağı su bir kaba konularak karışım yapılır. Kaşıkla karıştırılsa yine olur. Karışımdan alınarak yaprağın içerisine yayılır. Etler uzunca yatırılır. Yaprağın iki yanı içine katlanarak sigara böreği gibi sarılır. Sarılan yapraklar tencerenin içine yatay olarak dizilir. Tencerenin dibi yapışmasın diye yanmaz yağlı kâğıt koymak, yırtık yapraklardan birkaç kat alta dizmek gibi değişik metotlar uygulanır. Biz 100-150 gr kuyruk yağını ince tabaka halinde keserek tencerenin dibine dizmeyi öneriyoruz. Yağsız et yiyenler sarmanın içine konulacak parça eti tamamen yağsız alırlar ve tencerenin dibine de kuyruk sererek hem yanmasını önlemiş, hem de yemeğin gerçek lezzetine ulaşmış olurlar. Tencereye dizilen sarmaların üzerine 2 kaşık sadeyağ ve sarmaların üzerine çıkacak kadar (takriben 5 su bardağı) su ilave edilir. Düdüklü tencerede pişirilecek ise 4 su bardağı su yeterli olur. Sarmaların üstünü kaplayacak şekilde yaprak taşları dizilir. 50-55 dakika pişirilerek sıcak veya soğuk servis yapılır. Şlkbaharda taze yaprak sarması ile peynirli helva çoğunlukla beraber ikram edilir.
Not: Urfa'da sarma denince üzüm yaprağından yapılan bulgurlu, ekşili, etli yaprak sarması akla gelir. Ekşi olarak kullanılan limon suyu yerine bu ekşiliği karşılayacak miktarda nar pekmezi, limon tuzu, koruk suyu, sumak ekşisi gibi herhangi bir ekşi kullanılabilir.
|
|
Yaprak Sarması (Şanlıurfa) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|