Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi
Bolu civarında sütün kaymağından yapılan tereyağı Yeniçağada şu şekilde yapılır; önce süt kaynatılır, yoğurt mayalanır, bu yoğurt ağaç fıçılarda biriktirilir. (yaklaşık 30 kga kadar)
Sonra bir yayığa konur kışın sıcak, yazın soğuk su ile dövülür bu şekilde yağı ayranın üzerine çıkar.
Kalan ayran temiz bir çuvala doldurulur, çuvaldan akan yeşil su ile ekmek yoğrulurken ekmek bu su ile yoğrulur, ekmeğe ayrı bir lezzet verir.
Çuvalın içinde kalan ise süzme yoğurt olur. Yöre insanı torba yoğurdu der. Bundan tarhana, keş yapılır. Keş henüz tam kurumadan tavadan kızdırılan yağa, kalıp şeklinde konur, kızaran tarafı kesilip yenir ya da makarnaya rendelenir.
|