|
Yeşil Domates Dolması |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9321
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2006
2,380 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg orta büyüklükte yeşil domates
300 gr kıyma
Yeteri kadar tuz, karabiber
1 kahve fincanı şeker
Yeteri kadar sıvı yağ
2-3 dal maydanoz
Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Domatesİerin üst kısmını kapak gibi kesin ve içlerini boşaltın. içi boşaltılmış domatesİeri hafif sararıncaya kadar tava yapın. Bir kasede kıyma, maydanoz ve tuzu yoğurun.
Domateslerin içlerini bu karışımla doldurun. Domateslerin kapaklarını kapatın. Bir tencerede biraz sıvı yağ ile şekeri sararıncaya kadar kavurun. Tencereyi ateşten alıp domatesleri içine dizin. Bir çay bardağı su ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişirin.
|
YEŞİL DOMATES DOLMASI |
|
tıfıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc46488
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2010
1,821 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. yeşil domates
300 gr. kıyma
2 kaşık pirinç
1-2 baş soğan
1 kaşık yağ
maydanoz
tuz
karabiber yarım kaşık şeker
Domateslerin sap kısımlarını bir kapak çıkartacak şekilde kesiniz. İçlerini oyarak bir kaba boşaltınız. Domateslerin içlerine öteki dolmalarda olduğu gibi hazırladığınız dolma içini doldurup bir tepsiye yerleştiriniz. Domateslerin içlerinden çıkan suya yarım kaşık şeker koyup eritiniz. Bu şeker eritilmiş, kafi miktarda suyu domateslerin üzerine dökünüz. Fırında veya ağzını kapatıp ateş üzerinde pişiriniz. Pirinçler uzayınca ateşten alıp servis yapınız.
|
YEŞİL DOMATES DOLMASI |
|
ziko
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.07.2010
Mesajlar: 62 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53590
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2010
1,856 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yeşil domateslerin sap taraflarından birer kapak açınız. Bir tarafına ilişik bırakıp içlerini boşaltınız. Dört beş soğan (domateslerin sayısına göre bu miktarı artırabilirsiniz) çentiniz, 1,5 kaşık sadeyağ ile öldürünüz, üstüne yağlıca kıyma koyunuz, pembeleşinceye dek kuvvetli ateşte kavurunuz, kıyılmış maydanoz, birkaç yaprak kereviz, tuz, biber, baharat ve uygun miktarda pirinç karıştırınız, bir iki defa çevirip indiriniz. Domatesleri doldurup kapaklarını bastırınız, tencereye sıralayarak, üzerine yeteri kadar etsuyu gezdiriniz, kapayıp orta ateşte pişiriniz.
|
Yeşil Domates Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96334
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014
1,378 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
5 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane yada kuru nane
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Terbiye için:
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
Yeteri kadar yeşil domates
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
Domatesler yıkandıktan sonra oyacakla içleri oyulur. Hazırlanan içle doldurulur, üzeri domates dilimi ile kapatılarak ve tencereye dizilir.
Et suyu ve tuzu eklenir.
Dolmaların üzerine bir kapak kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
Not: Ocak yerine fırında da pişirilebilir. Eğer terbiyeli yapılacaksa ateşten almadan hemen önce terbiyesi eklenmelidir.
|
Yeşil Domates Dolması |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc97576
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2014
1,346 defa indirildi / yazdırıldı
|
16 adet iri yeşil ham domates
İçi için:
500 g yağlı koyun döşü kıyması
5 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Domatesler oyularak içleri boşaltılır.
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
Hazırlanan domatesler iç doldurularak ağız kısımları domates parçaları ile kapatılır.
Üzerine etsuyu ve tuzu eklenir. Hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
Not: Ocak yerine fırında da pişirilebilir.
|
Yeşil Domates Dolması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172292
Gönderme Tarihi: 26.May.2023
152 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
18 adet yeşil domates
240 g kırmızı pirinç
240 ml zeytinyağı
20 g dolmalık fıstık
½ adet taze soğan, ince kıyılmış
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
10 g kuş üzümü
10 g zereşk
20 g taze fesleğen, ince kıyılmış
20 g taze reyhan, ince kıyılmış
1/2 tatlı kaşığı kuru reyhan
Domateslerin üstünden bir kapak kesin, içini oyup çıkarın ve ayrı bir tabakta saklayın.
Pirinci yıkayın, nişastasından arındırın ve süzülmeye bırakın.
200 ml zeytinyağını tavada ısıtın. Dolmalık fıstığı koyup kavurduktan sonra taze soğanı ekleyin. Tekrar hafifçe kavurun.
Yenibahar, tarçın, tuz, karabiberi tavaya ekleyin ve düşük ateşte birlikte kavurmaya devam edin.
Daha sonra kuş üzümü, zereşk ve pirinci ekleyip karıştırın.
Ayırdığınız domateslerin içlerini küp küp doğrayın ve karışıma ekleyin.
Domateslerin suyu varsa su eklemeden, yoksa biraz sebze suyu ekleyerek bu karışımı yarı pişirin.
Soğuduktan sonra karışıma taze fesleğen ve reyhanı ekleyerek karıştırın.
Domatesleri hazırladığınız karışımla sıkı olmayacak şekilde doldurun ve tencereye dizin.
Üzerlerine 40 ml zeytinyağı, kuru reyhan, tuz ve karabiber gezdirin.
Domateslerin tabanından bir parmak geçecek kadar su koyun.
Domateslerin kapaklarını kapatın. Orta ateşte başlayıp kısık ateşte 25 dakika pişirmeye devam edin.
Soğuttuktan sonra servis edin.
Not: Geleneksel olarak Akdeniz mutfağında zeytinyağlı yemekler soğuk servis edilir. Domates dolmalarını pişirdikten sonra buzdolabına koymadan önce soğumalarını bekleyin. Bu yemek en iyi pişirildikten bir gün sonra servis edilir. Servis etmeden önce üzerine zeytinyağı gezdirin. Amerika kıtasının kıymetli hediyesi domates, kırmızı hallerinden önce yeşil rengiyle Osmanlı sofralarına girer. Yeşil domates yemeği, turşusu ve kavurması kadar elbet dolması da bilinirdi İstanbul mutfağında. Şefimizin kendi yorumunu kattığı bu özgün tarifte eskiden Osmanlı mutfağında çok kullanılan amberbaris yani zereşk dolmaya farklı bir lezzet veriyor.
|
Yeşil Domates Dolması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175479
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2023
153 defa indirildi / yazdırıldı
|
8-9 adet yeşil domates
300 gr. kıyma
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Karıştırma kabına kıyma, küp kesilmiş soğan, sarımsak, salça, pirinç ve baharatları ekliyoruz. Domateslerin içlerini oyuyoruz. Kıymalı harç ile dolduruyoruz. Tavada çok az yağ ile arkalı önlü kızartıp tencereye diziyoruz. Zeytinyağı ilavesi ile pişiriyoruz.
|
|