|
|
Yunan Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39305
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2009
2,368 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.lezzetsirri.com
Çok eski bir tarihi olan Yunanlıların yeme alışkanlıkları asırlar boyunca çok değişmiştir. Günümüzdeki alışkanlıklar M.Ö. 5. ve M.S. 2. yüzyıllardaki alışkanlıklar değildir. Yunan mutfak gelenekleri ülkeler arasındaki iletişim ve etkilenişim nedeni ile çok değişmiştir. Örneğin bazı dönemlerde pazarlarda kimi baharatlar bulunmakta ve bunlar Yunan Mutfağı'nda çok kullanılmaktaydı. Bazı dönemlerde ise bu baharatlara ulaşılması zorlaşınca Yunanlılar kendi ülkelerinde bulunan baharatlara yönelerek ellerindekilerle yemeklerini yaptılar. Eski Yunanistan'da zencefil ve kişniş çok kullanılırdı. Bu baharatlar Doğu'dan gelirdi. O zamanlar Doğu ile ticaret çok önemli idi.
Yunan Mutfağı'nın dayandığı besin maddeleri de zaman içinde değişikliğe uğramıştır. Ayrıca orta sınıf ile üst sınıf arasındaki yemek alışkanlıklarını da birbirinden ayırmak gerekir. Mutfak kişilerin sosyo-ekonomik koşulları ile doğrudan ilişkili olduğundan, bu alışkanlıklar kişinin ait olduğu sosyo-ekonomik sınıfı da belirler.
Ortaçağ'da halk arasında en yaygın yemek kurutulmuş balıkla yapılan bir çeşit Pita'dır. Ayrıca balık Yunan halkının vazgeçemediği klasik bir besindir, Sebzeler Yunan Mutfağı'nda çok önemli rol oynar, ama et yalnızca belli özel günlerin yemeğidir. Bu durum Ortaçağ'da da aynıydı. Fakir halk daha çok sebze yemekleri, bakliyat ve ekmek yerdi. Et, özel günlerin yemeği olarak düşünülürdü.
Yunan Mutfağında ekmeğin de rolü büyüktür. Yunanistan'da çok ekmek çeşidi vardrr. Tabii günümüzde Avrupa'nın etkisi ile değişik az yağlı ve daha sağlıklı olan siyah ekmek çeşitleri de yapılmaktadır.
Yunanlılar sabah kahvaltısını pek sevmez. Sabahları bir kahve içip ya bir meyve ya da biraz peynir ekmek yerler. Ama Avrupa etkisi ile kahvaltı Yunanlılarda da gittikçe önem kazanmaya başlamıştır. Çay ve bal da kahvaltıda artık yeri olan içecekler ve yiyecekler arasına girmiştir. Yunan ailesinin ana yemeği öğle yemeğidir. Günümüzde değişen toplum şartlarında kadının çalışma hayatına girmesi ile bu geleneğe daha az uyulmaktadır. Ama yine de öğle yemeği hala çok önemlidir. Özellikle cumartesi ve pazar öğle yemekleri aile fertlerini bir araya toplar. Yunanlılar akşam yemeğini fazla önemsemezler. Bunun bir nedeni de akşam dışarı çıkmayı sevmeleridir. Yunanlılar akşamları dışan çıkıp aile ve arkadaşları ile yemek yemeyi adeta gelenek haline getirmişlerdir. Bu alışkanlık toplumun hemen her kesiminde yaygındır. Yunanlılar öğle yemeğinde genellikle bir Pita çeşidi daha sonra da limon ve yumurta ile hazırlanan ekşi ama lezzetli bir sosla pişirilen, et veya balık ve sebze ile hazırlanan klasik bir yemek yerler. Özel günlerde veya pazar günleri ise fırında kuzu veya çeşitli et dolmaları tüketirler. Bu et dolmaları zencefilli ve bademlidir. Aynca domates, biber dolması gibi sebze dolmaları da yaparlar. Dolmanın çok eski bir tarihi vardır. M.Ö. 4. ve 5. yüzyıllarda birçok yazar eserinde değişik dolmalardan hatta midye dolmasından bile söz etmektedir. Yunanlılar tatlıya bayılır. Yemek ve tatlılarında kuru üzüm, kuru incir, badem, zencefil, safran ve portakal kullanırlar. Yukarıda sözünü ettiğimiz Pita tatlı yapmakta da kullanılır. En lezzetli tatlılarından biri antik çağdan gelen bir nevi sütlü börektir. Antik çağdan bu yana tüm Akdeniz Ülkelerinde yapılan baklava ve kadayıf da Yunanlıların en sevdikleri ve sık yaptıkları en eski tatlılardandır.
Yunan Mutfağı bölgeler arası farklılıklar gösterir. Örneğin Makedonya ve Peleponez Mutfaklarının hem ortak hem de farklı yanları vardır Her iki mutfakta da bol miktarda balık kullanılır. Adalarda da çok ve çeşidi balık vardır ve çok da tüketilir.
Yunanistan'da balık olmasına rağmen, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanistan'da et, birçok besin maddesinin yerini aldı. Şimdi ise eskiye dönüş başlayarak, Avrupa'nın da etkisi ile Eski ve Ortaçağ yemekleri tekrar yapılarak, eski ağız tatlarının bulunmasına çalışılmaktadır.
Yunanistan'da değişik ve lezzetli zeytinler vardır. Zeytinyağı üretiminde de dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Yunan Mutfağı'nda yemeklerde daha çok zeytinyağı kullanılır. Tereyağı ve margarin ülke mutfağına ancak 2. Dünya Savaşı'ndan sonra girmiştir.
Yunan Mutfağı tüm Akdeniz Mutfağı gibi zeytinyağı, balık ve çok sebze tüketen bir mutfak olduğu için çok lezzetli aynı zamanda da çok sağlıklı bir mutfaktır.
|
Yunanistan Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40819
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2009
2,099 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kültür ve Turizm Bakanlığı
"Balık Ülkesi" diyebiliriz Yunanistan'a.Balık, Yunanistan için temel besindir.Akdeniz ürünlerinden incir, üzüm, portakal ve zeytin bolca yetişen ürünlerdir. Zeytinyağlı yiyeceklerin çok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır. Mutfaklarında her türlü yiyecek bulunur.
Bizdeki gibi etli kuru fasulye, çok sevdikleri bir yemektir. Daha sonra makarna çok yerler. Fırında makarna yaparlar. Bizim yemek türlerimizin çoğuna da sahip çıkmışlardır. Tatlılarımız, etli yemeklerimiz, kebaplarımıza, zeytinyağlı yemeklerimize onlar da sahip çıkarak dünyaya tanıtmaktadırlar. Zeytinyağlı yemekler, Yunan mutfağının temel özelliğidir.
Musakka, güveç, her türlü çorba da yaygın yiyecekler arasındadır.Ekmeği az, fakat yemeği çok yerler.Peynir ve patates kızartması da sofralarında sürekli olarak yer alır. Yemekten sonra Türk kahvesi içerler. Salatalarında genellikle radika ve selino adı verilen otlar kullanılır. Öğle yemeğinde yumurta da bulunur. Yeşil soğan, börek, dolma akşam yemeklerinde sıkça yenir. Yemeklerde bol baharat kullanırlar.
|
Yunanistan Mutfağı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110593
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2015
1,369 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Eskiden Yunanistan'da otlakların olmayışı hayvan yetiştirmede, arazilerin kayalıklı oluşu ise sebze ve meyve tarımında zorluklara neden olmuştur. Bu devirlerde daha çok zeytin, üzüm ve incir yetiştirilmekte, sınırlı sayıda büyükbaş hayvan beslenmekteydi. Süt ve peynir için ise keçi yetiştirilmekteydi. M.Ö. 650'lerde yiyecek üretimi çok düşük düzeylerde yapılabiliyordu. Tarla açmak için kesilen ağaçlar toprağın verimini düşürdü ve erozyona neden oldu. M.Ö. 625'1 erde para kavramı alış-verişe girince, durum değişti ve zeytinyağı ve üzüm karşılığı pek çok yiyeceği sağlama imkanı buldular. Bu gelişmeler karşısında herkes zeytin ağacı dikmeye başlayınca diğer ağaçları sökmeye başladılar. Zeytin ağaçlarının kökleri toprağa çok gömüldüğü için üstte kalan toprak tabakasının kurumasına ve kıraçlaşmasına neden oldu.
Bugün bile Yunanistan'da tarla tarımı yapılan alanların oranı, bütün toprakların yaklaşık % 27'si kadardır. Günümüzde de Yunanistan'ın en önemli ürünleri incir, üzüm, portakal ve zeytindir. Hayvancılık daha önceden olduğu gibi otlakların azlığı nedeniyle çok sınırlıdır. Bunun yanı sıra balıkçılık çok yaygındır. Balık Yunanistan için temel besin maddesidir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak özellikle ekonomik düzeyi yüksek kesimlerin mutfağında her türlü yiyecek yer alabilmektedir.
Bizde olduğu gibi Yunanistan mutfağında da en ünlü yemek etli kuru fasulyedir. Ayrıca Yunanlılar makarnayı da çok tüketirler. Makama türleri arasında en yaygın hazırlanan beşomel soslu fırın makamadır. Musakka (patiço), güveç ve her türlü çorba Yunan mutfağında yer almaktadır. Zeytinyağının çok olmasına bağlı olarak pek çok zeytinyağlı yemek türü vardır.
Tahıl tarımının yetersizliğine bağlı olarak, Yunanlılar genellikle az ekmek, çok yemek tüketme eğilimindedirler. Hatta, ister evde ister lokanta da olsun masaya sadece iki parça ekmek konur. Ancak istenirse tekrar ekmek verilir. Yunanistan da sofralarda peynir ve patates kızartması eksik olmayan yiyeceklerdir.
Yunanistan da aşırı acılı ve salçalı yemekler oldukça az tüketilmektedir. Salatalarda genellikle radika ve selino adı verilen otlar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
Yunanistan da yemeklerden sonra Türk kahvesi içme alışkanlığı vardır.
|
Yunan Mutfağı |
|
adda
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.03.2016
Mesajlar: 70 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc119538
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2016
734 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nergis Kılıç
Binlerce yıllık zengin bir geçmişin şekillendirdiği bir coğrafyada yer alan Yunanistan için Balık Ülkesi denilebilir. Temel besin maddesinin balık olduğu ülke, diğer Akdeniz ürünleri açısından da çok zengindir. İncir, üzüm, portakal ve zeytin Yunanistanda çok bol yetişir. Doğal olarak Yunan yemekleri de zeytinyağlı yemeklerdir. Dünyaca ünlü Kalamata zeytini Yunanistanda yetişir.
Yüzyıllarca Türk egemenliğinde kalan Yunanistan, Türk Mutfak Kültüründen oldukça fazla etkilenmiş, hatta pek çok Türk yemeğini de kendine mâl etmekten kaçınmamıştır. Bugün Yunan Mutfağında sayısız Türk yemeği mevcuttur.
Tzatziki(cacık), patlıcan salatası, patlıcan musakka, etli kuru fasulye, biber dolması, baklava bunlardan bazılarıdır. Yunanistanın Türk yemeklerine sahip çıkarak onları dünyaya Yunan Mutfağının ürünleri gibi tanıtması, Türk Mutfağı için büyük kayıptır. Bu konuda harekete geçilmezse, Türk Mutfağı en özlü örneklerini bile sahiplenmekten aciz kalacaktır.
Akdeniz otları ve baharatlarının da yemeklerinde bolca yer aldığı Yunan Mutfağı, en sağlıklı örneklerini Ege Adaları çevresinde barındırmaktadır.
|
|
Yunan Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|