|
Zahter Salatası (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc45498
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2009
3,598 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
250 gr. zahter
1 çay kaşığı nar ekşisi
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça veya toz biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Zahterin taze yaprakları alınır, yıkanır. Doğranıp acı suyu çıksın diye tuzla ovulur. Tekrar yıkanır. Soğan ince doğranıp zaterle ovulur. Biber, nar ekşisi, maydanoz ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır.
|
Zahter Salatası |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc51701
Gönderme Tarihi: 17.May.2010
3,916 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Özenle seçilmiş taze veya salamura zahter, bildik yeşil taze soğan, maydanoz, domates ile karıştırılır. Zahterin taze olanı fazla bekletilmemeli zira çabuk kuruyabilir. Nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırılan bu salata vazgeçilmez bir lezzettir. Üzerine arzu edilirse Antakya’nın yeşil zeytini ayıklanmış olarak ilave edilebilir.
Fotoğraf "Baho" tarafından gönderildi. 06.11.2015
|
Zahter Salatası (Hatay) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104511
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2015
3,905 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
Bir tutam zahter
1 baş Soğan (taze veya kuru)
Yarım bağ Maydanoz
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Taze zahter iyice yıkanarak temizlenir. İnce ince doğranır ve tuz ile ovularak yeniden yıkanır ve suyu süzülür. İçine küçük doğranmış taze veya kuru soğan, maydanoz, domates ve zey..nyağı eklenerek karıştırılır. İsteyenler nar ekşisi de ekleyebilir. Tuz serpilir. Zahterin olmadığımevsimler için salamura zahter hazırlanır. Taze zahter iyice temizlenip yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Geniş bir tepside zeytinyağı ve az tuz ile karıştırılır. Cam kavanozlara konularak üzerine zeytinyağı eklenir. Böylece kış mevsiminde yine salatası yapılarak tüketilebilinir.
Not: Kış ayları için taze zahter güneşte kurutulur. Salataya konulmadan önce hafif haşlanıp suyu süzülerek kullanılır.
|
Zahter Salatası (Hatay) |
|
bambucu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2019
Mesajlar: 49 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc144813
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2019
808 defa indirildi / yazdırıldı
|
30 gram zahter (kekik)
3 dal maydanoz
1 dal taze soğan
1 diş sarımsak
Yarım tatlı kaşığı pul biber
Nar ekşisi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Ceviz
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın.
Üstlerine biraz tuz serpip 2-3 dakika ovarak acı sularının çıkmasını sağlayın.
Zahterleri yıkayıp bir kaba alın.
İçine maydanoz, taze soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.
Üzerine pul biber, zeytinyağı ve nar ekşisini ilave edin.
Elinizle 5 dakika kadar daha oyun.
Son olarak üzerine dövülmüş cevizi serpin. Salatanız hazır.
|
Zahter Salatası (Hatay) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160247
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2021
330 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kekik otunun çekilmeden önceki hali olarak bilinen zahter, Hatay'ın bu mükemmel salatasını ortaya çıkarıyor. Maydanoz, soğan, nar ekşisi, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla harmanlanıp yeniyor.
|
Zahter Salatası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178069
Gönderme Tarihi: 05.Haz.2024
199 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aslı Çinkılıç
1 demet zahter (taze bulamayanlar, kavanozda salamurasını temin edebilir)
1,5 demet maydanoz
3 dal taze soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
2 adet domates
1 çay bardağı (15/20 adet) yeşil Halhalı Zeytini
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Arzuya göre 1 tatlı kaşığı biber salçası
Taze zahter kullanılacaksa zahterler saplarından ayıklanıp yıkanır.
Üzerine bolca tuz serpilir ve 7-8 dakika yoğurulur. Böylece acı suyunu atmış olacak.
Bol suyla yıkanıp süzülür.
Taze soğan ve maydanoz ince ince doğranır. Zahtere eklenir.
Domatesler küçük küpler olacak şekilde doğranıp salataya eklenir.
Zeytinler, çekirdekleri çıkarılıp dörde bölünerek salataya eklenir.
Zeytinyağının içine çok ince kesilip ezilen sarımsaklar ve nar ekşisi ilave edilip karıştırılır. Bu sos salataya eşit olarak gezdirilir, tüm malzeme harmanlanır.
Not: Eğer acı tercih edilirse sosun içine 1 tatlı kaşığı biber salçası karıştırılabilir.
|
Hatay Usulü Zahter Salatası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179205
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2024
172 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 demet taze zahter (dağ kekiği)
2 adet domates
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
1 çay bardağı nar ekşisi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
İsteğe bağlı: birkaç dal taze nane veya maydanoz
Zahteri iyice yıkayın ve fazla suyun süzülmesi için bir süzgeçte bekletin. Daha sonra zahterleri ince ince doğrayın.
Domatesleri, salatalığı ve kırmızı soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin.
Geniş bir salata kasesine doğradığınız zahter, domates, salatalık ve kırmızı soğanı ekleyin. Üzerine nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu, tuz, sumak ve pul biberi ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice karıştırarak salatayı servis tabağına alın. İsteğe bağlı olarak üzerine taze nane veya maydanoz ekleyebilirsiniz.
|
|