|
Zencefil |
|
doğan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.11.2007
Mesajlar: 68 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc27238
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2008
2,399 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mustafa Özer, Doğal Beslenme Sağlık Rehberi
Zencefil; Tropikal iklimlerde yetişen 1 metre kadar boy yapabilen, zambak gibi güzel çiçekleri olan bir süs bitkisi ve şifalı bitkidir. Evimizde saksılarda yetiştirebiliriz. Zencefilin kökü patates gibidir. Kökle-l ri çıkartılarak Hindistan, Pakistan ve Çin'de taze olarak satılmakta ve yenmektedir. Bizim gibi ülkelerde toz ve kuru kök olarak satılmaktadır. Şifa Sofrası Kitabı'nda kış hastalıklarına yönelik zencefil çorbası tarifi vermiştik. Fakat zencefile alışkın olmayan ve kendisini bilgin olarak tanıtan bazıları bu yemekleri yiyen ölür gibi bize şikayette bulundular. Biz de İngiltere lisansı ile üretilen zencefil reçelini yazmak istedik, ingiltere lisansı olunca itiraz almayız diye düşündük. Gıdalar alışmaya bağlıdır. Birisinin çok sevdiği gıdayı, yemeyi bir başkası sevmeyebilir. Bunda yöresel damak zevki önemlidir.
Zencefil; Safra akışını düzenler, hafızayı kuvvetlendirir, romatizmaya, ses kısıklığına faydalıdır. İştah açıcı, gaz ve idrar söktürücü özellikleri vardır. Karaciğeri ve mideyi kuvvetlendirip hazmı kolaylaştırır.
|
Zencefil |
|
rapsodi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.10.2007
Mesajlar: 93 Şehir: Karaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc18933
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2007
2,331 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler üretmesini sağlar. Kan sulandığı için vücutta daha serbest akar, beyin oksijenle beslenir.
|
Zencefil |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18680
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2007
2,407 defa indirildi / yazdırıldı
|
Batı Hint Adaları, Güney Asya, Hindistan ve Çin'de yetişen bir bitkinin yumru kökü olan zencefil, baharat olarak özellikle toz halinde tatlılar, kekler ve bisküvilerde, ayrıca değişik bir tad vermesi için bazı gazozların hazırlanmasında kullanılır. Patates, soğan çorbalarına, kuru fasulye yemeklerine ilave edilir. Tatlılara da ayrı bir lezzet verir.
|
Zencefil |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc14866
Gönderme Tarihi: 25.May.2007
3,050 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zencefilgiller'den sıcak bölgelerde yetişen, güzel kokulu bir bitkidir (zingiber officinale). Genellikle Güney Asya. Orta Amerika ve Brezilya'da yetişmektedir. Bunun ıtırlı köksaplarının kurutularak toz durumuna getirilmesiyle baharat elde edildiği gibi bu köksaplardan hekimlikte kullanılan bir tür yağ da çıkarılmaktadır. Daha çok şerbet yapımında kullanılmaktadır. Uzak Doğu ülkelerinde çay, kahve, ıhlamur gibi içeceklere de zencefil katılır. Zencefil «beyaz» ve «esmer» olarak iki türlüdür. Köksaplar kurutulurken kabuklarından ayrılmazsa elde edilen zencefil esmer olur. Kabuğu ayıklanan köksaplardan elde edilen zencefil ise be yaz olur.
|
|