|
|
Zencefil |
|
kıtır
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.01.2010
Mesajlar: 34 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc46658
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2010
2,888 defa indirildi / yazdırıldı
|
Banu Öztürk
Zencefil çok uzun yüzyıllardır bilinen ve yaygın kullanılan bir bitkidir. Çin ve Hindistan'da zencefil kullanımının 2000 yıla yakın bir geçmişi vardır ve bu ülkelerin beslenme kültüründe köklü bir şekilde yer edinmiştir.
Zencefil pek çok hastalığa iyi gelen bir bitkidir. Bazı durumlarda ilacı aratmaz. Neredeyse tek başına yeterlidir. Bazı ağır hastalıklarda ise mevcut tedavinin en büyük destekçilerinden birisidir. 1980'li yılların ünlü şarkısını hatırlıyor musunuz? "Nane, limon kabuğu, bir tutam zencefil" diye devam edip o yılların bütün çocuklarının diline takılan şarkıyı... Barış Manço, hastalıklara karşı korunmak için öğütlerde bulunuyordu. Öğütlediklerinden birisi de zencefildi. Zencefil ismi, pek çoğumuzun aklına ta o yıllarda kazındı ancak zencefili yeterince tanıyor ve bu yararlı bitkiyi yeterince değerlendiriyor muyuz? isterseniz gelin bu şifa bitkisini biraz daha yakından tanıyalım.
Nerelerde Yetişir?
Zencefil, aslında tropikal iklimde yetişen bir bitkidir. Kökleri düğümler şeklinde yetişen zencefil, yumru köklü ve sarımtrak renktedir. Zencefil çok uzun yüzyıllardır bilinen ve yaygın kullanılan bir bitkidir. Çin ve Hindistan'da zencefil kullanımının 2000 yıla yakın bir geçmişi vardır ve bu ülkelerin beslenme kültüründe köklü bir şekilde yer edinmiştir. Asya'da ise 4400 yıldır kullanılan bir baharattır. Ünü yavaş yavaş yayılan zencefil, tüm dünyada çokça aranan ve kullanılan bir bitki haline gelmiştir. Türkiye'de zencefil yetiştirme denemeleri yapılmakla beraber, ülkemizin iklimi zencefilin yetişmesin uygun olmadığından bu denemeler çok sınırlı kalmakta ve çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Zencefilin yaygın olarak yetiştiği yerlerin başında ise Çin gelir. Çin'i, Hindistan, Vietnam, Endonezya, Japonya gibi ülkeler takip eder.
Zencefil Nasıl Görünür?
Zencefil ilk bakışta pek de albenisi olan bir bitki değildir. Yumru şeklinde birbirine geçmiş yuvarlaklardan oluşan bir kökü vardır. Bu kökün üzerinde suda yayılan dalgalara benzer şekilde yayılmış çizgiler bulunur. Bitkinin gövdesi de birbiri ile iç içe geçmiş yivli bir yapıya sahiptir. Gövdeden çıkan yapraklar ilk çıktığında küçük ok biçimli iken, büyüdükçe gövdeden ayrılarak yaprak görünümü kazanır. Zencefil çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri beyaz, sarımtrak, karışık yeşil ve nadiren de pembedir.
Zencefilde Hangi Maddeler Bulunur?
Zencefil B ve C grubu vitaminlerin yanı sıra nişasta, kalsiyum gibi besleyici ve yararlı maddeleri içerir. Ancak zencefile asıl etkisini veren, yapısında bulunan fe- | nol bileşikleri ve uçucu yağlardır. Taze zencefil etken maddeler bakımından daha zengindir. Taze zencefil: %80 su, %2 protein, %1 yağ, %12 nişasta, kalsiyum, demir, fosfor, B ve C vitaminleri içerir. Kuru zencefilin su oranı ise sadece %10'dur.
Zencefilin Yararları
Zencefilin yararlan saymakla bitmez.
ilk olarak yararlarının bir kısmını şöyle sayabiliriz:
iştah açıcıdır.
Mide bulantılarını giderir.
Mide ağrılarına ve hazımsızlığa iyi gelir.
Solunum yollarını açar.
Antiseptik özelliği sayesinde kanın temiz kalmasını sağlar.
İyi bir antioksidandır, oksitleri temizleyerek dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Kalp ritmini düzene sokar.
Romatizmaya ve romatizmal hastalıklara iyi gelir.
Kandaki kolesterolü düşürür.
Uykuyu rahatlatır.
Baş ağrısına iyi gelir.
Kanı akışkan hâle getirerek kalbin daha kolay çalışmasına yardımcı olur
Son yıllarda zencefilin kanser tedavisinde de önemli bir yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Pek çok hekim, standart kanser tedavisinin yanı sıra zencefil kullanmanın hastalığın tedavisinde önemli bir yan tedavi olduğu konusunda uzlaşma sağlamıştır.
Zencefilin en çok bilinen yaran ise soğuk algınlığına iyi geliyor olmasıdır. Grip ve nezle gibi hastalıkların sıklıkla görüldüğü bu kış mevsiminde zencefili sıkça tüketmek hastalığa karşı korunmamızda ve hasta olduktan sonra da tedavide çok işe yarayacaktır.
Zencefili Nasıl Kullanabiliriz?
Kış sabahlarında bir kaşık bala, toz hâlinde zencefil ekleyip yutabilirsiniz. Bu sizi soğuk algınlığının etkilerinden koruyacaktır. Bunun yanı sıra zencefil çeşitli çaylarla birlikte de tüketilebilmektedir. Fincanınıza koyduğunuz çayda zencefili bir süre bekletmek bunun için yeterlidir. Zencefili, tatlı, pasta, yemek gibi yiyeceklere karıştırarak da tüketebileceğiniz gibi toz hâlindeki zencefili 1 gramlık dozlar hâlinde doğrudan da alabilirsiniz. Bu yöntem özellikle hamileler için tercih edilebilir bir yöntemdir. Unutmayın, yaş ve taze zencefili tüketmek her zaman daha yararlıdır.
Zencefilin bütün yararlarına rağmen kullanırken dikkat edilmesi gereken şeyler de vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 2 yaşın altındaki çocuklarda asla zencefil kullanılmamasıdır. 2 yaş altındaki çocukların zencefil kullanması yarar değil zarar getirir. 2 yaş üstündeki çocuklarda ise yetişkinlerin aldığı dozun maksimum üçte biri kullanılmalıdır. 70 kg ve üstü yetişkin kilosu olarak kabul edilmektedir. Yetişkinler ise günde 4 gramdan fazla zencefil tüketmemeli, hazırladıkları zencefili ise bir defada değil günün değişik saatlerinde kullanmalıdır. Bu konuda ideal olan zencefili 2-3 kerede tüketmektir.
Zencefil Kışın Aile Dostunuz
Kış günlerinde kendinizi ve ailenizi hastalıklardan korumakta zencefil başlıca yardımcınız olacak. Hani nasıl diyordu şarkıda? Bir tutam zencefil, aman ha ha ha ha, ha bin derde deva geliyor...
|
Zencefil |
|
çelik çomak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.04.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc136511
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2018
541 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zencefil uzak doğu ülkelerinde yemeklerden, çaylara, kurabiyelere, keklere kadar bir çok ürüne katkı maddesi olarak kullanılıyor. Ülkemizde genelde çay için satın alınıp tüketiliyor. Bazı kişiler acı olarak nitelendirsede, rahatlatıcı bir tadının olduğu söylenebilir. Çayını içmekle kalmayıp, demlediğiniz zencefilleri yiyebilirsiniz de. İçtiğiniz bir bardak normal çayın içine, ince bir dilim zencefili dilimleyip deneyebilirsiniz.
Zencefil, miğde bulantısı/hazımsızlığı, baş dönmesi, eklem iltihaplanmaları, kolik hastalığı, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğu bilinmektedir. Taze zencefil; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içermektedir.
Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar.
Kanın yapısını daha akışkan hale getirir (ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir), kalp ritminin düzene girmesini sağlar.
İştah açıcıdır, mideyi düzenler, mide bulantılarını giderir, mide ağrılarında ve hazıksızlıkta iyi bir seçimdir.
Barsaklarda biriken ve atılamayan gazların atılmasını kolaylaştırır.
İyi bir antioksidandır, oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Solunum yollarını açar, vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir, özellikle romatizmal hastalıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
Baş ağrılarını giderici özelliği vardır, uykuyu rahatlatır. -Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür.
Çay yapımında kullandığınız bitkileri, aromaları tükenene kadar, bir kaç defa demleyerek tüketebilirsiniz.
|
Zencefil |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175657
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2023
157 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zencefil, 'Zingiber officinale' adıyla bilinen bir bitki türüdür ve özellikle Güneydoğu Asya kökenlidir. Zencefil, baharat olarak kullanılan ve aynı zamanda çeşitli sağlık faydalarıyla da bilinen bir bitkidir. Yemeklere tat ve aroma katmak için kullanılabildiği gibi, geleneksel tıpta da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Zencefil, binlerce yıldır Asya kökenli geleneksel tıpta kullanılan ve çeşitli sağlık faydaları ile ilişkilendirilen bir bitkidir. Zencefil, ufak bir bambuya benzeyen bol sulu bir bitkinin kökü. İnsanlık tarihinde 3000 yıldan uzun bir süredir bilinip kullanılıyor. Tarih boyunca Asurlulardan Babillilere, Mısırlılardan Romalılara pek çok farklı uygarlığın mutfağında kullanılan bir baharat olmuş. Çin'in güney bölgelerinde ve Hindistan'da yetişiyor. Asya mutfağında, kuru baharat karışımlarından sonra en yaygın kullanımı olan baharat.
Asya ülkelerinde çoğunlukla taze olarak tüketiliyor. Orta Doğu ve Avrupa'ya kervan yollarıyla ulaştığında kuru kökler halinde olduğu için, buralarda zencefili kuru olarak kullanma geleneği yaygınlaşmış. Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor. Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor. Kurutulmuş zencefil kök olarak ya da öğütülmüş toz şeklinde baharatçılardan temin edilebilir. Satın alırken kalitesine dikkat edin. Düşük kaliteli zencefilin tadı çok keskin, dokusu fazla lifli olur. Kaliteli bir zencefilde ise limonsu notalar kolaylıkla hissedilir. Kökleri evde öğütmeniz biraz zor olabilir. Dolayısıyla tercihen öğütülmüş, toz şeklinde ve kısa sürede tüketebileceğiniz az miktarlarda satın alın. Bitki çayı gibi kaynatarak kullanacağınız durumlarda ise kök zencefili tercih edebilirsiniz. Hava almayan cam kavanozlarda kurutulmuş kök zencefili en az 2 yıl boyunca saklayabilirsiniz.
|
|
Zencefil Tarifleri Diğer Konular
|
|