|
Urfa Zerdesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177697
Gönderme Tarihi: 11.May.2024
152 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı pirinç
2 veya 2,5 su bardağı toz şeker
1 tutam haspir çiçeği
1 kahve fincanı gül suyu veya 1 damla gül yağı
Tencereyi ocağa alın.
Pirincin çeşidine göre 4-5 su bardağı su ilave edip kaynatın.
Su kaynayınca pirinci yıkayıp ekleyin.
Şekeri de ilave edip kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin.
Haspir çiçeğini bir kaseye alın. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip eritin ve kaynatın.
Bitkinin rengi suya çıkınca süzün ve suyunu tencereye aktarın.
Tatlınız orta yoğunlukta bir kıvama ulaşınca gül suyu veya gül yağını ilave edin.
Kaselere paylaştırıp soğutun.
|
Zerde (Şanlıurfa) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 612 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc175879
Gönderme Tarihi: 08.Oca.2024
316 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı haspir (yoksa zerdeçal)
1 çay bardağı gülsuyu
Pirinç yıkanır, 8 su bardağı su ile ateşe oturtulur.
Biraz ısınınca şeker ilave edilir, biraz kaynatılır.
İçine haspir ya da zerdeçal ile gül suyu ilave edilir.
Biraz daha kaynatılarak ateşten alınır, kaselere dökülür.
Soğuduktan sonra üzeri süslenerek servis edilir.
|
Zerde |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170207
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2023
286 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı aspir çiçeği
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı Dr. Oetker Mısır Nişastası
4 su bardağı su
3 yemek kaşığı çam fıstığı
Pirinci yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı suyu ekleyin ve orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve arada karıştırarak 15 dakika pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Aspir çiçeğini bir cezveye alıp üzerine 1 su bardağı suyu ilave edin ve kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca 3 dakika daha pişirmeye devam edin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Süzgeç ile süzüp suyunu kullanmak üzere ayırın.
Kuş üzümünü 2-3 kez yıkayıp suyunu iyice süzün.
Toz şeker, mısır nişastası, 4 su bardağı su ve süzdüğünüz aspir çiçeği suyunu derin bir kaba alın ve el çırpıcısı veya kaşık ile iyice karıştırın. Bu karışımı tencenin içindeki pişirdiğiniz pirincin üzerine dökün ve 1 dakika daha karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca kuş üzümü ve çam fıstığını ekleyip 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp 15 dakika bekletin ve kaselere paylaştırın. Ilık veya buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.
|
Zerde (Şanlıurfa) |
|
Nur Ata
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2017
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc126897
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2017
1,897 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Pirinç - 15 gr.
Toz şeker - 150 gr.
Su - 13 cl.
Haspir çiçeği (Safran) - 2 gr.
Gül suyu - 2 cl.
Pirinçler iyice yıkanıp süzülerek tencereye konulduktan sonra üzerine su eklenerek iyice eriyinceye kadar kaynatılır. Kaynar kaynamaz şeker boyası ve şeker dökülerek sütlaç kıvamına gelinceye dek iyice pişirilir. Son olarak gül suyu ve haspir çiçeği de eklenirve biraz daha pişirilir. Sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir.
|
Zerde (Şanlıurfa) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc39129
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2009
3,564 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı şeker
1 tutam has-pir çiçeği
1 damla gül yağı
Pirinç ayıklanıp yıkanır, bir tencereye alınır. İçerisine 5-6 su bardağı su konup pirinçler açılıncaya kadar orta hareketli ateşte karıştırılarak pişirilir.
Tencereye şeker ilave edilip birkaç taşırım kaynatılır.
Haspir çiçeği, gül yağı koyulup biraz daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.
Sıcak veya soğuk olarak ikram edilir
Not: Urfa'da zerde Ramazan bayramı sabahı kuzu içi ve üzlemeli pilavla ikram edilir. Haspir çiçeği bir tülbende konup tencereye sarkıtılmalıdır.
ML® Zerde (görsel)
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 21.12.2023
|
|