Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Zeytinyağı Hakkında (8 adet - 131,090 defa bakıldı)

Zeytinyağı Hakkında


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Zeytinyağı Hakkında

benian
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 03.12.2009
Mesajlar: 20
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc44205
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2009
2,142 defa indirildi / yazdırıldı




Medeniyet tarihi zeytinyağla başlar desek, yalan olmaz. Nuh Peygamber tufanın bittiğini, karaya yaklaştığını, bir güvercinin ağzındaki zeytin dalından anlamıştı. İşte o günden beri zeytin dalı sulh ve sükûnetin simgesi oldu. Elimizdeki yazılı belgeler, günümüzden 6000 yıl kadar önce Mısır kralı zamanında zeytinyağı üretildiğini yazıyor. Dünya medeniyeti zeytin yetiştirilen, zeytinyağı üretilen ülkelerde yeşerdi.
Her yörenin zeytininden, kendine has rahiyasi, tadı, rengi olan değişik zeytinyağı üretilir. Üretilen bu yağ, bölgenin ismiyle anılır ve aranır.
Her bitkisel yağda olduğu gibi zeytinyağı da, natürel ve rafine olmak üzere iki türlü üretilir. İsminden de anlaşılacağı gibi natürel yağlar hiçbir kimyasal işlem görmeden, doğrudan soğuk sıkmayla elde edilen yağlardır. En kıymetli zeytinyağı da bu sıkma işlemi sırasında ilk ağızda gelen yağdır. Rengi yeşile kaçan açık sarı kehribardır. Bu yağa "Sızma" adı verilir. Çiğ kullanılır. Rafine yağlar ise kimyasal işlemler sonucu fabrikalarda üretilir.
Natürel yağlar çiğ olarak yemek ve salatalarda, rafine yağlar ise daha çok yemek pişirmekte kullanılmalıdır.
Zeytinyağı tüketimi, kolesterol yapar korkusuyla geçtiğimiz yıllarda bütün dünyada azalmıştı. Son yapılan araştırmalar bu düşüncenin yanlışlığını ortaya koydu. Zeytinyağı, kandaki kötü kolesterolü azaltıcı, "İyi" tür kolesterolü çoğaltıcı etkisi, artık tıp dünyası tarafından biliniyor. Doktorlar kalp ve damar hastalıklarına zeytinyağını öneriyorlar.
Zeytinyağını koyu renk şişelerde, kapalı teneke veya sırlı küplerde, güneş görmeyen, serin yerde saklayınız. Böylece asit derecesi artmadan uzun süre taze olarak saklayabilirsiniz.
Zeytinyağlınızın kıymetini bilelim, zeytinliklerimizi gözümüz gibi koruyalım, üreticilerimizi zeytinyağını soframızdan eksik etmeyerek gönüllendirelim.


Fotoğraf "yemek bahçesi" tarafından gönderildi. 06.09.2015


Zeytin ve Zeytinyağı

Yemek Tarifleri
Robot

Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595
Şehir: Türkiye
Kısa URL: https://ml.md/lc46426
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2010
2,121 defa indirildi / yazdırıldı




Zeytin ağacının insanlık tarihindeki yerini kavrayabilmek için, bundan 39 Bin yıl öncesine uzanmak gerekiyor. Zeytin ağacına ilişkin bugün elimizdeki en eski veri, Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalara dayanıyor. Bu çalışmalarda 39 Bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri ortaya çıkarıldı. Kuzey Afrika’daki Sahra Bölgesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise Milattan Önce 12 Bin yılına ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. Ancak, ilk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmiyor.
Zeytinyağı kültürünü Akdeniz’e yayan Giritliler. Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne, Milattan Önce 4500 yıllarına dek uzandığını gösteriyor. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynadı. Hem de yaklaşık 3000 yıl boyunca. Güçlü ticaret filolarına sahip Giritliler'in gerçekleştirdiği zeytinyağı ticaretinin günümüzdeki en canlı tanıkları, Knossos ve Faistos saraylarının yıkıntıları arasında bulunan 2 metrelik zeytinyağı küpleri. “Pithoï” denilen bu dev küplerle beraber bulunan tabletlerde ise, o günkü zeytinyağı ticaretinin nerelere yapıldığını ve zeytinyağının nerelerde üretildiğine dair bilgiler yer alıyor.
Anadolu...
Aslında, zeytinyağı kültüründe, Anadolu coğrafya olarak hep vardır. Ama ön planda görünen ise Ege’nin karşı yakasıdır. Çünkü, Homeros’un Batı Medeniyeti’ndeki tartışmasız ağırlığından ötürü, zeytinyağı kültürünün merkezine sürekli olarak Antik Yunan yerleştirilir. Ve Helen Medeniyeti’nin sadece Ege’nin karşı kıyısını değil, Anadolu coğrafyasını da kapsadığı unutulur. Milet’in, Efes’in, Foça’nın, Klazomenai’nin (Urla), Erythrai’nin, Assos’un, Anadolu’da olduğu ihmal edilir.


Zeytinyağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc98043
Gönderme Tarihi: 07.May.2014
1,537 defa indirildi / yazdırıldı




Mutfakta her çeşit alanda, temel ya da ek harç yada saklama malzemesi olarak kullanılan besinsel, yağlı ve sıvı bir maddedir. Zeytinden elde edilen zeytinyağı, soğuk yemeklerin yapımında çok kullanılmakta olup, salata soslarına da güzel lezzet veren bir yağ çeşididir.


Zeytinyağı

delidolu
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 09.09.2016
Mesajlar: 26
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc119553
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2016
960 defa indirildi / yazdırıldı




Zeytinin anavatanı Anadolu’dur. Diğer Akdeniz ülkelerine; Yunanistan’a, İtalya’ya, İspanya’ya buradan gitmiş, buralarda gerekli ilgiyi görmüş, geliştirilmiş, Türk coğrafyasında ise ne yazık ki asırlarca ihmal edilmiştir. Değeri çok geç anlaşılmış, ıslahı ve verimliliğine yönelik çalışmalara çok geç başlanmıştır. Oysaki sadece Ayvalık’ta üretilen zeytinyağı bile, toprağının özelliğinden olsa gerek, başka yerlerde üretilenden daha ince ve daha lezzetlidir.
Türkiye, dünyanın zeytin üreticisi ülkeleri arasında yer almaktadır. Zeytin üretiminin yapıldığı yerler ise Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’dir. Zeytin ve zeytinyağının miktarı ve kalitesi açısından Ege Bölgesi başta gelmektedir.
Zeytin üreticisi ülkeler arasında Türkiye, ağaç varlığı açısından 4’üncü, alan açısından da 6’ncı sırada yer almaktadır. Dünya zeytinyağı üretimine katkısı % 8 oranındadır.
FAO verilerine göre, dünya zeytin üretiminde İspanya(%34,4) ilk sırayı alırken, ardından İtalya(%19,4), Yunanistan(%13,5), Türkiye(%8,1), Tunus(%6,5), Fas(%4,3) ve Suriye(%2,8) sıralanmaktadır. AB, 12.586.106 tonla dünya dane zeytin üretiminin % 69,5’ine sahiptir.
Dünyanın özellikle gelişmiş ülkelerinde zeytinyağı ağırlıklı ‘Akdeniz Tipi Beslenme’ yaygınlaşmaktadır. Sağlıklı ve uzun yaşama isteği, bu ülkelerin beslenme politikalarında belirleyici rol oynamaktadır. Akdeniz tipi beslenme tarzının benimsenmesi, zeytinyağı tüketimini de artırmıştır.
Türkiye’de yılda ortalama 130 bin ton civarında zeytinyağı üretilmekte, bunun % 50’si ihraç edilirken, üretilen 200 bin ton sofralık zeytinin ise ancak % 25’i ihraç edilmekte, geri kalanı iç tüketime ayrılmaktadır.
Türkiye zeytin üretiminde Ege Bölgesi %53,9’luk pay ile ilk sıradadır. Yine Ege Bölgesi, Türkiye zeytin alanlarının % 54,6’sına sahiptir.
Ege İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre; 2008-2009 yıllarında 81 ülkeye yaklaşık 20 bin tonluk zeytinyağı ihracatı yapılmıştır. ABD, Kanada, Japonya ve İtalya zeytinyağı ihracatımızda ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.


Zeytinyağı

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172747
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2023
142 defa indirildi / yazdırıldı




Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı

Türkiye dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Türkiye’nin Marmara ve Ege bölgeleri zeytin üretiminde başı çeker. Bunu Akdeniz ve Güneydoğu takip eder. Türkiye’de 122 kadar tescilli zeytin türü yetişmektedir. Zeytin türleri genellikle sofralık ve yağlık olarak sınıflanır.
Yağ oranı fazla olan zeytinler, sofralık olabilse de genellikle yağ sıkımı için kullanılır. Başlıca yağlık zeytinler Ayvalık, Memecik, Domat, Çekişte, Erkence, Gemlik gibi zeytin türleridir. Bölgelere göre tercih edilen farklı zeytin türleri de vardır. Antalya civarındaki Tavşan yüreği, Gaziantep ve Kilis civarında Nizip yağlısı, Eğriburun, Kilis yağlısı, Antakya civarında Halhalı, Saurani, Adana ve Tarsus civarının Sarıulak, Mardin’in Derik gibi yerel zeytin türleri sadece kendi bölgelerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağı türleri ise genellikle rafine Riviera ve Natürel Sızma Zeytinyağı olarak sınıflansa bile, özellikle sızma zeytinyağlarında zeytin türü, bölgesi, hasat zamanı, örneğin erken hasat olması gibi nitelikler tüketiciler tarafından tercih sebebi olan niteliklerdir.


Zeytinyağı Hakkında

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172980
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2023
212 defa indirildi / yazdırıldı




Ünlü tarihçi Homeros’un “sıvı altın” olarak nitelendirdiği zeytinyağı, en değerli besin kaynağıdır. Mitoloji ve botanikteki adı “ölümsüz ağaç” olan zeytin ağacının meyvesinden elde edilen zeytinyağının içinde hiç bir koruyucu katkı maddesi ve kimyasal madde karışımı yoktur. E, A, D, K vitaminlerinin yanı sıra omega-6 ve omega-3 deposudur; güçlü antioksidan özelliğiyle hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı doğal bir ilaçtır. Kemik erimesini engeller ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında etkilidir.
İdrar yolları ve safra kesesi iltihaplarını giderir. Anti-kanserojendir, tansiyonu düşürür ve kolesterolü düzenler.
Ege ve Akdeniz tarzı beslenmenin temelini oluşturan zeytinyağının mutfaktaki lezzetleri saymakla bitmez.
Sızma zeytinyağı gerekli şartlar sağlanarak elde edilmiş ise %100 saftır. Bitkisel yağların hiçbiri bu özelliği taşımaz ve çoğunlukla kimyasal işlemler ve bazı maddelerin katkıları sonucu elde edilir.



Zeytinyağı

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175528
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2023
192 defa indirildi / yazdırıldı




Zeytinyağı insanlığın çok eski dönemlerinden beri beslenme ve birçok alanda kullanılmıştır. Özellikle insan sağlığına olan faydası hem gıda olarak tüketiminde hem de modern tıp içerisinde ve eski dönemlerde bitkisel ilaçların yapımında yer almıştır.
Zeytinyağının kaynağını teşkil eden zeytin ağaçları ile ilgili tarihsel olarak keşfedilmiş en eski veri milattan önce yaklaşık 40 bin yılına dayanmaktadır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde özellikle Giritlilerin ticarette gelişmesi ve zeytin ağacı yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi ile uğraşması, bu bölgelerde ticaretinin yüksek miktarda yapılıp bölge civarlara dağılmasına etken olmuştur.
Tarihte ilk zeytinyağı elde etme yöntemi, uygun taş havuzlar içerisinde ayakla ezilen zeytinlerin daha sonra sıcak su içerisinde bekletilmesi ile yağının alınmasıdır. Bu işlemler tarihi kayıtlarda hep Antik Yunan medeniyetine mal edilmiş olsa da Anadolu ve özellikle Ege'de yine benzer oranda rastlanmaktadır. Ayvalık bölgesinde yetişen zeytin ile Muğla bölgesinde yetişen zeytin arasında farklılıklar olabileceği gibi, daha uzak coğrafya olan İtalya'da yetişen zeytinlerde her ikisinden farklı tat ve koku özelliklerine sahip olmaktadır.
Türkiye bulunduğu coğrafi konum nedeniyle ve sahip olduğu Akdeniz iklimi sayesinde İtalya, İspanya ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleri ile birlikte bu alanda öncü konumdadır.



Zeytinyağı

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178035
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2024
156 defa indirildi / yazdırıldı




Antik tarım bilgini Columella’ya göre zeytin, ağaçların ilkidir.
Bu bilgi, bizi 7.000 yıl öncesine kadar götürür.
Akdeniz bölgesinde yetişen kadim zeytin ağacının “meyvelerinin” toplanıp ezilerek yağ elde edilmesine ilişkin en belirgin izler ise Akdeniz’in orta yerindeki Girit’e (M.Ö. 4500) kadar uzanır.
Zeytinyağı, o günden bu yana Akdeniz mutfağının vazgeçilmezidir.
Zeytinyağı olmasaydı yemekler, özellikle de salatalar bu kadar lezzetli olur muydu bilinmez.







Zeytinyağı Hakkında Tarifleri Diğer Konular



(8 adet Zeytinyağı Hakkında 131,090 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7 8

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort