|
Zeytinyağlı Bamya |
|
agali
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2006
Mesajlar: 31 Şehir: Aliağa/İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc7211
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2006
3,226 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo bamya
yarım kahve fincanı sirke
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 soğan
5-6 diş sarımsak
2 adet domates
Çeyrek limon suyu
tuz
karabiber
Önceleri bamyaları yıkayıp başlarını konik kesin, sirkeli suda 5 dakika bekletip suyunu süzün. Tencereye zeytinyağını alıp küp doğranmış soğanları ve sarımsakları öldürün, domatesleri ekleyin biraz daha kavurun, bamyaları ekleyip, üzerine limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin, üzerine biraz sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Fotoğraf "Altaylı" tarafından gönderildi. 04.10.2015
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
incir çekirdeği
Aşçı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 17 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc101296
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2014
1,880 defa indirildi / yazdırıldı
|
700 gram bamya
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet domates
10 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
1,5 su bardağı su
Tuz
Taze bamyaları yıkayıp çok ince olarak kenarlarını alıp tencereye koyun. Rendelenmiş soğanı bırakıp 2 dakika kavurun. Rendelenmiş domatesleri de üzerine ekleyin ve domatesler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak 5 dakika pişirin. Sarımsak, tuz, zeytinyağı ve şekeri ekleyip kapağı kapalı olarak pişinceye kadar 35-40 dakika pişirin. Az su koyarak pişirilebiliyor. Soğutup servis tabağına alın süsleyip servis yapın.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
yemek bahçesi
Aşçı
Kayıt: 28.08.2015
Mesajlar: 14 Şehir: Yalova |
Kısa URL: https://ml.md/lc111227
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2015
1,645 defa indirildi / yazdırıldı
|
600 gram bamya
3 adet domates
2 adet soğan
3 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
2 limon suyu
Tuz
Bamyaların üst kısımlarını soyup ayıklayın yıkamayın. Tencereye yemeklik doğranmış soğanı yağda kavurun, domatesi, tuzu ilave edin. Biraz pişirin sonra bamyaları yıkayıp ekleyin. Üzerine hemen limon suyu dökün. Sıcak su koyup pişmeye bırakın. Fazla karıştırmadan yumuşayıncaya kadar pişirin
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
darbe
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.07.2016
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc118220
Gönderme Tarihi: 16.Tem.2016
1,634 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pelin Yanık
½ kg bamya
1 adet soğan
1 adet domates
½ çay bardağı sıvı yağ
½ çay bardağı limon suyu
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı salça
Tuz
Bamyaları ayıklayıp sap kısımlarını kesin. Sirkeli ve tuzlu suda bamyaları bekletin. Soğanları ince ince kıyıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Bamyaları yıkayıp süzgeçten geçirin ve kavrulan soğanlara ilave edin. 1-2 dakika kavurduktan sonra domatesleri rendeleyip salçayı da ilave edin. Limon suyunu ekleyip tuz serpin. Bamyaların seviyesi kadar sıcak su ilave edip kapağı kapalı olarak pişirin.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
CumaDan
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.06.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Cumaovası |
Kısa URL: https://ml.md/lc143307
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2019
684 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kesme şeker
Yarım limon suyu
1 orta boy kuru soğan
1 büyük domates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar tuz
Bir paket dondurulmuş bamya (Taze bamya da kullanabilirsiniz.)
Rendelenmiş soğanı ve küp doğranmış domatesi 4 dakika kadar zeytinyağında kavurun. Üzerine dondurulmuş bamyayı buzu çözülmeden koyun. Yarım litre kaynamakta olan su ilave edip, 40 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Bu arada şekerini ve limon suyunu da ilave edin. Suyu çekilmiş vaziyette tencerede soğumaya bırakın. Bamyaların ezilmemesi için mümkün olduğunca karıştırmayın ve servis tabağına alırken spatula kullanın.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
CumaDan
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.06.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Cumaovası |
Kısa URL: https://ml.md/lc143308
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2019
740 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram bamya
1,5 limon
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
3 adet olgunlaşmış domates rendesi (veya 1 çorba kaşığı domates salçası)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı toz biber
Bamyayı birkaç kez soğuk su ile yıkayıp süzdükten sonra 1 tam limon suyu sıkılmış soğuk su içinde en az 1 saat bekletin. Suyunu süzüp temiz su ile birkaç kez durulayın ve bir havlu kağıt yardımıyla kurulayın. Böylece bamya hem salyalanmayacak hem de daha kolay ve lezzetli pişecektir.
Yemeklik doğranmış kuru soğanı zeytinyağında iyice kavurun. Domatesi rendeleyin ve tencereye ekleyin. Eğer salça kullanmak isterseniz salçayı ekleyin ve kavurun. Ancak taze domates kullanmanız yemeğin lezzetini artıracaktır. Tencereye bamyaları ekleyin ve hafifçe birkaç kez karıştırın. Tercihinize göre 2-3 diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Tencereye yemeğin üzerini kapatacak kadar içme suyu, yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım tatlı kaşığı toz biber ekledikten sonra bir kez daha hafifçe karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte 25 dakika kadar pişirin.
Not: Bamyayı orta-küçük boy olanlarından seçmelisiniz, büyük ve tohumları saçılmış olanlarını kesinlikle almamalısınız. Bamyayı ayıklarken derin olmayacak şekilde ucunu külah şeklinde bırakarak kesmeniz, içindeki sıvının dışarı çıkarak salyalanmasını engelleyecektir.
Bamya yemeği pişerken mümkün olduğunca karıştırmamanız bamyaların parçalanıp dağılmasını ve yemeğin salyalanmasını engelleyecektir. Yemeğinizi pişirdikten 15 dakika sonra servise hazır olacaktır. Zeytinyağlı bamyayı dilerseniz soğuk servis yapabilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145220
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2019
655 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram bamya
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet domates
1,5 su bardağı sıcak su
Yarım limonun suyu
Tuz
Bamyaları tepelerini kestikten sonra bol suda yıkayın.
Soğanı yemeklik, domatesleri ise küp küp doğrayın.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanları ilave edin.
Soğanlar kavrulunca içine domatesleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynamasını bekleyin.
Ardından bamyaları ve tuzu tencereye ekleyin.
20-25 dakika pişirdikten sonra limon suyunu bamyalara ekleyip altını kapatın.
Sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Yemeden önce limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc147411
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2019
696 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
1 kg bamya
4 diş sarımsak
2 soğan
3-4 domates
1 havuç
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı sebze suyu
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
Bamyaların sap kısımlarını koni biçiminde keserek temizleyin. Bol suda yıkayıp süzün. Sarımsakları ezin, soğanları yemeklik doğrayın. Domatesleri küp, havucu ince yuvarlak formda doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Domatesleri ve havucu ilave edip pişirmeye devam edin. Bamyaları ilave edin. Sıcak sebze suyu ve tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Bamyalar hafif yumuşayınca limon suyu ve toz şeker ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156968
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2021
608 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo bamya
1 adet kuru soğan
Zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 adet kesme şeker
1 adet limon suyu
3 adet domates
1 bardak sıcak su
İlk olarak bamyaları hiç suya değdirmeden uçlarını oval şekilde kesiyoruz.
Tencereye zeytinyağını koyup, yemeklik doğradığımız kuru soğanları ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Kavrulan soğanların üzerine salçaları ekliyoruz.
Salçayla da bir 5 dakika daha kavuruyoruz.
Sonra bamyalarımızı soğuk suda yıkayıp süzüyoruz.
Yemeklik doğradığımız domatesleri de bamyalara ekliyoruz.
Son olarak üzerine iki kesme şeker, tuz, bir limon suyu ve bir bardak sıcak su ekliyoruz.
Daha sonra kısık ateşte 20-25 dakika pişirmeye bırakıyoruz.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc158161
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2021
414 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo bamya
1 adet soğan
2 adet domates
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı sıcak su
Bir bıçak yardımıyla bamyaların baş kısımlarını çok derine inmeden temizleyin. Ayıkladığınız bamyaları iyice yıkayın. Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın. Ocağın altını yakıp tencerede sıvıyağ ile soğanları kavurun. Bu sırada 2 domatesinizin de kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Soğan hafif pembeleşince domatesleri atın ve pişirmeye devam edin. Ardından bamyaları tencereye atın karıştırmaya devam edin. Bamyalar biraz pişince tuz ve sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bamyaların pişip pişmediğini çatalla kontrol edin. Piştiyse ocağı kapatıp yemeğinizi dinlendirin. Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158913
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2021
358 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram bamya
2 adet soğan
3 diş sarımsak
5 adet domates
7 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı sıcak su
Bamyaları bol suyla yıkayın ve varsa bıyıklarını temizleyin.
Yıkadıktan sonra bir bıçak yardımıyla sap kısımlarını koni biçiminde keserek temizleyin.
Temizlenip yıkanmış olan bamyaların üstüne 1 adet limonun suyunu gezdirin ve bir kenara alın.
Bir tencereye 5 yemek kaşığı zeytinyağını alın ve küp küp doğranmış olan soğanları bu yağda pembeleşene dek kavurun.
Pembeleşen soğanların üstüne ince kıyılmış sarımsakları ve biber salçasını ekleyip, hızlıca karıştırın.
Kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğramış olduğunuz domatesleri de ekleyin ve güzelce kavurun.
Son olarak bamyaları içlerindeki limon suyuyla birlikte tencereye ekleyin. Tuzunu ve şekerini ilave ettikten sonra üstüne sıcak suyu da gezdirip, nazikçe bir kere karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. (Fazla karıştırırsanız bamyalar salyasını bırakır. Hiç karıştırmayabilirsiniz.)
Kapağı kapalı ve altı kısık ateşte bamyalarınızı yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın.
Kontrol edin ve bamyalar iyice yumuşayıp piştiğinde ocağın altını kapatın, ılıklaşana kadar bir kenarda bekletin.
Bamyalar ılındıktan sonra bir servis tabağına alın ve kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını da üstlerine gezdirip, limon dilimleri ile servis edin.
|
Zeytinyağlı Bamya |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164360
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2022
211 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tülay Özseyhan
Yarım kg. bamya
2 olgun domates
Limon
Zeytinyağı
Soğan
Tuz
Sarımsak
Bamyalar tepeleri bir bıçak yardımıyla döndürülerek tepeleri piramit şeklinde ayıklanır.
Düdüklü tencereye 1 büyük soğan yemeklik doğranır. Ardından 2 domates yine ufak ufak doğranır. Yarım çay bardağı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı tuz, 2 diş sarımsak, biraz limon ile birlikte ayıklanmış bamyalar yıkanır ve eklenir.
Aynı hizada su konup orta ateşte 15- 20 dakika pişirilir. Çabuk pişen bir sebze olduğundan siz normal tencerede de fazla karıştırmadan ve tahta kaşık kullanarak pişirebilirsiniz.
Pişerken limonunu az sıkın, ama soğuduktan sonra yenirken bolca limonu esirgemeyin.
|
|