|
|
ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc1185
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2006
2,918 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber)
MALZEMELER:
-2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.)
-1 su bardağı zeytinyağ
-7- 8 adet soğan
-1 çorba kaşığı çam fıstığı
-2 çorba kaşığı kuş üzümü
-Yarım demet maydanoz, dereotu
-2 çay kaşığı kuru nane
-2 çay kaşığı tuz
-limon
-1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
-Yarım kg. yaprak (750 gr. biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)
YAPILIŞI:
1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.
4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Esenlikler...
|
ZEYTINYAĞLI DOLMA |
|
Eşik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.05.2006
Mesajlar: 67 Şehir: tekirdag |
Kısa URL: https://ml.md/lc3439
Gönderme Tarihi: 04.May.2006
2,835 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
1 bardak pirinç için : 4 orta boy soğan
1 su bardağı zeytinyağı
50 gram dolmalık fıstık
50 gram üzüm
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
2 su bardağı pirinç için : 1 kilo dolmalık yeşil biber ya da asma yaprağı veya 1 kilo pazının yaprağı
3 adet kesmeşeker
2 adet domates (dolmalık bibere kapak yapmak için)
HAZIRLANIŞI
Yağ tencereye konur. İnce kıyılmış soğan ve fıstık ilave edilip 1-2 dakika hafifçe çevrilir. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç de ilave edilip sadece 1-2 kez daha çevrilir. Yıkanmış ve sapları çıkarılmış üzüm, yenibahar, şeker, tuz, kekik, nane de eklenip 1-2 defa da bu şekilde karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp ateşten alınır. Dolmanın içi soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içi temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzeme doldurulur. Domatesin kabukları kesilerek biberler üzerine kapanır ve malzeme bitinceye kadar biberler doldurulur. Altı düz bir tencereye yanyana gelecek şekilde dizilir. 1,5 bardak kadar su konulur ve orta hararette yarım saat kadar pişirilir. Ilındıktan sonra tencereden alınıp servis tabağına konulur.
Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesi için yarım limonun suyu bir kahve fincanı zeytinyağı ile çırpılıp dolmanın üzerine gezdirilebilir. Limon dilimleriyle süslenebilir.
Pazı ile yaparken pazının sapları çıkarılıp, yıkanıp kaynar suya atılır ve hemen sudan alınarak eğer pazı yaprakları ufak ise içine malzeme konularak tek tek, büyük ise ikiye bölünerek sarılır. Aynı şekilde asma yaprakları da kaynar suda 1-2 dakika haşlandıktan sonra tek tek sarılır.
|
Zeytinyağlı Dolma |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36673
Gönderme Tarihi: 19.May.2009
2,514 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 kg. dolmalık biber, asma yaprağı v.s.
3-4 baş kuru soğan
300 gr. pirinç
1 demet maydanoz
1 demet dere otu
2-3 bardak zeytinyağı
2-3 kaşık çam fıstığı
2-3 kaşık kuru üzüm
Tuz, şeker
3 kaşık kuru nane
2 tatlı kaşığı köfte baharı
2 limon suyu
Soğanlar doğranır. Pirinçler sıcak suda 20 dakika kadar bekletilir. Çam fıstığı, soğan ve yağ ateşte soğanlar pembeleşene kadar kavrulur. Pirinçler tencereye konup beraberce kavrulur. Üzümler yıkanıp, tuz ve şekerle beraber malzemelere katılır. Üzerine çıkacak kadar su konup tencerenin kapağı kapatılır. Pirinçler suyunu çektiğinde ocak kapatılır. Baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz, dere otu ilave edilir. Limon suyu da konup bütün malzeme karıştırılır. Daha sonra dolmalık sebzeler doldurulur veya yapraklar sarılır. Dolmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su konup hafif yağ gezdirilir. Orta ateşte pişirilir. Soğuk servis yapılır.
|
|
ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR Tarifleri Acur Dolması Tarifleri
|
|