|
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Eşik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.05.2006
Mesajlar: 67 Şehir: tekirdag |
Kısa URL: https://ml.md/lc3447
Gönderme Tarihi: 04.May.2006
3,746 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet küçük lahana pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 büyük soğan
½ demet maydanoz
1 çorba kaşığı dolusu kimyon
Tuz
Karabiber
Kuş üzümü
Çam fıstığı
3-4 adet biber
1 adet domates
2 su bardağı su
Lahanaları yapraklarını ayırıp yıkadıktan sonra geniş bir tencerede haşlayın.
Yayvan ve geniş bir teflon tavaya zeytinyağı koyun soğanları rondo da çekilip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra doğranmış biberi ilave edin. Yıkanmış pirinçleri de biraz kavrulduktan sonra domates, maydanoz ve baharatları ilave ederek 2 su bardağı su ile birlikte kısık ateşte suyunu çekinceye kadar biraz pişirin. Soğumaya bırakın. Bu arada haşladığınız lahanaların ortalarındaki sert kısımlarını keserek sarmaya hazır hale getirin. Lahanaları dilediğiniz büyüklükte keserek hazırladığınız içle sararak düdüklüye dizip 1 su bardağı su koyarak pişirin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc7603
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2006
3,417 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
1 adet orta boy lahana,
6 adet orta boy kuru soğan,
1,5 su bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı çamfıstığı,
1 tatlı kaşığı kuşüzümü,
1 su bardağı zeytinyağı,
2 adet orta boy limon,
yarım demet dereotu,
taze nane,
yarım demet maydanoz,
istediğiniz oranda çeşitli baharat,
yeterince tuz
bir miktar su.
Hazırlanışı:
Lahananın en üstünde bulunan bir kat yaprak ayrılarak atılır. Geri kalan kısmı parçalanmadan titizlikle yıkanır. Lahananın dibindeki sap kısmı bıçakla koni gibi oyulur. Oyulan kısmına tuz atılır. Uygun büyüklükte bir tencereye bir miktar su ile birlikte konur ve yumuşayıncaya kadar orta ateşte haşlanır. Lahana haşlanırken dolmanın içi hazırlanır.
İçinin yapılışı: Kuru soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç ve çamfıstığı ayıklanarak birkaç su yıkanır. Kuşüzümü saplarından ayrılarak temizlenir. İç malzemeleri birbirine katılarak yoğrulup hazır hale getirilir. Bu arada haşlanmış olan lahana tencereden alınır ve yapraklar ayrılır. Yapraklar uygun büyüklüğe ayarlanır ve orta kısmına iç konarak sarılır. Tencerenin dibine, dolmanın yanmaması ve iyi kokması için maydanoz ve nane sapları serilir. Hazırlamış olduğumuz sarmalar tencereye boşluk kalmamak şartıyla titizlikle dizilir. Tencerenin en üstüne lahananın artnn yaprakları örtülür. 1 bardak su ile 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edilir. Pirinç ve yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tencere ateşin üzerinden indirilerek soğuması için dinlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak üst tarafı maydanoz yaprakları ve dilimlenmiş limon ile süslenerek servise sunulur.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
Rana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.10.2006
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak |
Kısa URL: https://ml.md/lc8119
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006
3,390 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kilo lahana
1 kaşık domates salçası
300 gram pirinç
1 kaşık kuşüzümü
1 bardak zeytinyağı
Yeteri kadar baharat, karabiber,
1/2 kilo soğan
maydanoz dereotu ve tuz.
1 adet limon
Dolmalık lahana göbeği bir bıçakla çıkarılır. Bir kap içine bolca tuz, su konur; lahananın ağır ateşte «ağzı kapalı» yaprakları haşlanır. Bir kap içinde, soğan yağda kavrulur. Islatılmış, temizlenmiş pirinç, soğanla beraber kavrulur. Bir buçuk bardak su ilâve edilir. Karabiber, baharat, maydanoz, dereotu, kızarmış fıstık, üzüm ile yarı pişmiş hazırlanır. Soğuduktan sonra yapraklar kesilip istenilen büyüklükte sarılır. Pişirdiğimiz kabın dibi lahana yapraklariyle döşenir, üzerine dolmalar sıralanır. Limon, su ilâve edilerek orta ateşte pişirilir.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
gülengül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2009
Mesajlar: 30 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc34714
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2009
3,330 defa indirildi / yazdırıldı
|
DOLMAİÇİ:
200 gram pirinç (3 kahve fincanı)
750 gram soğan (7 büyük)
165 gram zeytinyağı (3/4 bardak)
1/2 kahve fincanı çam fıstığı
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kasığı kuş üzümü
3/4 çorba kaşığı toz şeker
1/2 bardak su
Tuz, biber, yenibahar
DOLMA YAPMAK İÇİN:
2500 gram dolmalık lahana
5 bardak su
Tuz
1 Bir tepsiye; 3 silme kahve fincanı pirinç koyarak, taş ve darılarını ayıklamah, sonra da pirincin üstünü iyice kaplayabilecek kadar sıcakça, fakat kaynar bir halde olmayan su koyduktan sonra, su iyice soğuyuncaya kadar bir tarafa bırakmalıdır.
2 Su soğuyunca, dökmeli ve pirinçlerden duru bir su çıkıncaya kadar fazla bastırmadan ovalayarak birkaç kez yıkamalı ve iyice süzerek bir tarafa bırakmalıdır.
3 Diğer taraftan bir tencereye; üç çeyrek bardak zeytinyağı, küçük kesilmiş 7 büyükçe soğan, yarım kahve fincanı çam fıstığı üe, 1 silme çorba kaşığı da tuz koyarak, soğanlar pembemsi bir hal alıncaya kadar kuvvetli ateşte, karıştırarak 20 - 30 dakika arasında kavurmalıdır.
4 Sonra, soğanlara; süzmüş olduğumuz pirinçleri koyarak, karıştırmalı, bir 10 dakika daha kavurmalı, sonra bu pirinçli soğanlara; yarım bardak su, kabuğu çıkmış ve küçük kesilmiş 1 büyükçe domates, ya da yarım kahve fincanı domates salçası, yarım kahve fincanı siyah kuru üzüm, 2 kahve kaşığı karabiber, 2 kahve kaşığı baharat (arzuya bağlı), üç çeyrek çorba kaşığı toz şeker koymalı ve tekrar iyice bir karıştırdıktan sonra, pirinçler suyunu çekip de uzaymcaya kadar tencerenin kapağı kapatılmış olarak küçük ateşte tekrar 15 - 20 dakika daha pişirmeli ve ateşten almalıdır.
5 Sonra, aşağı yukarı 2500 gram ağırlığındaki bir baş dolmalık lahanın ortasındaki göbek kısmını yuvarlak keserek oyarak çıkarmalı, sonra göbeği çıkmış lahanayı, içinde ancak beş bardak su olan tencereye oturttuktan sonra üstlerine; 3 silme çorba kaşığı tuz serpmeli ve tencerenin kapağını kapatarak, bunları kuvvetli ateşte ancak bir taşım kaynatmak suretiyle yumuşamasını sağlamalı, sonra da lahanaları sudan çıkararak, soğuduktan sonra damarlı sert kısımlarını çıkarmalı ve el büyüklüğünde parçalara bölerek sarılacak bir hale getirmeli, koparılan damarlı kısımlarını da, dolmayı pişirecek olduğumuz tencerenin altına döşemeli ve bunlarm üstlerine de, birkaç yerinden delinmiş bir yağ kâğıdı örtmeli, tencereyi bir tarafa bırakmalıdır. (Lahananın göbeğini oymadan, lahana yapraklarım teker teker kopardıktan sonra bir taşım kaynatarak da sarılabilir.)
6 Bundan sonra, ayıklamış olduğumuz lahana yapraklarını alarak, bunların baş taraflarına ve her yaprak içine aşağı yukarı üç çeyrek ya da bir çorba kaşığı hesabiyle, hazırlamış olduğumuz içten koymak ve yanlarını için üstüne kapattıktan sonra sigara sarar gibi yuvarlayarak sarıp, içleri dolma haline getirmeli ve sarılan her dolmayı da düzenli bir şekilde, içini kâğıtlamış olduğumuz tencereye sıralamalıdır.
7 Sonra tenceredeki dolmalara bir bardak su katarak, üstüne bir tabak kapatmalı ve dolmalar suyunu çekip de ancak yağı ile kalıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılmış olarak orta kuvvetteki ateşte 45 - 60 dakika pişirmeli ve ateşten alarak, ancak dolmalar iyice soğuduktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
Ecem Kara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.11.2007
Mesajlar: 33 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc20587
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008
3,192 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Orta boy gevşek yapraklı lahana
2 Su bardağı pirinç
1 Çay kasığı toz şeker
1 Su bardağı zeytinyağı
1 Çorba kaşığı çam fıstığı
1 çay kaşığı yenibahar
2 Çorba kaşığı kuş üzümü
8-10 dal dereotu
1 Çorba kaşığı kuru nane
8-10 Soğan
1 Limon
Zeytinyağlı dolma içini hazırlayınız.
Lahanaların yapraklarını haşlayıp istenilen büyüklükte kesiniz. Masa üzerine yayarak üzerine yeteri kadar iç koyup muntazam sarınız.
Tencereye maydanoz ve dereotu sapları yerleştirip dolmaları diziniz. Üzerine haşlama suyunu döküp yarım limon sıkınız. Hafif hararetli ısıda suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Kabında soğutup servis tabağına muntazam dizerek şekillendirilmiş limon dilimleri ve maydanoz dalları ile süsleyiniz.
İçinin hazırlanması:
Tencereye incecik kıyılmış soğan, fıstık, tuz ve yağı koyunuz. Hafif hararetli ısıda ağzı kapalı olarak 10 dakika pişiriniz.
3 su bardağı kaynar su, şeker, kuş üzümü ilave edip bir taşım kaynayınca ayıklanmış ve yıkanmış pirinci içine salınız. Beş dakika orta hararetli ısıda kaynatıp ısısını azaltarak 20-25 dakika pişiriniz. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, tarçın, yenibahar ilave edip karıştırınız, istenilen dolma çeşitlerinde kullanınız.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarma |
|
dumrul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2010
Mesajlar: 38 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc46954
Gönderme Tarihi: 07.Şub.2010
3,165 defa indirildi / yazdırıldı
|
4-5 kişilik Gerekli Malzemeler:
1/3 adet lahana, Su (Lahanaları haşlamak için 4 su bardağı sıcak su)
İç Malzemesi:
Soğan (2 adet orta boy)
Zeytinyağı (1 çay bardağı)
Çam fıstığı (2 çorba kaşığı)
Kuş üzümü (2 çorba kaşığı)
Karabiber (2 çay kaşığı)
Yenibahar (1 tatlı kaşığı)
Kuru nane (2 çorba kaşığı)
Şeker (1 çorba kaşığı)
Pirinç (1.5 su bardağı)
Tuz (1 çorba kaşığı)
Su (1-1.5 su bardağı sıcak su)
Tercihe göre toz ya da dal tarçın (1 tatlı kaşığı ya da 2 adet küçük dal tarçın)
Dolmanın alt hazırlığı: Lahana (2 büyük lahana yaprağı)
Soğan (1 adet)
Havuç (1 adet)
Zeytinyağı (1 çay bardağı)
Maydanoz (1 tutam)
Şeker (1 tatlı kaşığı)
Tuz (1 tatlı kaşığı)
Su (2 su bardağı sıcak su)
Limon (1 adet)
Lahanaları yaprak yaprak ayırın. 4 bardak sıcak 1 suda lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 3 dakika haşlayın. Bir kevgir yardımıyla lahanaları tencereden alın.
İç Hazırlığı: Tencereye 1 çay bardağı sıvıyağ koyun.Yağ orta ateşte kızdıktan sonra 2 çorba kaşığı fıstık atın. Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun. 4 adet soğanı ince ince piyaz şeklinde doğrayın. Soğanları tencereye koyun ve pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte karıştırın.
1.5 su bardağı pirinci 5 dakika ılık suda ıslatın ve soğuk suda süzdükten sonra soğan ve fıstık karışımına katıp 10 dakika birlikte kavurun.
Sırasıyla 1 tatlı kaşığı ya da 2 adet küçük dal tarçın, yenibahar, 2 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı şeker ve 2 çorba kaşığı kuşüzümünü ilave ederek hepsini karıştırın. 1-1.5 su bardağı sıcak suyu tencereye dökün ve iç malzemeyi 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Haşlanan lahanaların içini hazırladığınız dolma içi ile doldurun.
Dolmanın alt hazırlığı: 1 adet soğanı ince halkalar ühalinde kesin. 1 adet havucu küçük halkalar halinde dilimleyin. 1 tutam maydanozu ince ince kıyın. Üzerine 5-6 adet haşlanmış lahana serin.
Sardığınız dolmaları sırayla tencereye dizin. 1 f adet limonu kabukları ile birlikte dilimleyin. Dolmaların üzerine limon dilimlerini yerleştirin. Limonların üzerine 2-3 adet lahana yaprağını yayarak yerleştirin. Üzerlerine 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 su bardağı sıcak suyu dökün. Tencerede 20 dakika orta ateşte pişirin.
|
Zeytinyağlı Lahana Dolması |
|
OSMANLI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2006
Mesajlar: 56 Şehir: Bilecik |
Kısa URL: https://ml.md/lc4084
Gönderme Tarihi: 24.May.2006
3,140 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
1 orta boy gevsek yaprakli lahana
2 su bardagi pirinç
1 su bardagi zeytinyag
1 çorba kasigi çam fistigi
2 çorba kasigi kus üzümü
1 çorba kasigi kuru nane
8-10 soğan
8-10 dal maydanoz
1 çay kasigi toz seker
1 çay kasigi tarçin
1 çay kasigi yenibahar
8-10 dal dereotu
1 tatli kasigi tuz
YAPILIŞ TARİFİ
Tencereye incecik kiyilmis soğan, fistik, tuz ve yagi koyunuz. Hafif hararetli isida agzi kapali olarak 10 dakika pisiriniz. 3 su bardagi kaynar su, seker, kus üzümü ilave edip bir tasim kaynayinca ayiklanmis ve yikanmis pirinci içine saliniz. Bes dakika orta hararetli isida kaynatip isisini azaltarak 20-25 dakika pisiriniz. Kiyilmis maydanoz, dereotu, nane, tarçin, yenibahar ilave edip karistiriniz. Yapraklari haslayip istenilen büyüklükte kesiniz. Masa üzerine yayarak üzerine yeteri kadar iç koyup muntazam sariniz. Tencereye maydanoz ve dereotu saplari yerlestirip dolmalari diziniz. Üzerine suyunu döküp yarim limon sikiniz. Hafif hararetli isida suyunu çekip yumusayincaya kadar pisiriniz. Kabinda sogutup servis tabagina muntazam dizerek sekillendirilmis limon dilimleri ve maydanoz dallari ile süsleyiniz.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
bahtışen
Aşçı
Kayıt: 06.05.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc23651
Gönderme Tarihi: 06.May.2008
2,988 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 adet orta boy lahana
1.5 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
5-6 baş soğan
2 adet limon
nane
maydanoz
dereotu
tuz
karabiber
baharat
çam fıstığı
kuş üzümü
Yapılışı:
Lahananın koçan kısmını bıçakla koni biçiminde oyarak koçanım çıkarın. İçine tuz doldurup bol suda haşlayın. Haşlanan lahananın suyunu süzüp yapraklarını ayırınız. Zeytinyağlı dolma içini hazırlayın. Tencerenin dibine maydanoz, nane sapları koyunuz lahana yapraklarını istediğiniz büyüklükte kesiniz. Kesilen yaprakların üstüne kafi gelecek kadar iç koyup, sıkıştırmadan, önce yandan sonra arkadan kapatarak rulo yapar gibi sarınız. Tencereye muntazam dizip, üstlerini lahana yapraklarıyla kapatınız. Karı miktar su koyup, yarım limon sıkınız. Yapraklar ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tencerede soğumaya bırakınız. Servis tabağını limon ve maydanozla süsleyip soğuk ikram edin.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
yelda özoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2008
Mesajlar: 21 Şehir: Siirt |
Kısa URL: https://ml.md/lc26673
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2008
2,879 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1 adet orta büyüklükte lahana,
300 gr. pirinç
1 bardak zeytinyağı,
5-6 adet soğan,
2 adet limon,
tuz,
karabiber
nane,
maydanoz,
dereotu,
1 kaşık fıstık,
1 kaşık üzüm
Hazırlanışı:
Lahananın koçan kısmını bıçakla oyarak koni şeklinde çıkarın. Yırayıp oyulan kısma tuz koyup yumuşayıncaya kadar az suyla haşlayın. Suyunu süzüp soğuduktan sonra yapraklarını ayırın. Diğer tarafta soğanları soyup, doğrayın. Bir tencereye koyun. Fıstığı yıkayarak soğana ilâve edin. Yağını da koyun. Hepsini ateş üzerinde karıştırarak fıstıklar pembe-leşinceye kadar kavurun. Pirinci ayıklayıp yıkayıp 20 dakika kadar sıcakça suda ıslatın. Fıstıklar hafif pembeleşince, suyunu süzüp pirinci ilâve edin. Karıştırarak pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Üzerine çıkacak kadar su koyup, yıkanmış üzümü tuzu ve şekeri koyun. Kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar orta hararetli ateşte pişirin. Ateşten alınca baharatlarını, maydanoz, nane, dereotunu kıyarak ilâve edin. Limon suyunu da koyup hepsini birden karıştırın. Tencerenin dibine maydanoz, nane saplarını koyun. Lahana yapraklarını istediğiniz büyüklükte kesin. Kesilen yapraklara kâfi miktarda iç koyup sıkıştırmadan kapatıp sarın. Tencereye muntazam dizip, üstlerini lahana yapraklarıyla kapatın. Kâfi miktar su ve yarım limon suyu koyup yapraklar ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabında soğutup servis tabağına dizin. Üzerlerini limon ve maydanoz dalları ile süsleyip servis yapın.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
mırmır
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2011
Mesajlar: 21 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc61376
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2011
2,877 defa indirildi / yazdırıldı
|
Lâhana
500 gram pirinç
soğan
tuz
karabiber
baharat
maydanoz
dereotu
çam fıstığı
kara üzüm
Dolmalık lâhana içi bıçakla çıkarılıp bir kab içine bolca su, tuz konur. Lâhananın (ağzı kapalı) yaprakları öldürülür. Bir kab içinde, soğan yağda kavrulur. Islatılmış, temizlenmiş pirinç soğanla beraber kavrulur. Bir bardak su ilâve edilir. Karabiber, baharat, maydanoz, dereotu, kızarmış fıstık, üzüm ile yarı pişmiş hazırlanır. Soğuduktan sonra yaprakları kesilmiş lâhanaya istenilen büyüklükte sarılır. Pişirdiğimiz kabın dibine lâhana yaprakları döşenir, üzerine dolmalar sıralanır, üç bardak su ve limon suyu ilâve edilerek orta ateşte pişirilir.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
saturn
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.05.2008
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc23834
Gönderme Tarihi: 15.May.2008
2,873 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy lahana
1,5 su bardağı pirinç
1 büyük baş soğan
1'er çorba kaşığı kuş üzümü, çam fıstığı
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
5 su bardağı su
Zeytinyağın yarısında kuş üzümü ve çam fıstığı kavrulur. Üzerine ince kıyılmış soğan katılır. Soğan pembeleşince yıkanmış pirinç eklenir, birkaç dakika çevrilir. Şeker, tuz ve karabiber eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, 10 dakika dinlendirilir. Lahana yapraklara ayrılır, kaynar suya atılır, yarım pişince sudan alınır. Yapraklar büyükse küçültülür. Kenarına yeteri kadar iç konur. Önce kenarları kapatılır, sonra rulo yapar gibi sarılır. Yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine kalan zeytinyağı gezdirilir, su eklenir. Kapaklı olarak 35 dakika kadar pişirilir.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
kurabiyem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.10.2010
Mesajlar: 30 Şehir: Artvin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56833
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2010
2,852 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beyaz ve dolgun lâhanalardan seçmeli, kaba yapraklarını atıp içe ve göbeğe doğru körpelerini alarak haşlamalı ve kevgirden süzmelidir.
Nisbet dahilinde soğan çentilip tavada beyaz kalmak şartiyle kızgın zeytinyağında çevrilerek bayıltılıp aprıca bir kaba alınır.
Diğer taraftan, pirinci de dikkatle ayıklayıp, biraz haşlamalıdır.
Yalnız, nane yaprakları ve maydanoz ince kıyılıp hazırlanır.
Hep bu harçlar soğana karıştırılır.
Kuş gözü üzümiyle hususî dolmalık fıstık ilâve olunur. Tuz, baharat, biraz da karabiber ve tarçın katılır. Bir kaşık da toz şeker konulur.
Bu içle ince sarılan dolmalar tencereye dizilmeğe başlanır. Koruklar da üzerlerine serpilir.
Usulü veçhile orta ateşte pişirmeli ve piştikten sonra soğumasını beklemelidir. Bolca limon sıkarak, tercihan öğle yemeklerinde yenilmelidir.
Not: Eskilerin, lâhana dolmasına çok rağbet etmiş olmalarının sebebi araştırıldıkta, ara sıra lâhanaların yenmesi vücudumuzdaki tasfiyeye, vitamin vesair hassaları dolayısiyle cildimize berraklık vermeğe hizmet ettiği de doktorlukça, tasdik edildiğine göre, eskilere hak vermek lâzımdır. Bugün bile, lâhana turşusuna ve suyuna gösterilen rağbet, elbette bu sıhhî faydaya dayansa gerek. Filhakika, lâhana yalancı dolmasını sevmiyen, hemen yok gibidir. Bol fıstık ve üzümiyle şeker gibi zeytinyağiyle, baharatıyle ve tabaklardaki duruş ve nefasetiyle, midesini sevenleri ve meraklıları, önünde hayli durdurmakta ve yutkundurmaktadır.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
Hüdaverdi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.11.2007
Mesajlar: 50 Şehir: Beypazarı-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19353
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2007
2,752 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
1 adet orta büyüklükte lahana,
300 gr. pirinç,
1 bardak zeytinyağı,
5-6 soğan,
2 adet limon,
tuz,
baharatlar,
nane,
maydanoz,
dereotu,
1 kaşık fıstık,
1 kaşık üzüm.
Yapılışı:
1- Lahanayı yıkayıp haşlayınız.
2- İçini hazırlayınız.
3- Tencerenin dibine maydanoz, nane saplarını koyunuz.
4- Lahana yapraklarını istediğiniz büyüklükte kesiniz.
5- Kesilen yapraklara kafi miktarda iç koyup sıkıştırmadan kapatıp sarınız.
6- Tencereye muntazam dizip üstlerini lahana yapraklarıyla kapayın.
7- Kafi miktar su ve yarım limon suyu koyup yapraklar ve prinç yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
8- Kabında soğutup servis tabağına dizip, üzerlerini limon ve maydanoz dallarıyla süsleyip servis yapınız.
İçin Yapılışı:
1- Soğanları soyup yemek soğanı şeklinde (kare şeklinde) doğrayıp, orta büyüklükte bir tencereye koyunuz.
2- Fıstığı yıkayıp soğanı ilave ediniz.
3- Yağını da koyup hepsini ateş üzerinde bir kevgirle karıştırarak fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar kavurunuz.
4- Pirinci ayıklayıp yıkayıp 20 dakika kadar el dayanabilecek derecede sıcak suda ıslatınız.
5- Fıstıklar hafif pembeleşince, suyunu süzüp pirinci ilava ediniz.
6- Üzerine çıkacak kadar su koyup, yıkanmış üzümü, tuzu ve şekeri koyunuz.
7- Kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar orta hararetli ateşte pişiriniz.
8- Ateşten alınca baharatlarını, maydanoz, nane, dereotunu kıyarak koyunuz.
9- Limon suyunu da koyup hepsini birden karıştırınız.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
dobra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2012
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc72994
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2012
2,741 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5-2 kiloluk çok sıkı olmayan lahana
1/2 su bardağı sıvıyağ
Tuz
Su
İçi için:
250 gram pirinç
750 gram kuru soğan
1 adet büyük boy domates veya 1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 demet taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı dolusu çam fıstığı
1 çorba kaşığı dolusu kuş üzümü
1 çay kaşığı toz şeker
200 gram sıvı yağ (1 su bardağı)
Yeterince tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın
Pirinçleri ayıklayıp el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslatalım.
Büyükçe bir tencereye, sıvı yağı koyup içine çam fıstıklarını ilave edip pembeleşinceye kadar pişirelim. İnce kıydığımız kuru soğanları da ilave edip kavurmaya devam edelim.
Soğanlar ve çam fıstıkları pembeleşince, iyice yıkadığımız pirinçleri de tencereye ilave edip hep birlikte kavuralım.
Pirinçler kavrulunca, kabuğunu soyduğumuz ve kuşbaşı kestiğimiz domatesi de tencereye ilave edip domatesler eriyene kadar kavuralım.
Yeterince tuzunu, daha önceden ıslattığımız kuş üzümlerini, baharatlarını ve toz şekerini ilave edelim.
1 su bardağı kadar suyunu verip ağzı kapalı olarak suyunu çekmesini sağlayalım. Dolma içi suyunu çekince, ocaktan indirelim.
Ayıklayıp yıkadığımız ve ince ince kıydığımız maydanozları, dereotlarını, naneleri üzerine serpiştirip ağzı kapalı olarak soğutalım.
Lahananın sap kısımlarını oyarak, çıkartalım. Büyükçe bir tencerenin içinde yeterince tuz ve su ile haşlayalım.
Haşladığımız lahanayı süzüp, ılınmasını bekledikten sonra, yaprak yaprak açalım.
Kalın damarlı yerlerini kestikten sonra, el büyüklüğünde parçalara ayıralım.
Daha önceden hazırladığımız zeytinyağlı dolma içinden yeterli miktarda koyup, önce iki yanını katlayıp, rulo şeklinde saralım.
Tencerenin dibini varsa yırtık lahana parçaları ile kaplayıp, sardığımız dolmaları üzerine sıkı ve düzgün şekilde yerleştirelim.
Yeterince, sıvıyağı, tuzu ve üst seviyesine çıkacak kadar suyu ekleyelim.
Üzerini varsa lahana yaprakları ile kapayıp, önce tabak ile sonra tencerenin kapağı ile kapatıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra, kısık ateşte pişirelim.
Piştikten sonra ocaktan indirip, tenceresinde soğuyuncaya kadar bekleterek, servis yapalım.
Not: Bazı yörelerde, lahana dolmasının içine nane ve dereotu koymadan yapılır.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Selçuk Tepe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.10.2007
Mesajlar: 35 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18193
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2007
2,740 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gerekli malzeme:
1 orta boy beyaz lahana
1 demet kara lahana
2 soğan
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı kuşüzümü
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı dolma baharı
2 kesme şeker
8 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Lahanaların yapraklarını temizleyip yıkayın. Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın. Lahana yapraklarını yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzgece alın. Soğanları kıyın. Pirinci yıkayıp süzün.
Zeytinyağını büyük bir tavaya alıp kızdırın. Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, kuşüzümü, dolmalık fıstık, dolma baharı, tuz, karabiber ve şekeri ilave edip kavurmaya devam edin. Bir su bardağı sıcak su ekleyip tüm malzemeyi karıştırın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Ilınmaya bırakın. Lahana yapraklarını tek tek açın. Uç kısımlarına iç malzemeden yerleştirip kenarlarını kıvırın ve sıkıca sarın. Lahana sarmalarını tencereye dizip I su bardağı sıcak su ilave edin. 20 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuyunca büyük bir servis tabağına alıp limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
|
Zeytinyağlı Lahana Dolması |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc62500
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2011
2,689 defa indirildi / yazdırıldı
|
2,5 kg'lık 1 lahana (koçan kısmı çıkarılıp ortadan ikiye bölünmüş)
1 litre (5 su bardağı) su
3 çorba kaşığı tuz
1 yağlı kağıt (çatalla delinmiş)
Harcı:
200 gr (1 su bardağı) pirinç (ılık suda ıslatılıp sonra durulanmış)
6 iri soğan (ince doğranmış)
150 gr (1/4 su bardağı) zeytinyağı ya da rafine yağ
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
1+1/2 su bardağı su
1 kahve kaşığı yenibahar (istenirse)
1 kahve kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı domates salçası
1 domates (kabukları soyulup doğranmış)
Ortadan ikiye bölünmüş lahana parçalarının göbek kısımlarını çıkarınız. Büyükçe bir tencereye 5 su bardağı su ve 3 çorba kaşığı tuz koyunuz. Lahanayı da yerleştirip, harlı ateşte suyu bir taşım kaynatınız. Tencereyi ateşten indiriniz. Lahanaları delikli kepçe ile tencereden çıkarıp, bir kenarda soğumaya bırakınız.
Lahana yapraklarınm damarlı sert kısımlarını ayıklayıp, dolma sarılacak büyüklükte parçalara ayırınız. Damarlı kısımları dolmayı pişirecek olduğunuz tencerenin dibine döşeyip, üstüne delinmiş yağlı kağıdı yerleştiriniz.
Harcı hazırlamak için, orta boy bir tencerede rafine yağı, soğanı, dolmalık fıstığı ve 1 çorba kaşığı tuzu koyup, harlı ateşte 20-25 dakika soğanlar pembeleşene kadar kavurunuz. Durulanıp süzülmüş pirinçleri tencereye ekleyip 10 dakika daha kavurunuz.
Doğranmış domates salça, kuş üzümü, karabiber, yenibahar (istenirse) ve toz şekeri ekleyiniz. Delikli kepçeyle iyice karıştırdıktan sonra 1/2 su bardağı su katıp, ağır ateşte harcı 15-20 dakika daha pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda ılımaya bırakınız. Hazırladığınız harçtan 1 çorba kaşığı büyüklüğünde parçalar alarak, lahana yapraklarına sigara sarar gibi sarınız. Dolmaları, pişireceğiniz tenceredeki yağlı kağıdın üstüne diziniz. Dolmaların üstüne kalan 1 su bardağı suyu ekleyip üstüne bir tabak kapatınız. Tencerenin kapağını da kapatıp 45-50 dakika, dolmalar suyunu çekene kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp bir kenarda soğumaya bırakınız. Lahana dolmaları iyice soğuyunca bir servis tabağına çıkarıp servis ediniz.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI |
|
dilber
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2008
Mesajlar: 86 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc23643
Gönderme Tarihi: 05.May.2008
2,643 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
Dolma içi:
2 su bardağı pirinç
1 soğan
1 bardak zeytinyağı
1 kaşık salca
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 bardak su
tuz
biber
yenibahar
1 tatlı kaşığı
1 çorba kaşığı çam fıstığı.
1 çorba kaşığı kuş üzümü
tuz
orta boy lahana
5 bardak su
1 limon
Yapılışı:
İnce doğranmış soğan ile yağ sarartılır. Pirinç koyup 5 dakika kavrulur tuz, biber, su ilave edilerek pişirilir. Lahananın göbek kısmı oyularak çıkarılır. 5 bardak su alan tencereye oturttuktan sonra haşlanır. El büyüklüğünde parçalara bölünüp sarılacak hale getirilir. Kalın kısımları tencerenin içine yerleştirilir, lahananın baş tarafına iç koyarak sarılır. Tencereye dizilip su ilave edip pişirilir.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc75858
Gönderme Tarihi: 18.May.2012
2,595 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet beyaz lahana (dolmalık)
Zeytinyağlı dolma içi
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
1 su bardağı sızma zaytinytağı
Bir tencerede, sıcak ve tuzlu suda lahanaları haşlayın. Soğuk suya alıp parçalar halinde kesin. Dolma içini lahana yaprağına yaprak sarma gibi sarın. Tencerenin altına havuç, kuru soğan, maydanoz sapı, limon dilimleri ile altlık yaptıktan sonra üzerine dolmaları dizin. Sızma yağ, tuz, limon suyu ve su ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirip soğuyunca servis edin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Sevda Pekel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2007
Mesajlar: 49 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19528
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2007
2,553 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım adet lahana
1 adet iri kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
Yarımşar demet maydanoz, dereotu, nane
1,5 çay bardağı zeytinyağı
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1'er çorba kaşığı kuş üzümü, çam fıstığı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Lahana yapraklara ayrılır. Dağıtmadan haşlanır. Soğuk suya atılır. Tencereye zeytinyağı konur. Isınınca fıstık ve kuş üzümü atılır. Fıstık sararana kadar kavrulur. Üzerine sırasıyla soğan atılır. Soğan pembeleşince pirinç katılır. Salça, şeker, tuz, karabiber eklenerek kavurmaya devam edilir. En son kıyılmış yeşillik atılır, karıştırılır. 20 dakika demlendirilir. Haşlanmış lahana el büyüklüğünde parçalara ayrılır. Kenarına yeteri kadar iç konur. Önce kenarları kapatılır. Sonra rulo yapılır. Malzeme bitene kadar aynı işlem tekrar edilir. sarmalar tencereye dizilir. Üzerine 1 su bardağı su konur. Tencerenin kapağı kapatılır. 25-30 dakika pişirilir. Ilık ya da soğuk olarak servise sunulur.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84534
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2012
2,484 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kiloluk 1 adet lahana
1/2 adet limon (lira gibi kesilmiş)
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tozşeker
1/2 çay kaşığı tuz
1,5 kahve fincanı zeytinyağı
İçi:
1,5 bardak pirinç (250 gram)
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1/4 litre zeytinyağı
1/2 fincan temizlenmiş kuş üzümü
1/2 fincan temizlenmiş beyaz fıstık (50 gram)
750 gram ince kıyılmış soğan
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tozşeker
1,5 su bardağı kaynar su
Baharat için:
Birer bağ ince kıyılmış dereotu, nane ve maydanoz yaprakları
1) Pirinci ılık, tuzlu bolca suda 1 saat ıslayıp 4-5 defa suyunu değiştirerek yıkayınız. Sonra süzülmesi için bir süzgeç çıkarınız.
2) Zeytinyağını genişçe bir tencereye koyup hafifçe kızdırınız.
3) Fıstığı ilâve ederek fıstıklar hafif sararıncaya kadar yaklaşık 30 saniye karıştırınız.
4) Soğanı ilâve ediniz. Devamlı surette ağır ağır karıştırarak tencerenin kenarlarına bulaştırmadan ve yakmadan orta kuvvetli hararette soğanlar hafif sarı bir renk alıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
5) Hemen pirinci ilâve edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurup tuzunu, şekerini, yenibahar ve kuşüzümünü ekleyerek bir kere karıştırdıktan sonra, kaynar olarak suyunu ilâve ediniz.
6) Bir kere kaynatıp karıştırıp tencerenin Kapağını Kapatınız, Gayet ağır ateşte, fırın mevcutsa fırında 15 dakika pişiriniz.
7) Sonra bir tepsiye boşaltıp, dereotu, maydanoz ve nanesini ilâve edip bir kere karıştırınız.
8) Küçük bir kuşhanenin altına sert lahana yapraklardan bir sıra diziniz. Hafif haşlanmış lahanaların kalın damarlı taraflarını keserek sol ovucunuzun içine bir yaprağı açınız. Lahananın baş tarafı parmaklarınızın üstüne gelmelidir.
9) Lahananın baş tarafına 1 tatlı kaşığı veya çorba kaşığı dolma içi koyup yaprağın sağ ve solunu için üzerine kapatınız. Baş tarafından başlayarak lahanayı yuvarlayarak dolmayı sarınız. Diğerlerini de aynen sarıp kuşhaneye sırayla üst üste diziniz.
10) Üstüne limon dilimlerini, su, tozşeker, tuz ve zeytinyağını ilâve ediniz. Üzerine kalın yapraklardan bir sıra daha kapatıp açılmamaları için bir tabak kapatınız.
11) Kapağını da kapatıp ağır ateşte suyunu tamamen çektirerek 1 saat kontrol ederek pişirip soğutarak servis yapınız.
|
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifleri Havuç Dolması Tarifleri
|
|