|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
peri masalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2020
Mesajlar: 31
|
Kısa URL: https://ml.md/lc154796
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2020
340 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta boy lahana
İç harcı için
1 çay bardağı zeytinyağı
3 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Yenibahar
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ilave edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
Üzerine 1 su bardağı su ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
Lahanaları düz bir zemine serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir miktar koyarak sarın.
Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
Zeytinyağlı lahana sarmasını, bakla çorbası ve armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
Not: Tarifte kullanacağınız lahanaların taze olmasına özen gösterin. Çürük, sararmış veya yumuşamış lahanaları sarma yapımında kullanmayın. Lahanaları yumuşayana kadar haşlayın. Su bittiği halde çiğlik kaldıysa su ilave edebilirsiniz. Aksi takdirde yaprakta kırılmalar olacaktır. İç harcını hazırlarken sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. İsteğe göre az miktarda nar ekşisi ilave edilebilir. Lahananın sarılmasını kolaylaştırmak için 2 gün önceden haşlayın ve hava almayan poşetlere koyun. Bir gece buzlukta dinlendirin ve sarmayı hazırlayacağınız zaman çözünmesini bekleyin. Böylece yapraklar daha ince bir hal alacaktır. Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157161
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2021
234 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy sarmalık lahana
Zeytinyağı
İçi İçin:
2 su bardağı pirinç
1 su bardağına yakın sıcak su
2-3 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Nane
Pul biber
Öncelikle iç harcını hazırlayalım.
Soğanı yemeklik doğrayalım.
Bir miktar zeytinyağında, pembeleşene kadar kavuralım.
Pirinci de ekleyip kavurmaya devam edelim.
Pirinç de kavrulunca salçayı ve baharatları ekleyip karıştıralım.
Suyunu da ilave edip, pişmeye bırakalım.
Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp, dinlenmeye bırakıyoruz.
Bir tencerede suyu kaynatıyoruz.
Haşladığımız lahana yapraklarının sert kısımlarını keselim.
Sarılacak büyüklükte keselim.
İçine hazırladığımız harçtan koyup, sarma sarar gibi saralım.
Tencerenin dibine ayırdığımız lahana yapraklarını dizip kapatalım.
Üzerine sardığımız lahanaları dizelim.
En son üzerlerine zeytinyağı gezdirip tuz serpelim.
Üzerine çıkacak kadar su ilave edelim.
Pişerken dağılmaması için üzerine bir tabak yerleştirip, pişmeye bırakalım.
Suyunu çekip, lahanalar yumuşayana kadar pişirelim.
Pişince dinlendirip, arzuya göre yoğurt ile servis edebilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161727
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2021
201 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta boy lahana
İçi için:
1 çay bardağı zeytinyağı
3 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Yenibahar
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ilave edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
Üzerine 1 su bardağı su ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
Lahanaları düz bir zemine serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir miktar koyarak sarın.
Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
Zeytinyağlı lahana sarmasını, bakla çorbası ve armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
|
|