Pazı için:
1 bağ pazı (yaklaşık 20-25 yaprak)
Kaynar su (blanşlamak için)
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç
1 adet büyük kuru soğan (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası (isteğe göre biber salçası da eklenebilir)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı ama çok yakışır)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıcak su
Pişirmek için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
1 limonun suyu
Yaprakları yıkayın, kalın damarlarını hafifçe kesin ama tamamen ayırmayın.
Kaynar su dolu bir tencerede 15-20 saniye kadar haşlayıp hemen soğuk suya alın. Süzülmeye bırakın.
Zeytinyağını tencerede ısıtın, doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
Salçayı ekleyin, ardından pirinci, dolmalık fıstığı ve kuş üzümünü ekleyip kavurun.
Tuz, şeker, baharatları ekleyin. Sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın ve pirinçler suyu çekene kadar (yarı pişmiş olacak şekilde) pişirin. Soğumaya bırakın.
Her pazı yaprağına 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup, klasik dolma gibi sarın.
Tencerenin dibine birkaç pazı yaprağı serin, sarmaları düzgünce dizin.
Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve sıcak suyu gezdirin. Bir tabak kapatıp kapağını kapatın.
Kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Soğuduktan sonra zeytinyağı gezdirerek, yanında limon dilimleriyle servis edebilirsin. Yoğurtla da çok güzel gider ama klasik haliyle de harika.

|