|
Zeytinyağlı Sarma |
|
lapa
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.08.2014
Mesajlar: 30 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc101087
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2014
1,695 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram asma yaprağı
2 adet soğan
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 çay bardağı pirinç
5 adet kesme şeker
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Baharatlar
Üzeri için:
Limon suyu
Yapılışı: Soğanı ince bir şekilde rendeleyin. Bir kabın içine alın. Üzerine ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Yıkanmış pirinçleri, limon suyunu ve şekeri de içine yerleştirip karıştırın. Karışıma baharatları ilave edip hazırlayın. Bu iç harcı,10 dakika kadar kaynatıp suyu sıkılmış asma yapraklarının içlerine tıpkı serçe kalınlığında sarın. Tencereye dizin. Üzerine de çok az su ekleyip 25 dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerine bol limon suyu sıkıp ikram edin.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
maddi
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.06.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc117888
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2016
1,881 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı pirinç
1 adet domates
2 su bardağı ince doğranmış soğan
200 gr. asma yaprağı
2,5 çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
Tarçın
Yenibahar
2 çorba kaşığı çamfıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Ilık tuzlu suda pirinçleri 30 dk. kadar bekletip yıkayıp süzün.
Küçük küçük doğranmış soğanların üzerini örtmeyecek miktarda su koyup suyunu çekene kadar pişirin.
Pirinci, baharatları ve 2 bardak suyu ekleyip hafifçe pişirerek dolma içini hazırlayın.
Yaprakları sıcak suya koyup çıkartın.Yaprakların ortasına iç malzemesinden koyup ince ince sarın.
Dolmaları tencereye dizin.Yarım limon suyunu ve geri kalan suyu tencereye koyup üzerine zeytinyağ gezdirin.
40 dk .süreyle pişmeye bırakın.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
şirinim
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2017
Mesajlar: 24 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc127417
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2017
1,019 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kristalyaglari.com
500 g asma yaprağı
1.5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 tutam yeşil nane
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
Kimyon
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı rendelenmiş domates
Tuz
1 adet limon
1.5 çay bardağı Kristal Zeytinyağı
Yapraklar sıcak suda haşlandıktan sonra, pirinç yıkanır ve diğer malzemeler ince bir şekilde doğranarak pirinçle karıştırılır, içine salça, tuz, zeytinyağı ve baharatlar eklenerek yapraklar tek tek sarılır. Sarılan sarmalar tencereye yerleştirilir, kalan zeytinyağı, limon suyu ve su eklenerek kısık ateşte 45 dakika pişirilir.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
büyükhanım
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.02.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc132130
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2018
918 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker tuz
Yarım demet maydanoz
Bir kaç dal taze nane
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
1 büyük domates
1 çay bardağı zeytinyağı
Kuru soğanlar ince yemeklik doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur.
Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domates eklenir ve karıştırılır.
Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçler ilave edilerek haFifçe kavrulur.
Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz ilave edilir. Karıştırılarak ocaktan alınır.
Son olarak İnce doğranmış maydanoz ve taze naneler eklenir ve güzelce karıştırılır.
Sarılan yapraklar tencereye yerleştirilir.
Tüm yapraklar yerleştirildikten sonra üzerine yine yaprak kapatılır.
Böylelikle 1 buharı içeride kalacağı için hem daha kolay pişecektir. Hem de en üstteki yaprakların rengi daha yeşil kalacaktır.
Son olarak yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirilir.
Yaprakların üzerine gelecek kadar su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
|
Zeytinyağlı Yaprak Dolması |
|
mor salkım
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.06.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc135146
Gönderme Tarihi: 29.Haz.2018
866 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo asma yaprağı taze veya salamura
2 su bardağı pirinç
1 baş soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı şeker bolca nane dilediğiniz baharatlar da olabilir.
Kuş üzümü ve fıstık isteğe göre
1 kaşık biber salçası
İçimizi hazırlayalım önce soğanları ince doğrayıp yağda kavuralım ölene kadar salçamızı ilave edelim yıkanmış pirinçlerimizi ekleyelim baharatlarını koyalım kuş üzümü ve fıstık ekleyelim tuzunu atalım biraz sıcak su koyup karıştırıp demlenmeye bırakalım.
Yapraklarımızın zıpcıklarını alıp tabağımıza serelim içten birer kaşık koyup saralım. tenceremize dizelim.
Bütün işlem bitince tuzunu ve suyunu koyup ağzına da tabak kapatıp kısık ateşte pişirelim.
Biraz pişince zeytinyağı gezdirelim. Soğuk servis yapılır.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
Ay Han
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2016
Mesajlar: 35 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc135191
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2018
911 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr sarma yaprağı
İç Malzeme:
120 gr pirinç
1 soğan
3 dal dereotu
3 dal maydanoz
8 çorba kaşığı zeytinyağı
30 gr şam fıstığı
Tuz
Karabiber
Yarım tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım tatlı kaşığı nane
Yarım limon
Sarma yapraklarını dikkatlice birbirinden ayırıp kaynar suda 1 - 2 dakika kadar haşlayın. Ardından soğuk suda durulayın ve suyunun süzülmesini bekleyin.
İç malzeme için pirinci yıkayıp süzün. Soğanı soyup rendeleyin. Dereotu ve maydanozu yıkayıp suyunu süzün. Her ikisinin de yapraklarını ayıklayıp ince ince kıyın.
Bir tencerede 3 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın. Soğan ve şam fıstığını ilave edip kısık ateşte kavurun. Pirinç, tuz, karabiber ve kuşüzümünü ekleyin. Karışımın üzerini kapatacak kadar su ekleyip 15 dakika kadar tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin. Pişme süresinin sonunda maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırın.
Sarma yapraklarının sap kısımlarını ayıklayın. Orta büyüklükteki bir tencerenin dibine bir kat sarma yaprağı döşeyin. Yaprakların mat yüzlerinin geniş kısımlarına birer tatlı kaşığı iç malzeme yerleştirip, yaprakların yan kısımlarını üzerine kapatın. Ardından ince uca doğru sarın.
Sarmaları, açık kısımları altta kalacak şekilde tencerenin içine sıkı sıkı yerleştirin. Kalan yağı üzerinde gezdirin. Limonu dilimleyip sarmaların üzerine dizin. Ağırlık yapması için bir tabağı ters olarak sarmaların üzerine kapatın.
250 ml su ekleyin. Kısık ateşte sarmaları 30 dakika kadar pişirin. Soğumasını bekleyip servis yapın.
|
Zeytinyağlı Asma Yaprağı Sarması |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc143103
Gönderme Tarihi: 30.May.2019
1,954 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo taze asma yaprağı
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 iri kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Pirinç ve bulgur iyice yıkanarak bir karıştırma kabına aktarılır.
Soğan ve maydanoz kıyılarak, karıştırma kabına eklenir.
Üzerine salçalar, pul biber, sumak, kuru nane, tuz, karabiber ve zeytinyağı konur, iyice karıştırılır, gerekirse az su ilave edilir.
Taze asma yaprakları yarım haşlanır.
Pişirme tenceresinin dibine maydanoz sapları dizilir.
Yaprakların damarlı kısımları içeride kalacak şekilde biraz hazırlanan içten konarak sarılır, tencereye dizilir.
Sarma işlemi bitince üzeri hafif tuzlanır, çok az yağ gezdirilir, üzerine dolma taşı konur.
Dolma taşının üzerini bir parmak geçene kadar su konarak ateşe oturtulur.
30 dakika pişirilir, dolma taşı alınır.
1 tatlı kaşığı salça suda eritilerek, çok az yağ ile birlikte sarmaların üzerine gezdirilir.
Kısık ateşte 30 dakika daha pişirilip ateşten alınır.
Biraz dinlendirildikten sonra servis edilir.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarma |
|
mel tem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.06.2019
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc143226
Gönderme Tarihi: 03.Haz.2019
813 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
350 gram asma yaprağı
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon
1,5 su bardağı su
İç harcı için:
1 çay bardağı zeytinyağı
4 orta boy kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
Soğanlar hafif renk alana kadar zeytinyağında kavrulur. Ilık suda beş dakika bekletilip suyu süzülen pirinç soğanlara eklenir. Pirinçler yumuşamaya başlayınca kuş üzümü, tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın eklenip karıştırılır. Bir su bardağı sıcak su eklenir ve kısık ateşte beş dakika daha pişirilir.
Daha önceden kaynar suda bIrkaç dakIka haşlanan asma yapraklarının damarlı kısmının tezgâhın üstünde kalmasına özen gösterilerek hazırlanan harç mümkün olduğunca ufak sarılır. Sarmanın pişirileceği tencerenIn dibine asma yaprakları serilir ve sarmalar yerleştirilir. Halka şeklinde kesilen limon, sarmaların üzerine konulur. Pişme sırasında açılmamaları için sarmaların üstü düz bir tabakla kapatılır. Bir buçuk su bardağı su ve beş yemek kaşığı zeytinyağı eklenip kısık ateşte yarım saat pişirilir. Ilık ya da soğuk servis edilir.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarma |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145055
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2019
501 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram yaprak
İçi için:
3 büyük soğan
1 büyük bardak pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Sosu için:
1 dilimlenmiş limon
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 bardak su
Minik küpler şeklinde doğradığınız soğanları bir tencerede yağda kavurun. Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından kalan malzemeleri ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin.
Harç ılınınca yaprakları düz zeminde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyup kenarları içeri katlayarak sıkıca ince şekilde sarın ve tencereye dizin. İşlem bittikten sonra sosunu üzerinde gezdirin.
Üzerine ağır tabak kapatıp 30-40 dakika kadar pişirin.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 02.05.2023
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarma |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145333
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2019
691 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram taze yaprak
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 kaşık domates biber karışık salça
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
Servis için:
Yoğurt
Pirinci sıcak suda ıslattın 30 dakika kadar bekleyin ve süzün.
Soğanı ve maydanozu yemeklik doğrayın.
Pirinç, soğan, salça, tuz ve baharatları geniş ve derin bir kaba alın ve harmanlayın
Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın.
Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip rulo şeklinde sarın.
Tencereye dizip, üzerine bir tabak kapatın.
2 su bardağı ılık su ilave edip, ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146695
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2019
500 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram asma yaprağı
1 adet limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
İç harcı için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
Sarmanın içini hazırlamak için; soğanları küp küp doğrayın. Zeytinyağını kızdırdığınız tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin. Ardından sırasıyla; dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, kesme şeker ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilımaya bırakın.
Salamura asma yapraklarını bir servis tabağına damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına iç harcı ilave edin ve kenarlarını içe alarak geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın. Sarma tencerenizin altına bir iki yaprak koyun ve sardığınız dolmaları düzgünce yerleştirin. Sıcak su, limon ve zeytinyağını sarmaların üzerinde gezdirin. Üzerine düz bir tabak kapatın ve yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 02.05.2023
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarma |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157454
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2021
366 defa indirildi / yazdırıldı
|
2- 3 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
100 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 domates rendesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 bardak Kaynamış su
3-4 dal maydanoz
Üzeri için sos:
500 ml su
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Zeytinyağlı yaprak sarma yapılışı:
Salamura yaprakla yapacaksınız en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkamanız gerekecektir
Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar Suya batırıp yapraklar sarana kadar haşlayabilirsiniz.
Sonra bir süzgeç yardımı ile yaprakların süzülmesini sağlayalım.
Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletelim, devamında süzerek, akan su altında iyice yıkayalım pirinçler süzüle dursunlar.
Soğanları yemeklik soğan şeklinde doğrayalım.
Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanlar, kuş üzümlerini, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçelim ve en son toz şekeri toz şekeri de ilave edelim. Şeker katınca soğanlar daha lezzetli olur. Fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar hepsini birlikte kavurmaya başlayalım.
Bu harcın içine pirinçlerimizi ilave edelim ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Pirinçler ve malzemelerimiz hep birlikte kavrulduktan sonra tarçını, yenibaharı ve naneyi ilave edelim. Bu şekilde 2-3 dakikada daha kavurma işlemine devam edelim.
Bu aşamada içine 1 adet domates rendesini katalım. 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavuralım.
Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyumuzu, tuzu ve karabiberi de tenceremize ilave edelim. Pilavımızı kısık ateşte pişirelim.
İç harcımız hazır. Şimdi üzerine maydanozları ekleyelim. Pilavımızı güzelce karıştıralım. Demlenmesi için tenceremizi bir kenara alalım. Soğusun.
Dolma harcımız sarılacak kıvama geldi ve soğudu. Harcımızı bir kaşık yardımı ile güzelce karıştıralım.
Yaprak sarmalarımızın önceden saplarını dipten kopartalım, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirelim.
Tezgâhımızın üzerine bir tabak alalım yaprakları açalım içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım. Sigara böreği sarar gibi saralım. Dolmaların kalınlığı size bağlı ister ince, ister kalın şekilde sarabilirsiniz.
Tencerenin dibine, bir sıra asma yapraklarını dizelim.
Üzerine sardığımız zeytinyağlı sarmalarımızı, güzelce dizelim. Üzerine bir tutam tuz atalım.
Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığımız pişirme suyunu, dolmaların üzerine yavaş yavaş dökelim
Zeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyalım. Bu işlem dolmaların yukarı çıkmasını engeller.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını da iyice kısalım. Suyunu çekene kadar ağır ağır pişirelim.
Sarmalarımız piştikten sonra tezgâha alıp, soğumaya bırakalım ve servis tabağına alalım.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163777
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2022
273 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram taze ya da salamura asma yaprağı
1 adet sulu limon
4 yemek kaşığı ile zeytinyağı
1 su bardağı kadar sıcak su
İç Harcı İçin:
6 yemek kaşığı ile zeytinyağı
3 tane orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı ile pirinç
1 su bardağı ile sıcak su
1 yemek kaşığı ile dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı ile kuş üzümü
1 çay kaşığı ile karabiber
1 çay kaşığı ile yenibahar
Yarım çay kaşığı tarçın
1 tane kesme şeker
1 çay kaşığı ile tuz
Sarmanın iç harcını hazırlanması için; kuru soğanları küpler halinde doğrayın ve geniş tabanlı bir tencerede zeytinyağını kızdırın.
Soğanları rengini alana kadar kavurmaya devam edin
Ilık suda 5 dakika kadar bekleterek suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm alana kadar kısık ateşte kavurun.
Sırasıyla; dolmalık fıstığı, kuş üzümünü, karabiberi, yenibaharı, tarçını, kesme şekeri ve tuzu ilave edin .
Sıcak suyunu da ekleyin ve kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
Salamura asma yapraklarını ise 2-3 dakika haşlayıp bol suda duruladıktan sonra geniş bir servis tabağına damarlı kısımları üste gelecek şekilde açın.
Hazırlamış olduğunuz iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar yaprağın orta kısmına koyun.
Kenar kısımlarını içe gelecek şekilde, geniş kısmından uç kısmına doğru sıkı bir şekilde yaprakları sarın.
Sarma tenceresinin tabanına asma yaprağı koyun .
Hazırlamış olduğunu sarmaları, sık bir şekilde tencerenize dizin.
Limonu halka şeklinde dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.
Sıcak suyu ve zeytinyağını sarmaların üzerine ekleyin.
Pişme sırasında açılmaması için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın.
Hazırlamış olduğunuz sarmaları, kısık ateşte takriben 35 dakika pişirin.
İsteğe göre; ılık ya da soğuk olarak servis yapın
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarma |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164620
Gönderme Tarihi: 03.May.2022
448 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tülay Özseyhan
Yaprak
Soğan
Pirinç
Zeytinyağı
Nane
Dolma fıstığı
Dolma baharı
Dolmalık üzüm
Şeker
Tuz
Mümkünse Tokat yaprağı ( 350 gr. ) Kaynar suya atılıp hemen çıkartılır. Süzülmeleri için delikli bir kaba konur. Bir tencerede 5 tane iri soğan 1 su bardağı zeytinyağı ile kavrulur. 2 su bardağı pirinç eklenir ve 2-3 dakika kavurmaya devam edilir. 1 bardak su eklenip pirinçlerin diri kalacak şekilde biraz pişmesi sağlanır. Ocağın altı kapatılır ve 8 tatlı kaşığı şeker ile 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Güzelce karıştırılır. Daha sonra karabiber, dolma fıstığı, dolma baharı, kuş üzüm ve nane eklenir. Hazırlanan harçtan yapraklara yeterli miktarlarda konup düzgün şekilde sarılır. Zeytinyağlı dolmaya yaprağın büyük boyları seçilmelidir. Büyüklüklerinin de eşit olmasına dikkat edilmelidir. Sarılan yapraklar düzenli ve bitişik olarak tencereye dizilir. Dolmanın miktarına göre üstüne çıkmayacak şekilde suyu eklenir. Pişerken tadılarak istenilen kıvamda ocaktan alınır.
|
Zeytinyağlı Sarma |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167414
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2022
288 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
İç harcı için;
1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
3 adet kuru soğan
1 adet domates rendesi
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 avuç maydanoz
1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
Üzeri için:
Yarım limon suyu
Limon dilimleri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)
Öncelikle (üzüm yaprağı)asma yapraklarını suya alarak tuzunun çıkması için bekletelim. Ne kadar çok tuzlu ise o kadar bekletmeniz yararınıza olur hatta suyunu değiştirip tekrar bekletebilirsiniz. Ben saracağım zaman bir kaç saat önceden yaprakları çıkarıp suya alıyorum.
Tencereye zeytinyağını alarak yemeklik doğradığımız soğanları, fıstık ve kuş üzümlerini kavuralım.
Şekeri ekleyip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.
Yıkanmış pirinci de ilave edip kavurmaya devam edelim.
Domates rendesi, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım.
Suyu ilave edip iç harcı suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirelim. Ve harcı ocaktan alalım.
Küçük küçük doğradığınız maydanozu da ilave ederek karıştıralım.
Artık yaprakları sarmaya geçebiliriz. Sarma işlemini fotolarda detaylı olarak anlatmaya çalıştım.
Yaprakları düz bir yere serelim. İçerisine çok fazla olmayacak şekilde yaprağın büyüklüğüne göre iç malzemesini koyalım.
Yanlarını kapatarak sigara böreği gibi saralım.
Sardığımız yaprakları tencereye düzenli bir şekilde dizelim. Ben dizme işlemini genelde tüm yaprakları sardıktan sonra yapıyorum. Artan yaprakları veya sararken arada çıkan kaba yaprakları ayırıp tencerenin tabanına bir sıra diziyorum.
Bütün yaprakları sıraladıktan sonra üzerlerine limon dilimleri yerleştirelim. Yarım limonun suyunu sıkalım. Zeytinyağı ve şekeri ekleyelim.
Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edelim. (Benim tenceremde yaklaşık 1.5 bardak yetti) ve üzerini varsa artan yapraklarla kapatalım. Dolma taşı da kullanabilirsiniz, böylelikle dolmalar buharıyla daha güzel ve eşit bir şekilde pişmiş olur.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte sık sık suyunu kontrol ederek suyunu çekinceye kadar pişirelim.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170963
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2023
126 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Sızma Zeytinyağı 4 Çorba Kaşığı
Sofra Tuzu 3 Çay Kaşığı
Kekik 1 Çay Kaşığı
Dereotu 1 Demet
Yenibahar 2 Çorba Kaşığı
Baldo Pirinç 3 Su Bardağı
Su 1 Çay Bardağı
Sarımsak 4 Diş
Soğan 10 Adet
Asma Yaprağı 500 Gram
Limon 3 Adet
Taze Nane 1 Demet
Yaprakları sıcak suda 15 dk beklet sonra tezgaha aç birtaraftan soganları dogra sarmısakta sonra tencereye yagı koy soganları at kavurmaya başla ayrı kapta ıslanmış olan pirinçleri süzdür hafif pembeleşmeye başledımı soganlar pirici at karıştır soganın suyla kavrulsun soganın suyunu çekmeye başladımı baharatlarını ver karıştır 1 su bardagı kaynamış suyu ver kapat kapagını altınıda sonra 15dk dinlensin enson içine yeşillikleri dogra sar sıkıcam tencerenin tabanına sogan havuç kereviz limon at yaprakla kapa başla sarmaları sararak sıkıcam koyun tencereye sonra sosunu dolmaların üzerin 1 parmak aşacak şekilde sounu ver yag şeker limon suyuyla yapılmış karışımı yani ateşe koy kısık ateşte dolmalar takiple pişir sarmısaklı yogurtla ye.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 14.05.2024
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174496
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2023
223 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram taze yaprak
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 kaşık domates biber karışık salça
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
Servis için:
Yoğurt
Pirinci sıcak suda ıslattın 30 dakika kadar bekleyin ve süzün.
Soğanı ve maydanozu yemeklik doğrayın.
Pirinç, soğan, salça, tuz ve baharatları geniş ve derin bir kaba alın ve harmanlayın
Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın.
Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip rulo şeklinde sarın.
Tencereye dizip, üzerine bir tabak kapatın.
2 su bardağı ılık su ilave edip, ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176310
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2024
117 defa indirildi / yazdırıldı
|
Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 adet)
1 su bardağı pirinç
1 büyük soğan (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su
Yarım maden suyu
Limon dilimleri (isteğe bağlı)
Yoğurt (servis için)
Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu suyla iyice yıkayın ve damarlarını çıkarın. Sonrasında yaprakları kaynar suda 2-3 dakika haşlayarak yumuşatın. Haşlama işlemi, yaprakların daha iyi sarılmasını sağlar. Ardından yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (isteğe bağlı) ve birkaç dakika daha kavurun.
Tuz, karabiber ve pul biberi (isteğe bağlı) ekleyin, karıştırın.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Kenarları içe doğru katlayarak yaprakları rulo şeklinde sarın.
Sarmaları kalın tabanlı bir tencereye dizin. Üzerine dilimlenmiş limon ekleyebilirsiniz.
Sıcak su ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak kapatın.
Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin, suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatabilirsiniz.
Pişen sarmaları ocaktan alın ve kapağını açmadan ılıması için bekletin.
Not: Yaprakları iyice sardıktan sonra tencereye güzelce dizin ve üzerine yarım maden suyunu ekleyin. Bu yöntemle yaprak sarmalarınız daha güzel pişecek ve lokum gibi olacaktır.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177625
Gönderme Tarihi: 06.May.2024
87 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
500 gram asma yaprağı
3 adet soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
5-6 dal taze nane
5-6 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber, tuz
3 su bardağı su
Asma yapraklarını kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayın. Suyunu süzüp kenara alın. İç malzeme için kıyılmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Şeker ekleyip karıştırın. İyice yıkanmış pirinç, kuş üzümü, dolmalık fıstık, dolma baharı, karabiber, tuz ve su ilave edip, suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan almadan önce ince ince kıyılmış taze nane ve maydanozu ekleyip, karıştırın. Ocağın altını kapatıp, ılınmaya bırakın. Yaprakları düz bir zemin üzerine yayın. Ortalarına harcı pay edip, sigara böreği gibi istediğin boyutta sarın. Tencereye dizin üzerine zeytinyağı ve suyu ekleyin. Dolmaların üzerine pişerken hareket etmesin diye ters tabak kapatın. Suyunu çekene kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178163
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2024
130 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sozcu.com.tr
300 gram asma yaprağı
1 adet limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
İçi için:
3 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
Sarmanın iç harcını hazırlamak için; kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Soğanları renk alana kadar kavurun. Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kısık ateşte kavurun. Ardından sırasıyla; dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, kesme şeker ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Salamura asma yapraklarını bir servis tabağına damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın. Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin. Sıcak suyu ve zeytinyağını sarmaların üzerine gezdirin. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. Hazırladığınız sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin. Yemeği pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak buharlı bir şekilde düzgünce pişmesine yardımcı olursunuz.
|
|